PONEDJELJAK U TVORNICI KULTURE

DAN STUART & DON ANTONIO Povratak u Zagreb bivšeg frontmena kultnog proto-americana benda Green On Red

 YouTube
 

Ljeto 1989. Reading Festival. Drugi ili treći dan, ne sjećam se više, ali bilo je oko četiri popodne kad su na pozornicu stali Green On Red. Jedan od bendova zbog kojeg sam i potegnuo vlakom od Zagreba do Readinga da bi ih vidio uživo kao jednu od karika koja je u 80-ima spojila "kozmičku američku glazbu" Grama Parsonsa, The Byrdsa i The Banda iz kasnih 60-ih i ranih 70-ih s americanom koja će nastati početkom 90-ih s bendovima poput Uncle Tuplea, The Walkaboutsa, The Jayhawksa, Wilca, Son Volta te cijelog niza kantautora, uključivši i Chucka Propheta i Dana Stuarta, proizašlih iz Green On Red.

U zraku i na suncu Readinga, preko kojeg bi svako malo prošao neki kišni oblak, predosjećao se raspad Green On Red. Odnosi u bendu očito su već bili narušeni, no u tom raspadanju prisustvovali smo jednom veličanstvenom nastupu kojeg do konca života neću zaboraviti.

Sve ono najbolje i najtragičnije iz američke roots-rock glazbe kao da je bilo komprimirano u tom koncertu. Najbolje jer su Green On Red doslovce rasipali biserje iščašenog country-rocka pred svinje. Najtragičnije jer nikada nisu zadobili artističku i tržišnu zadovoljštinu kakva im je trebala pripasti.

Oni su uz The Gun Club, The Long Ryders i niz drugih američkih bendova onaj dio zatajenih 80-ih koji će tek malobrojnima pasti na pamet kad se spomene ta mitska dekada. Meni će pak uvijek biti pri vrhu najdražih bendova te iste dekade.

U međuvremenu Chuck Prophet nas je posjetio u tri-četiri navrata, a sada nam se i Dan Stuart s talijanskim kolegom Don Antoniom, nakon nastupa na Ribnjaku i u Močvari, vraća u Mali pogon Tvornice kulture kako bi nam uživo predstavio novi album "The Unfortunate Demise of Marlowe Billings", zaključni dio trilogije kojeg čine još i albumi "Marlowe's Revenge" (2016) i "The Deliverance Of Marlowe Billings" (2013).

Nije njegova životna priča tragična poput one Sixta Rodrigueza iz dokumentarca “Potraga za Sugar Manom”, ali nakon nekoliko zanimljivih solističkih albuma i onih u suradnji sa Steveom Wynnom (ex-The Dream Syndicate) u okviru dua Danny & Dusty, Stuart ipak spada u ladicu "zaboravljenih asova" koji i danas znaju "ispričati" mračne, opore i supijane priče o lutanju Meksikom izubijanog Danovog alter-ega Marlowea Billingsa, ostvarene na prašnjavom raskrižju psihodeličnog, country, twang i garage-rocka s kojeg potječu i naši bendovi poput The Strange, The Bambi Molesters, My Buddy Moose i nekolicine drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:12