'STRANGER THINGS'

VIDEO: NAJEFEKTNIJA SERIJA OVOG LJETA Prvi Netflixov proizvod koji se može mjeriti s HBO-ovom 'Igrom prijestolja'

 Screenshot / YouTube
 

Uoči odjavne špice treće sezone “Čudnijih stvari” zamijetit ćete natpis ne velikom plakatu uz autocestu: “Napuštate Hawkins. Vratite nam se uskoro.”

Hoćemo li? Ova je sezona bila neusporedivo najuzbudljivija, poginuli su likovi jako važni za radnju, a neki su izgubili sposobnosti zbog kojih smo se jako vezali uz njih. Znači li to da se isplati raditi četvrtu sezonu? Braća Matt i Ross Duffer, dvojac koji se zahvaljujući ovoj seriji popeo u televizijski panteon, uvjereni su da im treba još jedan nastavak da zaokruže priču kako spada, no mnogi od nas bili bi zadovoljni da sve ostane na ovome. Ima tu finog patosa, žalovanja za mrtvima, a opet smo svjesni da život ide dalje. Istina, nakon odjavne špice ubacili su nam dodatak koji obično znači da će biti još zbivanja, no o tom potom. Dobar je znak što je ovo najefektnija serija ovoga ljeta, prvi Netflixov proizvod koji se uistinu može mjeriti s “Igrom prijestolja” u produkciji HBO-a te streaming gigant neće gnjaviti oko cijene eventualnih novih nastavaka.

Glavni protagonisti

Fiktivni Hawkins u Illinoisu postao je tako jedan od gradića koje poklonici televizije najviše guglaju, ali su razočarani rezultatima. To mjesto ne postoji, kao ni shopping centar Starcourt, važno poprište zbivanja u trećoj sezoni. Prva epizoda počinje 28. lipnja 1984., a visokopozicionirani sovjetski časnik daje svojim podređenima vrlo kratak vremenski rok da probiju portal između neba i zemlje i pronađu čudovišta koja će im omogućiti da zavladaju svijetom. Prava radnja kreće tek u ljeto godinu dana poslije, što ćete vrlo brzo pogoditi po kulturalnim referencama. Madonnin “Material Girl” već je klasik, u kinima igra “Povratak u budućnost” i zbunjuje slučajne namjernike koji su nabasali na pola filma, a shopping centar Starcourt izaziva ozbiljne polemike jer su mali dućani - koji se nisu u stanju s njim natjecati - pred zatvaranjem. Da sve bude gore, moćni izvanzemaljac “Mind Flyer” nije ostao s one strane portala, i dalje je u Hawkinsu i prijeti onima koji mogu osjetiti njegovu prisutnost, a to su tinejdžerica El (Millie Bobby Brown), nju je simpatični šerif Hopper (David Harbour) sakrio u svoju brvnaru u šumi kako je ne bi pronašla policija i znanstvenici skloni eksperimentiranju, i njezin vršnjak Will: on je čitavu prvu sezonu proveo negdje između zidova svoje kuće, jer su ga oteli izvanzemaljci.

Dečki s početka serije sada su opet na okupu, iako svaki ima neke nove interese, često se i posvađaju jer odnosi među njima nisu kao prije, no u pravilu ipak se drže zajedno. Čisto muško društvo najprije je razbila El, curica koja je zbog genetskih eksperimentiranja razvila telekinetičke sposobnosti, a poslije i Max (Sadie Sink): ona se doselila u Hawkins sa svojim antipatičnim bratom, agresivnim Billyjem (Dacre Montgomery) i ne želi čuti za macho filozofiranja, pogotovo što se smatra pametnijom od većine tih klinaca. Willova majka Joyce (Winona Ryder, najveća zvijezda serije) drugu je sezonu provela sa susretljivim Bobom (Sean Astin - Sam Gamgee iz “Gospodara prstenova”), no kako je taj u završnici poginuo, šerif Hopper ima šanse da je opet osvoji.

Paralelne radnje

Prva sezona očarala je gledatelja jer su odnosi među malim i velikim protagonistima bili iznimno zabavni i slojeviti, paranormalna zbivanja zadržana su u drugom planu, a publiku je oduševio retro štih prve polovice osamdesetih. Druga sezona bila je puno skuplja, uvela je mnogo više akcije - tj. sukoba s izvanzemaljcima - što baš nije bila osobita vrlina, ali je treća sezona napokon vrhunski televizijski proizvod, s puno akcije, humora i sentimentalnosti. Paralelne radnje normalna su stvar, jer je likova jako puno, a i Hawkins je gradić u kojem se valjda puno više toga zbiva nego u New Yorku. Ne samo da je tu sve krcato izvanzemaljcima, koji ljude i štakore pretvaraju u melasu, nego su Sovjeti ispod shopping centra Starcourt izgradili pravu podzemnu utvrdu: iz nje namjeravaju kontrolirati portal za kontakt s izvanzemaljcima.

