HRVATSKE MANJINSKE KOPRODUKCIJE

Najbolju glavnu mušku ulogu u Sloveniji ostvario je - Leon Lučev

Hrvatski glumac Leon Lučev za ulogu u filmu 'Rudar' osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu 20. Festivala slovenskog filma
 YouTube
 

Na 20. Festivalu slovenskog filma, zaključenom proteklog vikenda u Portorožu, među nagrađenima su se našle hrvatske manjinske koprodukcije Playing men, Ustrajnost, Muškarci ne plaču, Svaka dobra priča je ljubavna priča te Ivan koji je odnio i nagradu za najbolji dugometražni igrani film.

Leonu Lučevu pripala je nagrada za najbolju mušku glavnu ulogu, glumeći rudara Aliju u slovenskom filmu Rudar Hanne Slak, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju, kako javlja HAVC.

Festival slovenskog filma najznačajni je filmski festival u Sloveniji koji predstavlja pregled godišnje audiovizualne produkcije. Tako je ove godine nagradu 'Vesna' za najbolji dugometražni igrani film uz novčanu nagradu od 5.000 eura osvojio film Ivan, slovensko-hrvatska manjinska koprodukcija (hrvatski koproducent je Propeler film), redatelja Janeza Burgera, koji je odnio nagradu i za najbolji scenarij (Srdjan Koljević, Melina Koljević, Janez Burger i Aleš Car), najbolju žensku ulogu (Maruša Majer), najbolju izvornu glazbu (Damir Avdić), najbolju fotografiju (Marko Brdar) i najbolju masku (Alenka Nahtigal), a pripala mu je i Nagrada žirija slovenskih filmskih kritičara i kritičarki te Nagrada Art kino mreže Slovenije. Primajući nagradu, producent filma Miha Černec iz produkcijske kuće Staragara zahvalio je na potpori Hrvatskom audiovizualnom centru.

Prizor iz filma 'Ivan'

'Vesna' za najbolji dokumentarni film pripala je filmu Playing men Matjaža Ivanišina (hrvatski koproducent je Restart), a ona za najbolju manjinsku koprodukciju filmu Muškarci ne plaču Alena Drljevića (jedan od koproducenata je i hrvatska Produkcija Živa). 'Vesna' za najbolji autorski rad-eksperimentalno AV djelo dodijeljena je filmu Ustrajnost Mihe Knifica (hrvatski koproducent je Nukleus Film) a za uloge u istom naslovu 'Vesnom' za najbolju sporednu žensku i mušku ulogu nagrađeni su Ivanka Mežan i Brane Grubar. Film Svaka dobra priča je ljubavna priča Matjaža Ivanišina i Rajka Grlića (hrvatski koproducent je NP7) nagrađen je za posebna dostignuća, javlja HAVC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:24