Stereo MC‘s u Tvornici

Kako izgleda kada je na koncertu publika iznad 40 godina i gotovo se svi međusobno poznaju? Pa, euforično

 Stereo MCs.
 

 Ranko Suvar/Cropix
Jezgro grupe je isto kao i davne 1985. kada su nastali - pjevač Rob Birch danas je vitalni 62-godišnjak, dok je Nick Hallam za laptopom svoju stariju životnu dob, njemu su 63 godine - demonstrirao sijedom bradom

"Bilo je to već doba zalaza Gjure. U dva ujutro bi se gotovo uvijek moglo čuti: ‘To the left to the right, Step it up, step it up it‘s alright‘", prisjetio se jedan moj prijatelj nakon koncerta grupe Stereo MC‘s u subotu navečer u gotovo dupkom punoj Tvornici. Na koji je došla starija gradska populacija - teško da se u klubu mogao naći itko mlađi od 40 godina. Što ne znači da je na koncertu ovog britanskog sastava iz Nottinghama poznatog po svojem tamnom i masivnom plesnom ritmu vladala komorna atmosfera. Naprotiv, publika je bila vrlo entuzijastična, vidjelo se da se ljudi žele zabaviti, tako da je četveročlani bend koji je svirku počeo točno prema najavama u 21.15 nastupao tek nešto manje od dva sata.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Stereo MC‘s dobro je poznat ovdašnjoj publici; u Zagrebu i u Hrvatskoj svirali su mnogo puta otkada su se početkom stoljeća nakon gotovo desetogodišnje pauze ponovno okupili i objavili album "Deep Down & Dirty" (2001.), čiju naslovnu pjesmu na koncertu, kao i mnogima omiljenu "Sofisticated", nažalost nismo čuli. No, zato je tu bilo mnogo hitova iz 1990-ih - "Connected", "Ground Level", već spomenuta "Step It Up" i na bisu euforična "Creation".

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Jezgro grupe je isto kao i davne 1985. kada su nastali - pjevač Rob Birch danas je vitalni 62-godišnjak, dok je Nick Hallam za laptopom svoju stariju životnu dob, njemu je 63 godine - demonstrirao sijedom bradom. U grupi je novi bubnjar koji je zamijenio lani preminulog originalnog člana Owena Ifa, a s bendom sada nastupa i originalna pjevačica Cath Coffey, za koju mi se ipak učinilo da joj je, barem u glasu, na koncertu nedostajalo malo force.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Imala sam sreću da sam Stereo MC‘s gledala u Beču krajem 2001. godine, netom nakon što su objavili svoj povratnički album. Na stageu ih je tada pratio moćni kombo od tri crna prateća vokala, a kada su u dimu gandže zarolali "Creation" - svi smo poludjeli. Bio je to jedan od boljih koncerata u mom životu - a bila sam na priličnom broju njih. Ovaj zagrebački koncert bio je treći ili četvrti put da ih slušam uživo i osjetilo se da grupi ipak nedostaje snage, da im u zvuku i nastupu manjka "mesa". Što je pak nadomjestila vrlo raspoložena publika, a to je Stereo MC‘s itekako prepoznao i cijenio. Bila je to jedna nostalgična večer u kojoj se veći dio publike međusobno poznavao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 12:57