OPASAN PRESEDAN

BURA MEĐU GEJMERIMA Sony u zadnji tren bez objašnjenja zamijenio besplatnu igru koju su pretplatnici Playstation Plusa trebali dobiti ovog mjeseca

Pro Evolution Soccer 2019, Detroit: Become Human
 PRO EVOLUTION SOCCER, PLAYSTATION
 

Sonyjev brand posvećen video igrama PlayStation iznenada je zamijenio jednu od dvije besplatne PlayStation 4 igre koje su pretplatnici njihove usluge PlayStation Plus trebali dobiti u srpnju ove godine. Umjesto najavljene igre Pro Evolution Soccer (PES) 2019 izdavača Konamija, pretplatnici će tako moći zaigrati deluxe izdanje igre Detroit: Become Human koje sadrži i remasteriranu verziju igre Heavy Rain (u nekim državama umjesto Heavy Rain korisnici će dobiti Beyond: Two Souls; sve igre radio je isti razvojni studio Quantic Dream).

Korisnici su putem službenog newslettera o besplatnim igrama za srpanj obaviješteni u popodnevnim satima 26. lipnja kada im je najavljeno da će toga mjeseca “zabiti pobjednički gol u igri Pro Evolution Soccer 2019 i stati na startnu liniju u retro igri utrkivanja Horizon Chase Turbo”. Ista newsletter poruka obavijestila ih je da će igre za srpanj, vrijedne ukupno 348,99 kuna, moći preuzeti 2. srpnja. Dan poslije newsletter poruke, informaciju o besplatnim igrama koje će PlayStation Plus pretplatnici dobiti u srpnju agencija Komunikacijski laboratorij dostavila je hrvatskim medijima.

No, PlayStation je 2. srpnja putem službenog bloga korisnike obavijestio da su PES 2019 zamijenili s Detroit: Become Human. “Ažuriranje: Mijenjamo (PlayStation Plus) igre za srpanj. Ovog mjeseca, dodajemo igru Detroit: Become Human Digital Deluxe Edition, koja sadrži igru Heavy Rain, popisu igara za srpanj umjesto Pro Evolution 2019. Ispričavamo se za bilo kakve neugodnosti”, pisalo je u objavi putem koje su korisnici doznali o zamjeni igara. Horizon Chase Turbo ostao je u paketu. Iz Komunikacijskog laboratorija Jutarnjem su rekli da je ova odluka donesena na nivou tvrtke Sony te ponovili navedenu izjavu.

Kao dugogodišnji PlayStation Plus pretplatnik ne sjećam se kada je posljednji put najavljena besplatna igra zamijenjena na ovakav način, ako ikad. Portali Tech Radar i Engadget ovaj Sonyjev potez okarakterizirali su kao rijedak, međutim niti oni nisu naveli je li se ovakva promjena ikada dogodila. Tech Radar navodi da je do promjene možda došlo jer su se obožavatelji PlayStationa pobunili zbog odluke da se PES 2019 uvrsti na popis besplatnih PlayStation Plus igara za srpanj. Slično piše i Screen Rant, koji navodi da je kombinacija PES-a i Horizon Chase Turbo jedna od najslabijih kombinacija igara koje su se PlayStation Plus korisnicima ponudile u posljednje vrijeme.

Reakcije na ovaj Sonyjev potez su, u najmanju ruku, podijeljene. Pogledaju li se komentari na odluku koju su korisnici ostavili na PlayStationovom blogu, Twitteru i Redditu, ima onih koji su zadovoljni što je Detroit: Become Human zamijenio PES, ali ima i onih koji su nezadovoljni jer im je Sony uskratio priliku da s društvom zaigraju nogomet. Slična je situacija na Twitteru i Redditu. Korisnici koji su se žalili na “lošu” odluku da se među besplatne igre stavi PES međusobno se tapšaju po ramenima jer su “natjerali” Sony da promijeni odluku. Tu su naravno i oni koji ističu da je Beyond: Two Souls, dodatak Detroit: Become Human u određenim tržištima u kojima remasteriran Heavy Rain nije dostupan, već bio dodijeljen Playstation Plus pretplatnicima.

Najveći problem ove Sonyjeve odluke je to što su neki korisnici možda odlučili kupiti ili produžiti PlayStation Plus pretplatu isključivo radi najave da će u srpnju moći besplatno zaigrati PES 2019. Izvesti zamjenu igara na dan puštanja istih u PlayStation trgovinu nepošten je potez i treba ga oštro osuditi. Sony korisnicima koji su pretplatu kupili ili produžili zbog PES-a nije dao mogućnost da zatraže povrat novca, a nije ni naveo zašto je do zamjene uopće i došlo. Uz to, Sony je ovom odlukom postavio opasan presedan - ako se korisnici pobune protiv određene odluke, tvrtka će odluku promijeniti. Kako je nemoguće utvrditi iskrenost revoltiranih korisnika, postoji mogućnost da će se ovom taktikom poslužiti opet jer evidentno funkcionira.

Kontaktirali smo Sony radi dodatnog pojašnjenja te ćemo ovaj članak dopuniti kada nam se jave s povratnim informacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03