'RATOVI ZVIJEZDA'

ZNATE LI DA U NOVIM 'RATOVIMA ZVIJEZDA' DUBROVNIK GLUMI JEDAN GALAKTIČKI GRAD? Vide se i Stradun, plaža Banje te Velika Onofrijeva fontana...

'Ratovi zvijezda' upravo su uništili vaš savršen godišnji odmor, pisao je Bloomberg još u ožujku prošle godine, kad se masivna produkcija najpoznatije space opere sjatila u Dubrovniku.

Turisti sedam dana nisu imali pristup Stradunu, srednjovjekovna jezgra bila je zakrčena kamerama i sve je podsjećalo na pozornicu u Disneylandu, s golemim svemirskim brodom parkiranim na zidine, zabilježio je novinar.

Međutim, pozitivan učinak koji je novi nastavak filmske sage ostavio na hrvatski i dubrovački turizam je golem. Hrvatski audiovizualni centar iskoristio je svjetsku premijeru “Posljednjeg Jedija” da podsjeti kako je na snimanju filma u Dubrovniku angažirano 286 domaćih filmskih djelatnika, 10 pripravnika i 120 statista. Snimanje filma u Hrvatskoj realizirano je, kažu, kroz mjere poticaja HAVC-a, a trajalo je od 9. do 17. ožujka. Domaći servisni producent bio je Formula Film.

Budete li tražili scene s Dubrovnikom dok gledate film, niste li detaljno upućeni, mogle bi vam i promaknuti. Grad u filmu “glumi” glamurozni galaktički grad Canto Bight, ali s obzirom na to da je u stvarnu scenografiju dodano mnogo specijalnih efekata, treba biti pažljiv pri gledanju.

Kako je Jutarnji već izvještavao, kao kulisa za novi film korišteni su i Stradun, plaža Banje te Velika Onofrijeva fontana, kao i stepenice pokraj Dominikanskog samostana, a dok se snimalo, set je nadziralo 200 zaštitara, a nadlijetali su ga i dronovi koji su osigurali potpunu tajnost. Prozori koji nisu bili zakupljeni, a nalazili su se na zgradama koje su bile kulise, bili su osvijetljeni jakim reflektorima kako s njih nitko ne bi mogao snimati mobitelom. Navodno su neki od vlasnika radnji na lokacijama za “nerad” tih sedam dana primili enormne novčane naknade. Procjena ukupne zarade vrtjela se oko 38 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:19