LEGENDA ROCKA

Deep Purple dolazi u Zagreb 5. lipnja

 Jadran Babić/Cropix

Na službenim stranicama slavne britanske rockerske skupine Deep Purple, Zagreb je uvršten kao 13. odredište njihove nove turneje koja u travnju kreće iz Australije.

U Hrvatsku će popularni britanski rockeri stići 5. lipnja iz Južne Afrike nakon nastupa u Cape Townu.

Purpleovci su posljednji put nastupili u Hrvatskoj 2007. godine u splitskim Gripama, dok su u Zagrebu gostovali četiri godine ranije. Tada su u grupi još sudjelovala trojica originalnih članova - pjevač Ian Gillan, basist Roger Glover te bubnjar Ian Paice.

Od najpoznatije postave benda, u kojoj su bili i Ritchie Blackmore te Jon Lord, a koja je diljem svijeta prodala više od 100 milijuna primjeraka svojih albuma, danas je ostao još samo bubnjar Ian Paice.

Nakon zagrebačkog koncerta Deep Purple će još prokrstariti Švicarskom, Irskom, Češkom i Njemačkom u kojoj će održati čak 13 koncerata.

Novi klavijaturist skupine Don Airey, koji se Purpleovcima pridružio 2002., izjavio je pred posljednji posjet Hrvatskoj u Splitu kako najviše voli svirati u Istočnoj Europi i Južnoj Americi, zbog entuzijazma publike. - Uvijek mi je zanimljivo i uzbudljivo nastupiti u zemlji poput Hrvatske ili recimo Argentine – rekao je tada Airey.

Deep Purple je britanski hard rock bend, osnovan u Hertfordshireu 1968. godine. Poput sastava Led Zeppelin i Black Sabbath, smatraju se začetnicima heavy metala i suvremenog hard rocka. Guinessova knjiga svjetskih rekorda proglasila ga je najglasnijim rock sastavom na svijetu. Sastav je promijenio nekoliko postava, a druga, najuspješnija i najpoznatija ponovno se okupila 1984. i ponovno 1993. godine, međutim, trzavice između Blackmorea i ostalih članova prerasle su u ozbiljan sukob koji je onemogućio daljnju suradnju. Blackmorea je u sadašnjoj postavi zamijenio gitarist Steve Morse.

Pogledajte kako su zvučali i jdelovali na Gripama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:15