'RATOVI ZVIJEZDA: POSLJEDNJI JEDI'

VODIČ KROZ STAR WARS GALAKSIJU Vratili su se Ewoksi i Banti, ali Porgovi su ukrali show

 

Počinje show. Nakon dvije godine čekanja novi “Ratovi zvijezda” ovaj tjedan kreću s globalnom distribucijom, a reakcije nakon dvoipolsatne premijere u Shrine Auditoriumu u Los Angelesu uglavnom se svode na gigantsko oduševljenje i - suze.

Film su među prvima vidjeli redatelj i scenarist Rian Johnson, zvijezda serijala, 66-godišnji Mark Hamill, poznatiji kao Luke Skywalker te nova junakinja serijala, Rey, koju je utjelovila mlada britanska glumica Daisy Ridley.

Zvijezdama filma pridružili su se i odabrani novinari koji su pristali gledati film pod embargom. Naime, od subote do danas u podne po tamošnjem vremenu službeno su zabranjene cjelovite recenzije jer se diljem svijeta još održavaju svečane pretpremijere.

Lova do krova

Tako je sinoć i kod nas održana svečana pretpremijera na kojoj su prisustvovali samo oni sretnici koji su dobili pozivnice. No svoje reakcije okupljeni su smjeli podijeliti putem društvenih mreža, koje već vriju od oduševljenja. Film će, čini se, biti veliki hit jer već prvog vikenda, pokazuju analize, mogao bi zaraditi oko 200 milijuna dolara. Samo u SAD-u.

Prema prvim reakcijama, “Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi” udara na emocije i vizualno je spektakularan.

Ava DuVernay, nagrađivana filmska redateljica, napisala je na Twitteru da je film “radosna vožnja kroz galaksiju”, dok je redatelj James Mangold priznao da je uživao u radu svojeg prijatelja Johnsona, rekavši: “Da, veliko poglavlje franšiznog blockbustera, spektakularno je i nepredvidivo”. Novinarka Jen Yamato iz The L.A. Timesa zaključila je na Twitteru da filmovi poput ovog ostavljaju svoj trag na čitavoj generaciji.

Bolji od imperije?

Mnogi su već usporedili “Posljednjeg Jedija” s ostalim nastavcima “Ratova zvijezda” i zaključili da je osmi nastavak serijala najbolji koji su pogledali još od filma “Imperija uzvraća udarac” iz 1980. godine, koji je dosad držao titulu najboljeg nastavka u serijalu.

Pozdravljajući okupljene na svečanoj pretpremijeri u L.A.-u, Johnson je istaknuo da je film posvetio glumici Carrie Fisher, koja je preminula prije godinu dana, a poznata je po legendarnom utjelovljenju Princeze Leie.

“Jednom kad publika vidi njezinu izvedbu u ovom filmu, bit će ondje s nama u svim srcima”, rekao je redatelj. “Neobično je što večeras nije ovdje. Bila bi srce ove zabave”, istaknuo je Johnson.

Hoće li prokletstvo Jar Jar Binksa sustići i Riana Johnsona?

PORGOVI

Najviše pažnje su dosad u novom filmu privukli su mali slatkići s velikim očima - porgovi. Redatelj Johnson rekao je da su porgovi SF verzija tupika, inače morske ptice iz porodice njorki. U filmu su porgovi vrsta morske ptice s planeta Ahch-To, gdje Rey nađe Lukea na kraju prošlog filma. Porgovi su znatiželjna bića koja se vole gnijezditi i s vremena na vrijeme proizvedu neki zvuk. A bebe porgovi zovu se porgleti. Dosad su viđeni samo u traileru i još nije jasno hoće li živcirati ili oduševiti fanove, ali jedno je sigruno: I vaš klinac sigurno će htjeti jednog za svoju sobu.

FATHIERSI

Ova bića neki nazivaju i svemirskim konjima jer imaju duge uši, velike oči i kozja lica. U novom filmu gledatelji će ih prvi put susresti na planeti Canto Bight. Vjeruje se da su fathiersi trenirani za utrke s velikim ulozima, stoga - pripremite se na klađenje.

CARETAKERSI

Najbliži opis ovih novih bića bio bi - dinosaurske časne. Ova brižna bića ženskog roda govore svoj jezik i žive na planetu Ahch-To, gdje je Luke Skywalker godinama živio u izgnanstvu. Već neko vrijeme se brinu i uzdržavaju prvi Jedi hram. Također, moguće je da se hrane slatkim porgovima.

EWOKSI

Malena, krznena, dvonožna bića koja podsjećaju na plišane medvjediće primitivne su naravi i vrlo su inteligentni. Oni su lovci sakupljači koji nastanjuju šumski mjesec Endor i žive u raznim jednostavnim kolibama u složenim naseljima stabala. Iznenađujuće su nasilni s obzirom na svoju slatku vanjštinu. Sjećate ih se iz “Povratka Jedija”.

WAMPE

Ovo ledeno biće je nešto poput zastrašujućeg Jetija. Oni su predatori, mesojedi, bijeli krzneni lovci koji love po snježnim pustinjama na planeti Hoth. Visok je oko tri metra i teži oko 150 kg. Wampa ima ubojite kandže i kreće na dvije noge kojima spretno iz zasjede zaskoči svoj plijen koji proždire u svojoj špilji.

BANTI

Veliki četveronožni biljojedi rastu do visine oko osam stopa i imaju duge, smeđe krzno po kojem nalikuju na mamute. Prepoznatljivi su po zavinutim rogovima, širokim ustima i dugačkom jeziku. Njihovo mlijeko je plave boje i služi se kao piće. Nastanjuju nekoliko planeta, a njihov je dom pustinjski planet Tatooine.

RATHTARI

Ova su bića začarani glavonošci iz sedmog nastavka, “Sila se budi”. Oni su uvijek gladni, pakosni i nemilosrdni. Iznimno su ubojita i opasna bića, zapravo svojevrsne kopnene lignje koje je Han Solo uhvatio i prevozio kada je naišao na dugo izgubljeni svemirski brod Millennium Falcon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:39