KULTURNI BREND

Luksuzna gudala iz Jaske za najbolje svjetske glazbenike

 Biljana Gaurina/CROPIX
Osim poznatog kontrabasista Garyja Kara, vlasnici posebnih, specijalno izrađenih gudala iz radionice Renata Gonski su i čuveni violinisti Shlomo Mintz i Chun Wen Huang

Dragi Renata i Mimi, vaše hrvatsko gudalo od snakewooda je apsolutno savršeno! Nije samo prelijepo za gledati, već je i savršeno za svirati njime. Osjećam veliku sreću što ga imam... Hvala vam što ste obogatili moje sviranje kontrabasa svojim savršenim gudalom”, stoji u pismu koje je jedan od najvećih svjetskih kontrabasista današnjice Gary Karr napisao Renati Novoselec i Mimiju Marjanoviću Gonskiju, hrvatskom paru koji stoji iza nekih od najekskluzivnijih gudala na svijetu.

Gudalo, o kojem Karr u gore navedenom hvalospjevu govori, to su dvoje još uvijek friških poduzetnika iz Jastrebarskog, inače i sami glazbenici, dali napraviti nakon što su Karra detaljno ispitali o tome kako bi izgledalo njegovo idealno gudalo. Naime, za razliku od drugih prozivođača koji proizvod prvo naprave, a potom traže mišljenje o istom, dvojac iz tvrtke “Renata Gonski” najprije se raspitao o željama umjetnika, pažljivo ih saslušao, a potom se bacio na posao.

Puno neslavnih pokušaja

Nakon nekoliko Karrovih savjeta, poput onog o kraćim dimezijama, želja i skica, te nakon duge i detaljne izrade projekta, koji je - napominju - jednako složen kao onaj za izgradnju kuće, ovi ljubavni i poslovni partneri svojim su pažljivo odabranim suradnicima, majstorima u Italiji, dali na izradu nekoliko desetaka tisuća eura vrijedno gudalo koje danas nosi Karrovo ime.

Nakon njega uslijedila je suradnja s još nekim vrhunskim glazbenicima, poput čuvenog violinista Shlome Mintza te Tajlanđana Chun Wen Huanga, koji također u svom vlasništvu sada imaju svoja posebno izrađena gudala. Ta luksuzna pomagala čine samo mali dio od tristotinjak koje su do sada već izradili. Istina, priznaju, nisu sva bila tako uspješna.

- Od 300, koliko smo do sada napravili, oko stotinjak ih je bilo bačen novac i bačeno vrijeme. Bilo je puno pokušaja koji nisu baš završili slavno. Ali, sve nam je to pomoglo da dođemo ovdje gdje smo danas. Znate kako se kaže: uspjeh čini niz neuspjeha - objašnjavaju zadovoljno 25-godišnja Renata i 43-godišnji Mimi.

Ideja rođena u panici

To dvoje glazbenika postali su poduzetnici iz vrlo jednostavnog razloga - shvatili su da je savršeno gudalo upravo ono što im nedostaje za postizanje savršene glazbe.

- Kada glazbenik svira violinu, on u ruci nema jedan instrument, već dva. Čak mu ni Stradivari ne znači ništa ako na njemu ne svira s kvalitetnim gudalom. I to je ono što nam je falilo - objašnjava simpatična Renata, koja je s Mimijem na ideju izrade gudala došla prije nekoliko godina prije odlaska na magisterij u Japan.

- Spremala sam se za Japan i bila sam u potpunoj panici, jer sam željela da sve bude savršeno. Za savršenu izvedbu, naime, trebalo mi je i takvo gudalo koje nije lako pronaći. Malo po malo smo zaključili da zapravo nema boljeg riješenja od tog da se sami primimo proizvodnje. Već smo imali nekakvo osnovno znanje budući da kao glazbenici moramo znati o materijalima i što oni znače za instrumente, a zahvaljujući svojoj odlučnosti, u dodatno educiranje uložili smo svu svoju energiju - priča par za koji je, nakon sudbonosne odluke, uslijedilo “školovanje” po talijanskim mjestima.

