PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

Ako birate božićni album, neka to bude onaj vremešne country kraljice Lorette Lynn ili pak mlade country princeze Kacey Musgraves

Premda je “Christmas” (2011) Michaela Bublea, neovisno o kojem žanru govorili, jedan od najtiražnijih albuma objavljenih u ovoj dekadi, čini se da posljednje dvije-tri godine izlazi sve manje božićnih, odnosno “holiday” albuma, kako ih zovu u Americi. Već su drugi u posljednjih nekoliko godina objavili Pentatonix, ali i duo She & Him, no za ovu prigodu evo tri zgodna božićna albuma country glazbe.

Prvo su me duhovitim western-swing, tex-mex i easy listening albumom “Christmas Toghether” ugodno iznenadili Garth Brooks & Trisha Yearwood, a duh Božića iz minulih vremena krasno je prizvala i mlada country pjevačica Kace Musgraves, koja na “A Very Kacey Christmas” zvuči kao da su u njezinu duhu uskrsnule tada mlade country i rockabilly pjevačice 50-ih i 60-ih poput Patsy Cline, Tammy Wynette, Brende Lee, Kitty Wells i drugih.

No, ako me ijedan ovogodišnji božićni album oduševio, onda je to “White Christmas Blue” country veteranke Lorette Lynn, po mnogočemu srodan Dylanovu “Christ­mas In The Heart” iz 2009. godine. Kao da ga je osmislila moja pokojna baka Pepica.

Premda na njemu nema velikih repertoarnih iznenađenja, njezina vokalna elegancija i lakoća pjevanja te ukus­ni aranžmani bez previše kiča, koji si za Božić ipak valja malo priuštiti, potvrđuju da je Loretta Lynn i u poznim godinama ostala ono što je postala prije više od pola stoljeća - prva dama country glazbe.

Ove je godine objavila i lijep “regularni” studijski album “Full Circle” u produkciji Johna Cartera Casha, s kojim je posredno obilježila i pedesetu obljetnicu otkako je s jednim svojim albumom, “You Ain’t Woman Enough” (1966.), prvi put dotjerala do broja 1 liste najprodavanijih country izdanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 19:39