ANIMIRANI FILM

ARSEN ANTON OSTOJIĆ 'Iskustvo 'Neparoždera' pomoći će mi da dovršim projekt Dušana Vukotića'

Arsen Anton Ostojić
 Damjan Tadić / CROPIX

“Neparožderi”, neobična animirana priča o ljudima nevidljivim stvorenjima koja kradu čarape, u Češkoj je u kina dovela preko 320 tisuća ljudi.

Češko-slovačko-hrvatska koprodukcija postala je time najgledaniji animirani film u povijesti te zemlje, a prošloga je tjedna puštena u redovnu distribuciju i u Hrvatskoj. Distributer je, kako kaže, odazivom publike u prvom tjednu prikazivanja iznimno zadovoljan. Za koprodukciju s hrvatske strane i produkciju naše verzije filma zaslužan je nagrađivani redatelj Arsen Anton Ostojić, kojemu je ovo bio prvi izlet u animaciju.

Dobra priča

“Iako sam se profilirao kao redatelj narativnih filmova, odlučio sam se uključiti u ovaj projekt jer sam, prije svega, prepoznao dobru priču i dizajn. Treba podržavati sve što je dobro, bio to animirani, igrani ili eksperimentalni film. Dok postoji emocija i kvaliteta, radit ću na filmu, bez obzira o kojoj se formi radi”, objašnjava Ostojić. Iako prvi, ovo mu neće biti posljednji put da radi na animaciji - čak štoviše, već je počeo s drugim takvim projektom. Radi se o realizaciji filma “Kristalni otmičari” Dušana Vukotića, koji velikan hrvatske animacije nije stigao za života dovršiti. Ostojić će film režirati, a s Aleksandrom Žiljkom radio je i na scenariju. I ovdje će biti riječ o koprodukciji, a najnovija je vijest da je europski program Kreativna Europa odobrio sufinanciranje tog projekta sa 60 tisuća eura.

“Radi se o velikom animiranom filmu koji mi sami u Hrvatskoj ne možemo realizirati. S obzirom na veličinu projekta, vjerujem da će mi iskustvo na ‘Neparožderima’ biti vrlo korisno, u najmanju ruku jer mi je pomoglo postaviti prilično visoki standard ispod kojega ne želim ići. Realizacija će trajati godinama, ali takva je priroda ovoga posla - uvijek paralelno radim na više projekata”, otkriva redatelj.

Tako doista i jest; početkom iduće godine planira se premijera njegova trilera “F20”, snimljenog prošle godine u Zagrebu i na Zrću prema scenariju Hrvoja Sadarića, a koji se trenutno nalazi u finalnoj fazi rada. Priča je to o dvoje mladih koji se zaljube tijekom ljeta u Zagrebu - ona je dostavljačica pizze u restoranu svojega oca, a on strastveni igrač videoigara koji redovito naručuje dostavu, pa se tako upoznaju. Na prvu se ne čini da se radi o trileru, no romantična se priča, nakon što djevojka nagovori mladića da ukradu novce njezinom strogom ocu i odu na Zrće, poprilično zakomplicira i pretvara u napetu i uzbudljivu akciju.

“U filmu imamo potjere, jurnjave, razbijanje i krv. Kada je riječ o tome segmentu, dovoljno je reći da smo na snimanju imali petnaestak kaskadera”, kaže Ostojić. Glavne uloge igra dvoje mladih glumaca, Filip Mayer i Romina Tonković, kojima je ovo debitantski filmski projekt, a za koje je Ostojić uvjeren da će publici biti pravo otkriće. Ostatak glumačke ekipe sastoji se od poznatih imena - među ostalim, tu su Alma Prica, Ksenija Marinković i Goran Grgić.

Izvan sustava HAVC-a

Zanimljiva je činjenica da je cijeli film financiran iz privatnih izvora, bez ikakve institucionalne novčane podrške. Nakon što je HAVC odbio projekt, Ostojić je odlučio da ne vrijedi čekati i da se film jednako kvalitetno može napraviti i u nezavisnoj produkciji. “Sintagma nezavisnog filma najčešće ima konotaciju da se radi o filmu snimanom s dva glumca u tri prostorije, no to doista ne mora nužno biti tako. Vjerujem da će produkcijski dio zadiviti gledatelje kada film dođe u kina, bez obzira što se radi o nezavisnom projektu”, najavljuje Ostojić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:38