BUDUĆNOST 'GAMINGA'

STIŽE PLAYSTATION 5 Sony objavio detalje o svojoj igraćoj konzoli: Uz obećanje veće brzine i bolje grafike, inovacije će se unijeti i u kontroler

 Mike Blake / REUTERS
 

Međunarodni tehnološki gigant Sony u utorak je najavio da će njihova nova igraća konzola nositi ime "Playstation 5" te da će na tržište izaći pred kraj 2020. godine.

Premda predsjednik tvrtkine divizije Sony Interactive Entertainment Jim Ryan nije otkrio previše detalja o samom uređaju, ali je rekao da će kontroler nove konzole u sebi sadržavati neka nova obilježja.

Tehnologiju vibracije zamijenit će raznovrsniji i složeniji sustav opipnih povratnih informacija. Drugim riječima, udarac automobilom u zid i rušenje igrača na nogometnom terenu puno će se bolje razlikovati nego što je to sada slučaj. Ryan navodi da će se te povratne informacije razlikovati čak i situacijama kada igrač u pojedinoj igri hoda po različitim površinama. Sličnu tehnologiju u svojim konzolama Xbox One i Switch stavili su Microsoft i Nintendo.

Druga se inovacija odnosi na tipke L2 i R2. Njih će studiji za razvoj moći programirati tako da igraču vjernije predočavaju aktivnosti u koju se u pojedinoj igri upušta. Natezanje luka kako bi se ispalila strijela bit će osjetno drukčije od stiskanja gasa u nekom nabrijanom automobilu.

Ryan kaže da će te dvije inovacije igrače još dublje uroniti u akciju.

Časopis Wired piše da će Playstation 5 sadržavati procesor koji će biti baziran na AMD-ovoj lini procesora Ryzen te grafičku karticu koja će se bazirati na karticama iz obitelji proizvoda Navi. Arhitekt sustava u Sonyju Mark Cerny rekao je da će konzolin tvrdi disk biti "solid-state" varijante, što će konzolu značajno ubrzati. Konzola će moći reproducirati sadržaj u 4K rezoluciji, a igre će dolaziti na optičkim diskovima kapaciteta 100 gigabajta.

Cerny kaže da će se igre drukčije instalirati te da će instalacija biti nužna. "Moći ćete instalirati pojedine dijelove igre pa ih obrisati kada s njima završite" pojašnjava Cerny.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:14