ULOGA GLAZBE U SVIJETU

EKSKLUZIVNI INTERVJU: ENTER SHIKARI 'Bez obzira tko ste i otkud dolazite, svi smo jednako ranjivi na veliku emotivnu moć glazbe'

 promo foto
Rou Reynolds, frontmen britanskog benda Enter Shikari, za Jutarnji.hr uoči nastupa u Tvornici kulture govori o ulozi glazbe u svijetu u kakvom živimo

Britanski post-hardcore/eletronicore kvartet Enter Shikari, čiji će nastup u zagrebačkoj Tvornici kulture 3. listopada u sklopu europske turneje biti njihov jedini koncert u našoj regiji, već je svojim albumom 'Take To The Skies' ušao direktno na 4. mjesto britanske top liste albuma i prodao se u zlatnoj tiraži. Ovaj bend iz St. Albansa pored Londona svojedobno su nazvali "rijetkim političkim glasom britanske rock scene”.

Rou Reynolds (vokal), Rory Clewlow (gitara), Chris Batten (bas) i Rob Rolfe (bubnjevi) ovogodišnjim albumom “The Mindsweep” ponovo su se probili među najatraktivnije otočke bendove, a uoči zagrebačkog koncerta razgovarali smo s frontmenom benda.

Što ste prvo čuli da vas je ohrabrilo da se i sami bavite glazbom, spojite žanrove kao što su punk rock, hardcore, drum’n’bass, dubstep i zapravo postavite novi glazbeni izričaj?

Rou Reynolds: Mislim da je to bilo samo poštivanje glazbe u cijelosti. Odrastao sam uz različite utjecaje, bilo da je na mene utjecao otac koji je bio DJ i imao ogromnu kolekciju Motown i Northern Soul ploča i glazbe, moj ujak koji me upoznao s glazbom Prodigyja ili lokalna punk i hardcore scena. Upijanje sve te različite kulture rezultiralo glazbom koju sam počeo raditi, a meni se činilo potpuno prirodno kombinirati sve te utjecaje.

Politički aktivizam je nešto što vas prati tijekom cijele karijere. Europa je danas sagrađena na multikulturalnom društvu, a nekima se čini da se to raspada. S najnovijim slučajem izbjegličke krize, kako to nazivaju mediji, je li multikulturalizam održiv?

Rou Reynolds: Ne bih rekao da se multikulturalno društvo raspada. Mislim da velika većina građana želi pomoći izbjeglicama. Želimo pomoći tim ljudima koji bježe od rata u kojem ne žele sudjelovati. Nažalost postoji pogrešna predodžba da imigracija uzrokuje nezaposlenost i razne negativne stvari. Imigranti uredno doprinose ekonomiji i nisu uzrok nezaposlenosti, puno više uzrok tome je tehnološki napredak.

Sebični tekstovi u pop glazbi

Novi album 'The Mindsweep' je hvaljen sa svih strana. Na njemu se dotičete svih velikih tema...klimatskih promjena, feminističkih pitanja i iskvarenosti kapitalizma, pa izgleda da ste odrasli. Da li vas to čini ponosnima ili stavlja pritisak na vas i što vas čeka u budućnosti?

Rou Reynolds: Jako sam ponosan na ovaj album. Ulio sam srce i dušu u njega tekstovno i glazbeno, te je snimanje bilo jedan od najvećih izazova, a album ujedno jedan od najraznovrsnijih koji smo napravili. Već pišem stvari za budućnost, što god ona nosila, i jako je uzbudljivo.

Rou Reynolds: Na mene je utjecao otac koji je bio DJ i ujak koji me upoznao s glazbom Prodigyja (foto: Wikipedia)

Mislite li da su mladi danas pasivni i koji je najbolji način da ih se učini više angažiranim u kreiranju njihove vlastite sudbine?

Rou Reynolds: Mislim da se mlade danas ohrabruje da misle samo za sebe. Često ignoriraju potpunu sliku svijeta zbog isključivo osobnih razloga. U pop glazbi, čak i jako puno underground glazbe, mnoštvo je sebičnih tekstova. Zato mi pokušavamo ohrabriti mlade jer vrlo je lako odrasti misleći da si nemoćan i nevažan. O tome se radi na albumu 'The Mindsweep', o ponašanju, kritiziranju i odbacivanju novih ideja, filozofija i mogućnosti od strane onih koji su na vlasti. Nadam se da naša glazba djeluje kao poticaj da se ustane u ime budućih generacija i našeg planeta.

'Podivljajte s nama'

Govoreći o promjeni i politici, u ovom promijenjenom svijetu u kojem je sve politika, svijet je toliko užurban i sve se zapravo svodi na novac, koju ulogu glazba uopće danas ima?

Rou Reynolds: Glazba je prekrasna jer ima toliko različitih uloga. Može vas smiriti, smanjiti stres, može vam pomoći da pobjegnete iz ludosti modernog svijeta. I kao što sam spomenuo, može biti katalizator promjena i motivirati vas za da poduzmete nešto. Također, što je možda najvažnije, to je oruđe zajedništva, jer spaja ljude bez ikakve diskriminacije. Bez obzira tko ste i od kud dolazite, na sve nas glazba jednako utječe i svi smo jednako ranjivi na njenu veliku emotivnu moć. Podsjeća nas da smo svi tako slični, da smo samo mala bića na malom planetu koja pokušavaju živjeti, voljeti i biti voljena. Podsjeća nas na sudbinu koju svi dijelimo.

Vaši fanovi su poprilično odani bez obzira koji zvuk odaberete, ali neki su oduševljeni s činjenicom da nikako ne možete dosaditi, a drugi su više privrženi starijem čvršćem zvuku. Dolazite u Hrvatsku i regiju po prvi put. Što mogu očekivati stariji fanovi, a kako će vas prigrliti novi?

Rou Reynolds: Ako otvorite prozor i pokušate voditi ljubav s cijelim svijetom, napravit ćete nered na pločniku. Ne možete ugoditi svima. Glazbu radim za sebe i nadam se da će drugi ljudi dijeliti moj entuzijazam i strast. I to je to. Pokušavam se ne obazirati na svaki komentar na YouTubeu i na svačije mišljenje o svakom našem albumu. Ako počnete slušati želje svoje publike i njihove hirove, počet ćete raditi glazbu za njih, a to postaje opasno. Jer glazba tada može postati neiskrena, slaba i tjeskobna jer ćete pokušavati pogoditi što publika želi. Kada budemo nastupali u Hrvatskoj, radit ćemo ono što uvijek radimo, svirat ćemo glazbu koju volimo, pa ako se osjećate povezanim s njom, dođite na koncert i podivljajte s nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:42