ARSEN ANTON OSTOJIĆ

REDATELJ KOJEMU SVI GOVORE DA JE ISTI GEORGE CLOONEY OTKRIO NOVI PROJEKT 'Martina je s gejmerom Filipom pobjegla na Zrće, došlo je do krvoprolića...'

 Goran Mehkek / CROPIX
Redatelj kojem govore da sliči na holivudskog glumca za dva mjeseca imat će premijeru filma ‘F 20’. Riječ je o filmu o hrvatskoj mladeži, napravio ga je vlastitim sredstvima i drukčiji je od njegovih dosadašnjih ostvarenja.

Svi kažu da im sličim ili na Georgea Clooneyja ili Dannyja de Vita, šali se redatelj Arsen Anton Ostojić dok pozira fotografu u kavani Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. Redatelj nagrađivanih dugometražnih igranih filmova “Ta divna splitska noć”, “Ničiji sin” i “Halimin put” vratio se s Berlinskog filmskog festivala, a za manje od dva mjeseca, 26. travnja, počet će hrvatska distribucija njegova novog filma “F 20”. Što je uopće F 20, neka vrsta aviona?

- Da, podsjeća na ime nekog borbenog aviona, no u filmu ima dvostruko značenje: posrijedi je skraćeno ime glavnog lika u videoigri koju on igra, ali i medicinska šifra za šizofreniju. Ne mogu u detalje o naslovu jer ću previše otkriti i o filmu - kaže redatelj čiji su prethodni naslovi, napominje, prikazivani na više od stotinu festivala i prikupili sedamdesetak nagrada i priznanja. Svaki njegov film i tematski je i estetski posve drugačiji, kaže, pa tako i najnoviji, koji je snimio privatnim sredstvima, u produkciji kuće Filmosaurus Rex, bez pomoći HAVC-a.

Zagreb, 220218. 
Kavana Lisinski.
Redatelj Arsen Anton Ostojic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

- Očekujem da će mi HAVC financijski pomoći u postprodukciji jer bi to u suprotnom bilo prvi put da odbiju profesionalno snimljeni film - ističe Ostojić.

Studenti ADU

“F 20” je psihološki triler o ljubavi dvoje mladih, nastao prema scenariju Hrvoja Sadarića, nagrađenom prije desetak godina na natječaju Ars Septima za neafirmirane scenariste. Rijedak, dakle, hrvatski film o studentskoj generaciji.

- U filmu “F 20” nema ni trunke politike, lijevih ni desnih, ni ustaša ni četnika ni partizana, nego samo ljubav, ples, seks, krv, jurnjava i pucnjava. Film je nastao iz scenarija jednog talentiranog debitanta kome film nije osnovna karijera i koji je kasnije bio pomoćnik bivše ministrice Milanke Opačić. Kako su glavni junaci 20-godišnjaci, morao sam pronaći nove zvijezde filma među još neafirmiranim mladim glumcima, debitantima ili čak potpunim početnicima. Imao sam sreće što sam uzeo Filipa Mayera koji je igrao ulogu Mikija u 'Koko serijalu' i koji je tada bio na prvoj godini Akademije u Zagrebu, kao i Rominu Tonković, tada s prve godine Akademije u Rijeci, koja do trenutka snimanja nikada nije stupila pred kameru. I Lana Ujević, koja igra njihovu prijateljicu, bila je amater i dobila je svoju prvu priliku da negdje igra, a nedavno je upisala Akademiju u Zagrebu - napominje redatelj, dodajući kako u stvaranju filma nije imao unaprijed napisanu čvrstu knjigu snimanja, nego da je sve radio “iz svoje lude glave”.

Ljubavni triler

- To je napeti ljubavni triler koji je inspiriran istinitom pričom o mladoj djevojci Martini koja ljeti raznosi pizze radeći u maloj očevoj pizzeriji i upoznaje mladića Filipa koji neprestano igra videoigre i naručuje pizze. Nakon što Martina nagovori Filipa da ukradu svu ušteđevinu njezinu ocu i pobjegnu na Zrće, njihova nevina ljetna avantura ubrzo se pretvara u pravu noćnu moru, a iza njih ostaje dug, krvav trag. To je sve što mogu reći - malo o scenariju otkriva redatelj u čijem filmu Mladen Vulić igra Martinina oca, Alen Liverić igra detektiva i Vulićeva prijatelja, Goran Grgić i Ksenija Marinković su roditelji mladića Filipa, Alma Prica tumači liječnicu, Robert Budak Martinina bivšeg dečka, Alen Šalinović taksista, a Boris Miholjević susjeda.

Matišićeva glazba

- Zahvalan sam glumcima, radili su iz entuzijazma i iskrene želje, a ne iz financijskih razloga. Film ima dosta brz ritam, radnja se ponekad kreće nelinearno, na određeni način reflektira sadašnje stanje društva, govori o njegovoj šizofrenosti, ludilu. Ipak, ovo nije ni samo ljubavni film, ni drama, ni obiteljski film, ni film za mlade, ni krimić, niti samo triler, iako ima elemente svih tih žanrova. Ovaj film je također žanrovski šizofren. To je naslov o mladima koji su se oteli kontroli, ali je poučan i za odrasle jer govori što se može dogoditi ako se pogrešno komunicira s djecom. Do kraja filma svi likovi prelaze kroz bitne promjene. Ono što se na kraju dogodi doslovno je iz recentnih novinskih članaka, tako da više ne znam jesmo li mi kopirali stvarnost ili je stvarnost kopirala scenarij koji je nastao prije desetak godina - govori redatelj.

Glazbu za film pisao je Mate Matišić, no također se pojavljuje i nova pjesma mladog benda Mr. Albino.

Novi projekt

- Isti će bend s pjesmom izići u javnost netom prije izlaska filma. Ta njihova stvar iznimno odgovara filmu. Također, hrvatska videogame kompanija Gamepires je svoju novu, impresivnu videoigru “Scum” ustupila za film - naglašava redatelj, koji je prvo studirao na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je danas profesor, a potom studirao na New Yorku Universityju. Producentska tvrtka Filmosaurus Rex koju, osim Arsena Antona Ostojića, predstavlja i Hrvoje Vajić, u posljednje je vrijeme bila koproducent uspješnog češko-slovačko-hrvatskog animiranog hit filma “Neparožderi” o slatkim bićima koji nam od para čarapa pojedu jednu. Nakon što izađe “F 20”, Arsen A. Ostojić planira nastaviti s radom na nerealiziranom projektu Dušana Vukotića, dječjeg filma koji se zove “Kristalni otmičari”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:15