LJUBAV I ROCK

Handsome Furs: Ludo su zaljubljeni jedno u drugo, rock’n’roll i Azru

 Biljana Gaurina/CROPIX

Prvo što čovjek zapazi kad upozna Dana Boecknera i Alexei Perry iz montrealskog synth-punk dua Handsome Furs jest da su njih dvoje totalno zaljubljeni jedno u drugo. I u rock’n’roll. Malo sam takvih parova upoznao, no Dan i Alexei definitivno su jedan od tih “besmrtno zaljubljenih” parova. U bekstejdžu Tvornice kulture podsjetili su me na Poison Ivy i pokojnog Luxa Interiora iz The Crampsa. Visoki, mršavi, crnokosi Dan i krhka, crvenokosa Alexei čak i izgledom nalikuju Luxu i Ivy. Na besmrtne ljubavnike iz The Crampsa podsjetili su me zbog govora tijela, načina na koji jedno drugome upadaju riječ, dijele svaku cigaretu te žarom koji iskazuju kad govore o svojoj zajedničkoj ljubavi - rock’n’rollu kojem su bezuvjetno predani. U dobru i u zlu. “Hvala ti, hvala na toj usporedbi s Luxom i Ivy”, zacakljenih očiju reče mi Alexei, upućujući potom Danu pogled prepun ljubavi.

Dan i Alexei upoznali su se na “usranom telemarketinškom poslu” na kojem su još neko vrijeme opstali jer su se zaljubili jedno u drugo, a onda su se dosjetili da će sigurnost ubitačno dosadnog i zaglupljujućeg posla “telefonske prodaje ljudima stvari koje im zapravo ne trebaju” radije zamijeniti neizvjesnom avanturom zajedničkog benda koji se svijetom kotrlja mimo uobičajenih ruta zapadnih pop i rock zvijezda.

Apsolutni idealisti

Nemaju ni zdravstveno ni mirovinsko osiguranje iako dolaze iz Kanade, jedne od socijalno najuređenijih država svijeta. Oni su apsolutni idealisti u svijetu u kojem isključivo novac pokreću ljude. Kad je završio još jedan njihov urnebesno zabavan, emotivan, ljubavnom i rock’n’roll plamenu posvećen nastup, Dan je kao u nekom filmu o nekim imaginarnim rock’n’roll ljubavnicima podigao Alexei i na rukama je odnio u bekstejdž. Od njihove ljubavne sreće publici samo što suze nisu potekle, ali toliko su nas podigli esktatičnim synth-punk udarima i frenetičnim koncertom da nam ni na kraj pameti nije bilo plakati. Handsome Furs su mali bend, ali jedan od onih zbog kojih rock’n’roll ima rezon opstanka.

Dok Alexei skače za sintom i ritam-mašinom, Dan udara u električnu gitaru i ispaljuje pjesme kao da je Mick Jones kojeg najviše cijeni od svih rokera. OK, možda su njihova ekstatičnost i frenetičnost, među ostalim, posljedica amfetamina, no čak i da je tako, nema veze jer im ta naspidiranost savršeno pristaje.

Dan je prije nego što je upoznao Alexei već bio - i još uvijek jest, ali u “stanju mirovanja” - član cijenjenog kanadskog indie-rock benda Wolf Parade, no čini se da je ljubav pretegnula u korist Handsome Furs koji su u svom neuobičajenom koncertnom itinereru upisali i nastup u Mianmaru s nekoliko tamošnjih punk bendova.

Gdje su doma?

Zbog nastupa u Mianmaru prvo su uložili vlastiti novac u nabavu generatora da bi koncert uopće mogli održati, a potom svirkom riskirali zatvorsku kaznu jer u toj državi baš i nije uputno pjevati ako niste po volji tamošnjih, represiji i utamničenju rado sklonih vlasti.

U Makedoniji su održali nastup na kojem su novac donirali lokalnoj albanskoj zajednici, nastupili su i u Prištini, a Balkan i posebice Hrvatsku doslovce obožavaju. U Zagrebu, to je sva ustreptala od uzbuđenja Alexei doslovce dovikivala publici u Tvornici, sada se već osjećaju “više doma nego u Montrealu u kojem ionako nismo bili već pola godine”. Na njihovoj web stranici, među ostalima, stoji i hrvatski prijevod imena njihova benda - Zgodna krzna.

Zahvaljujući prijateljstvu s Matom Škugorom, ali i zaraznoj sposobnosti da se instantno sprijateljuju s ljudima koje upoznaju - nakon pet minuta razgovora činilo mi se da se poznajemo barem nekoliko godina, a na odlasku me izgrliše kao da sam najbliži rod - Dan i Alexei postali su ljubitelji mnogih hrvatskih i balkanskih dobrota.

Oduševljeni su ovdašnjim “ljudima, hranom, prirodom koja se tako brzo mijenja na tako maloj udaljenosti, morem, a posebno glazbom”.

Dan godinama, zahvaljujući putovanjima zbog koncerata, opsesivno proučava punk i new wave scene istočne Europe iz 70-ih i 80-ih godina. I tako je, umjesto da ja intervjuiram njih, Dan počeo mene ispitivati “zašto je ex-YU punk i new wave scena bila toliko bolja od ostalih zemalja istočne Europe”.

Jugoton je kul

Nakon kratkog socio-geo-ekonomsko-političkog i glazbenog tečaja, pitao me što se dogodilo s Jugotonom koji je on percipirao kao nekakvu totalno kul etiketu. Odlijepio je kad sam mu rekao da sam još u Jugotonu proizvodio LP ploče za svoju etiketu Search & Enjoy, a potom i radio u Croatia Recordsu kao glazbeni urednik. Bilo mi žao što nije bilo vremena da ih odvedem u Dubravu da vide taj nekadašnji Jugoton i Jadran film, taj zagrebački Warner Bros, a možda i do Rinčija jer Dan jako voli i prvi album Prljavog kazališta. Vole njih dvoje i Električni orgazam, Ekatarinu Veliku, Pankrte i niz drugih punk i new wave sastava iz moje mladosti, a od novijih bendova obožavaju beogradski Repetitor.

Za večeru, pak, bezuvjetni ljubavnici iz Handsome Fursa traže bazično - ćevape i rakiju. Pravi Balkanci. Iz Montreala. I strašno drag ljubavni par koji neopisivom lakoćom, na sceni i van nje, ljudima ulijeva vjeru u rock’n’roll. Zbog toga jedva čekam da ih ponovo vidim, a imam im i još mnogo toga ispričati o onom nekadašnjem, našem rock’n’rollu iz doba socijalizma.

Istetovirano ‘Ravno do dna’ na ramenu

Dan se najviše zakačio za Azru pa je nedavno na nadlaktici desne ruke na hrvatskom istetovirao RAVNO DO DNA, u čast live albuma Azre kojim je totalno opčinjen i koji je prije nekoliko mjeseci stavio na listu najboljih albuma kad su ga za nju upitali urednici utjecajnog indie-rock portala Pitchfork. Na pitanje zašto je postao zakleti fan Azre, kaže “zbog intenziteta glazbe, energije koju sam osjetio na tom live albumu i gorljivosti Štulićeva vokala”. Kad je počeo hvatati liriku pjesama -prevodili su mu ljudi iz bendova poput makedonske Bernays Propagande - postao je još fasciniraniji Azrom iako su mu neki mlađi ovdašnji poklonici Handsome Fursa rekli “da Štulića slušaju njihovi roditelji pa im baš i nije kul što sam se toliko zakačio za njega”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:47