- Nažalost, kod nas zaista nema majstora koji to rade onako kako treba. Nitko nije kao mi otišao u Italiju i tamo proveo vrijeme upoznavajući se sa svakim detaljem izrade, svakim korakom procedure, i to kod najvećih majstora tog zanata. Zahvaljujući tom stečenom znanju, mi danas izrađujemo studije i projekte koji su toliko složeni, da obuhvaćaju svaki milimetar tog gudala. Mi želimo da iza nas stoji isključivo savršenstvo i ako neko gudalo ispadne išta manje od toga, ono ne ide u prodaju. Nikako! - tvrdi par, koji je izradu gudala imao još jedan motiv.

Palisandrovina i briljanti

- Vidjeli smo veliku prazninu u hrvatskoj prozivodnji kulturnih proizvoda. A da bismo se uopće dokazali u Hrvatskoj, prvo smo se željeli dokazati u svijetu. Zato danas brojimo svjetske nagrade za svoj uspjeh. Ugledni strukovni časopis The Strad naše je gudalo proglasio proizvodom mjeseca veljače ove godine, a narudžbe imamo iz cijeloga svijeta. Istodobno, radimo gudala za školarce, koja koštaju stotinjak eura, ali i za svjetske glazbenike koji priželjkuju nešto posebno, izrađeno samo za njih - otkrivaju.

Iznos ponajviše ovisi materijalima od kojih se izrađuju i upravo su oni razlog, osim kvalitete same za sebe, za takvu pomamu za istima. Tako štap gudala izrađuju od drveta pernambuca, palisandrovine ili snakewooda (“zmijsko drvo”), a gudala potom obogaćuju dijamatima, briljantima, slonovačom, gušterovom kožom, kornjačinim oklopom...

Da su ozbiljni u svom “lovu na ekskluzivnost”, dokazuje i gudalo koje planiraju stvoriti, a koje će čitavo biti optočeno dijamantima. Njegova bi cijena mogla dosegnuti i pola milijuna eura.

- Radimo samo s plemenitim materijalima. Upravo zbog toga odbijamo raditi sa Swarovski kristalima iako to neki možda i očekuju od nas, s obzirom na pomamu za Swarovskim - kaže Renata.

Par je sa svojim brendom krenuo 2005. godine, a upoznali su se - i zaljubili - dvije godine prije. Kada su oboje imali sličnu frizuru.

- Ja sviram violinu, a Mimi kontrabas, pa smo se tako prije šest godina upoznali na glazbenoj akadedemiji. Tada je Mimi još uvijek imao bujnu, kovrčavu kosu kao i ja, a budući da je on prirodno svijetao, a ja sam bila pofarbana u plavo, bili smo idealan par, s istim frizurama - kroz smijeh priča Renata.

Danas broje šest godina ljubavi i četiri godine poslovnog partnerstva koji iz dana u dan, čini se, sve više rastu.

Drvene kućice njihova su najnovija velika strast

Renata i Mimi su se, nakon što su ostvarili san o ekskluzivnim gudalima iza kojih stoje imena svjetskih glazbenika, bacili i na gradnju te montažu drvenih kuća. S obzirom na sve znanje koje su stekli o drvenim materijalima, to im se činilo kao logičan korak. Tako danas osim gudala u svijet izvoze i drvene kućice. Okidač za tu odluku bilo je, kažu, vlastito loše iskustvo.

- Prije nekoliko godina dali smo si sagraditi drvenu kuću jer smo zaljubljenici u takvu vrstu, nažalost, već pomalo zaboravljene arhitekture i gradnje. No, to je sve ispalo katastrofa. Trajalo je predugo, svatko tko je radio na njoj nije imao pojma o tome i cijela stvar je ispala jako loše. Tada smo se bacili na proučavanje drvenih kuća, njihove gradnje, materijala... I uvidjevši da kod nas nedostaje takvih objekata, jer su se ljudi posljednjih desetljeća potpuno otuđili kroz sve te nehumane, hladne materijale, odlučili smo ih početi proizvoditi. Najčešće radimo po željama klijenata. Dakle, klijent nešto zamisli, a mi damo svojim arhitektima i cijeloj ekipi da tu želju pretvore u stvarnost. Izvozimo kuće i izvan granica Hrvatske, pa smo tako dvije montirali i u Španjolskoj, a velika nam je želja raditi i kućice na drvetu. No, sada nam predstoji sagraditi za sebe novu kuću, a ovu staru pretvoriti u nešto novo - kažu ovi glazbenici poduzetnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53