RAINDANCE FESTIVAL

USTAV REPUBLIKE HRVATSKE... i još tri hrvatska filma na festivalu u Londonu imaju svoju englesku premijeru

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 21.09.2017. u 18:01

Prizor iz filma 'Ustav Republike Hrvatske'

 

ZAGREB - U sklopu festivala 25. Filmskog festivala Raindance, što se održava u Londonu do 1. listopada, prikazat će se hrvatski filmovi, "Transmania" i "Ustav Republike Hrvatske" te manjinske hrvatske koprodukcije "Oslobođenje Skoplja" i "Roumena".

 

Dugometražni igrani omnibus "Transmania" nastao je u režiji 15 redatelja, od kojih je svaki snimao petominutni nastavak priče tek nakon pogledane samo zadnje minute prethodnog.

 

Autor koncepta i producent filma je David Lušičić, a film je do sada prikazan na festivalima u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu i Puli. Na festivalu u Barceloni osvojio je nagradu za najbolji narativni dugometražni film.

 

Film "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića, koji se nedavno vratio s Film Festivala Oostende u Belgiji sa svojom 23. nagradom po redu od premijere u Montrealu, na Raindanceu se prikazuje u natjecateljskom programu.

 

Scenarij za tu 'ljubavnu priču o mržnji' potpisuje Ante Tomić zajedno s redateljem Rajkom Grlićem, a direktor fotografije je Branko Linta.

 

Manjinska hrvatska koprodukcija "Oslobođenje Skoplja" nagrađivana je povijesna ratna drama prikazana kroz oči desetogodišnjeg dječaka, u režiji Danila i Rade Šerbedžije. Riječ je o koprodukciji između makedonske produkcijske kuće Partysans, hrvatskih Lijeni Film i MP filmska produkcija te finske Art Films.

 

Dugometražna bugarsko-hrvatska koprodukcija "Roumena" u režiji Zornitse Sophije, do sada je prikazana na festivalima u Puli, Šangaju i Moskvi. Radnja filma je smještena u Bugarsku pod otomanskom okupacijom u 19. stoljeću.

 

Svim tim filmovima prikazivanje na Raindanceu ujedno je i engleska premijera, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar, uz čiju su potporu filmovi snimljeni.

 

Festival Raindance od 1992. prikazuje i promiče nezavisne filmove, a godišnje ima u prosjeku 16 tisuća posjetitelja i 500 gostiju filmskih profesionalaca.

ELIPSO

Izdvajamo