Je li baš politički korektno Sovjete, odnosno Ruse predstavljati kao jedne od glavnih negativaca? “Čudnije stvari” ne bave se ni poviješću niti zbiljom, nego popularnim predodžbama. Sredinom osamdesetih komunizam je još bio babaroga, uostalom, Mihail Gorbačov došao je na čelo Sovjetskog Saveza tek u proljeće 1985., nekoliko mjeseci prije nego što počne radnja treće sezone, i teško da je preko noći mogao promijeniti imidž američkog neprijatelja broj jedan (u to ste se mogli uvjeriti i u odličnoj mini seriji “Černobil”). Nije za to, uostalom, bilo razloga jer sovjetski razbijač koji najviše prijeti poretku Hawkinsa neodoljivo podsjeća na “Terminatora” Jamesa Camerona i na Arnolda Schwarzeneggera u tom filmu. Bolje fikcija nego zbilja! Uostalom, ni prvi ljudi tog gradića baš ne zaslužuju respekt, gradonačelnik (Cary Elwes) je korumpiran i odmah je sklopio pakt s neprijateljem, a ni urednici mjesnih novina nisu ništa bolji. Kad se u završnici pojavi američka vojska, to i ne znači da je konačno uveden red.

Tišina na kraju

Braća Duffer (koji su kao redatelji i scenaristi potpisali prve dvije i posljednje dvije epizode) jako se dobro razumiju u strategiju televizijske zabave. Koju scenu najbolje pamtimo između paranoje od izvanzemaljaca i sovjetske invazije? Onu u kojoj mala Max povede El, uvijek odjevenu u napola vojničku garderobu, i pokaže joj kakve se divote kriju u mjesnom shopping centru, od prekrasnih šarenih bluza i suknji do šminkerskih sandala, pa i cipela s visokim petama. Inscenirali su pritom i dvije spektakularne sekvence, jedna se odigrava u sedmoj, pretposljednjoj epizodi, u kojoj se slavi Dan nezavisnosti (uzgred, sezona je puštena na Netflixu upravo na taj datum), teško je pobrojati što se sve tamo zbiva, a posljednja osma ima naslov “Bitka u Starcourtu” kojem ne treba dodatnih tumačenja. Pritom su izvrsni redatelji, scena u kojoj pogine jedan od važnih sporednih likova dočarana je tako nenametljivo, a ostavlja vrlo jak dojam. Također, nisu htjeli da sve završi bombastičnim obračunom pa oproštajnih petnaestak minuta protječe gotovo u tišini, s puno emocija i nešto malo humora. Moj vam je savjet, kad završite treću sezonu, nađite vremena i pogledajte je još jednom. To se zbilja isplati.

Matt i Ross Duffer: Autori serije 35-godišnja su braća blizanci

Braća Matt i Ross Duffer su blizanci, imaju 35 godina, a za film su se zainteresirali kad su im roditelji poklonili malu Hi8 kameru. Nakon srednje škole studirali su filmsku režiju i počeli s kratkim filmovima, da bi s dugim postapokaliptičnim hororom “Skriveni” (2015.) privukli pažnju M. Night Shyamalana, koji ih je iste godine angažirao za tri epizode serije “Wayward Pines”. Već sljedeće godine prodali su prvu sezonu “Čudnijih stvari” Netflixu, koja ih je promovirala u televizijske zvijezde. Nikad ne vole do kraja definirati zbivanja, vole iznenađenja na setu, no glumci se zbog toga ne žale.

Od Madonne do Limahla: Mala enciklopedija popularne kulture osamdesetih

Madonna, “Material Girl” i “Povratak u budućnost” samo su neke od pop-legendi koje se spominju u seriji. Čut ćete i pravo filozofiranje o filmu “Stvor” Johna Carpentera, jesu li bolji originali ili nove verzije (original je producirao Howard Hawks), Peter Gabriel izvodi “Heroes” koji je proslavio David Bowie, a Dustin (Gaten Matarazzo) ima poseban dogovor sa svojom simpatijom, super pametnom Suzie (mala brodvejska zvijezda Gabriella Pizzolo): kad od nje treba neku informaciju, prije toga moraju otpjevati “Neverending Story” iz istoimenog filma Wolfganga Petersena, koju je proslavio Limahl, nekoć frontmen grupe Kajagoogoo.

Scena o kojoj se priča: Otmica Stevea Harringtona i Robin u sedmoj epizodi treće sezone

Scena koja je probila ćudoredne standarde američke televizije u ovakvoj vrsti proizvoda odigrava se u sedmoj epizodi treće sezone. Stevea Harringtona (Joe Kerry) i Robin (Maya Hawke, kći Ethana Hawkea i Ume Thurman), njegovu kolegicu s posla u slastičarnici Scoops Ahoy, oteli su sovjetski agenti i ubrizgali im “serum istine” kako bi otkrili za koga rade. Nasreću, njih su dvoje pobjegli, ali u zahodu ih droga još drži. Robin priznaje Steveu da je uvijek bila ljubomorna što je bio magnet za cure, ali zato što su joj se žene sviđale više od dečki. Njegov komentar: “Odsad ćemo biti samo prijatelji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:38