ANT-MAN I WASP

NASTAVAK MARVELOVE FRANŠIZE U KINIMA Obiteljski spektakl pun dosjetki za najmlađe

 

Kako je već običaj kod Marvelovih filmova, u sredini odjavne špice blockbustera „Ant-Man i Wasp“ (u prijevodu „Čovjek-Mrav i Osa“) čeka vas dodatak, ali vrlo katastrofičnog sadržaja. Protagonisti su u pogibelji i rasplet bi mogao ponuditi jedino nastavak. Po svemu bi tako moralo biti jer nas na samom kraju upozore da ćemo gledati i treće izdanje pustolovina najmanjeg superjunaka na svijetu. Hoćemo li?

Glavni glumac Paul Rudd trijezno je upozorio da to baš i nije tako sigurno, prvi film osigurao je razmjerno skroman profit, nalazi se na dnu zarada Marvelovih ekstravagancija, što se da i razumjeti, jer nije to bombastični Black Panther ili moćni Thor, tek sićušni zafrkant koji se svojeg čudesnog odijela za smanjivanje domogao krađom. Sam Rudd, inače vrstan komičar, zadovoljio bi se nastupima u kolektivnim spektaklima kao što su „Osvetnici“, u kojima vještine Čovjeka-Mrava katkad itekako zatrebaju. Kako se inače probiti u zaključanu prostoriju čija vrata nisu u stanju razbiti ni Hulk niti Drax iz „Čuvara galaksije“: mali superjunak u stanju je proći i kroz najsitniji prolaz.

„Ant-Man i Wasp“ zapravo je nastavak filma „Kapetan Amerika: Građanski rat“ u kojem se Scott Lang (pravo ime Čovjeka-Mrava) borio na strani Stevea Rogersa, tj. Kapetana Amerike, i zaradio kaznu: ne smije izlaziti iz kuće, mora nositi elektronski privjesak na nozi kako bi policija mogla pratiti njegovo kretanje, a o oblačenju odijela za smanjivanje nema ni govora. Na žalost, Hank Pym (Michael Douglas) i njegova kći Hope (Evangeline Lilly) upravo su otkrili da je njihova supruga i majka Janet možda ipak živa i da bi je Scott mogao pronaći u molekularnim bespućima. Dakako, ako se pretvori u Čovjeka-Mrava.

Ovo je zapravo obiteljski film. Scott je jako vezan uz svoju kći Cassie, koja živi s njegovom bivšom suprugom i nerado preuzima rizike jer bi ga eventualna katastrofa udaljila od voljene osobe. Hank i Hope, pak, žele ponovno vidjeti Janet, koja je za njih izgubljena puna tri desetljeća. Obiteljske emocije dominiraju pričom, ali je ipak ne čine suviše ozbiljnom. Previše je tu igračaka, autića na povećavanje i figurica koje eksplodiraju u divove, sve dosjetke za najmlađe.

Čak i pustolovine u mikrokozmosu kao da su napravljene za klince, nema tu strahota koje vrebaju u velikim Marvelovim hitovima. Spretan slalom između ciljne publike uveden je likom Duha, tj. Ave Starr (Hannah John-Kamen), mlade žene koja boluje od molekularnog poremećaja, u stanju je prolaziti kroz zidove, međutim, pati i od neizdrživih bolova. Isprva se ona sukobljava s Čovjekom-Mravom i njegovom ekipom, ali kako se radnja razigrava, čini se da bi mogla promijeniti stranu. Među eventualne slabosti treba ubrojiti shematski lik glavnog negativca (inače izvrsni Walton Goggins iz serije „Pravednik“), no to se u ovakvoj vrsti filma da otrpjeti.

Mnogima je „Čovjek-Mrav“ najsimpatičnija Marvelova filmska franšiza, a ovaj nastavak taj će status samo potvrditi. Držimo fige da potraje dulje nego što previđaju skeptici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:30