AMERIČKA KANTAUTORICA

NASTUP CHELSEA WOLFE U RIJECI Njezina mračna vizija glazbe unijela je dašak zime u sparnu ljetnu noć

 Matija Djanjesic / CROPIX
Šira publika za nju zna otkako su joj se pjesme mogle čuti u hit serijama “Živi mrtvaci” i “Igra prijestolja”

Iako je bilo pojedinaca koji su, očekivano za riječku malograđanštinu, gunđali zbog premještanja eventa s Trsatske gradine, koncert američke kantautorice Chelsea Wolfe na Trgu Riječke rezolucije pokazao se kao pun pogodak, što zbog odlične nove lokacije na kojoj je u glazbi moglo uživati 700-tinjak posjetitelja, što zbog dobrih produkcijskih uvjeta, odnosno zvuka, pozornice i svjetla, koji su zadovoljili i najzahtjevnije.

Wolfe, koja za sebe kaže da je odmetnica i autsajderica, ima status neke vrste underground zvijezde i njezine su pjesme zastupljene u popularnim serijama poput “Igra prijestolja” i “Živi mrtvaci”, a u Rijeku je stigla na krilima svog novog, šestog albuma, “Hiss Spun”, i set lista se, u većini, bazirala na materijalu s te ploče.

Gotika i metal

Riječane je oduševila svojom mračnom vizijom glazbe u kojoj se isprepliću gotika, folk i doom metal. “Hiss Spun” je, inače, sniman u Salemu u Massachusettsu, gradu poznatom po progonu vještica, i ta se atmosfera hladnog i pomalo zastrašujućeg ambijenta Nove Engleske itekako osjeti u novim pjesmama.

Žena u crnom

Njezin je nastup unio dašak zime u sparnu ljetnu noć (ono što izvodi definitivno ne može proći pod ljetnu glazbu) i ta je jukstapozicija funkcionirala sjajno, pogotovo u kontekstu Europske prijestolnice kulture pod čijom se kapom ovaj program i održao.

Rijeka, 010818.
Trg Rijecke rezolucije. Chelsea wofle odrzala koncert.
Na fotografiji: Chelsea Wolfe.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Žena u crnom, blijede puti i duge crne kose, s pozornice zrači zaraznom karizmom, a iako djeluje suzdržano, njezini mantrični doom rifovi publiku uvlače u meditativni loop u kojem se ostaje još neko vrijeme, nakon što glazba stane.

Wolfe, koja je u ovom dijelu Europe nastupila prvi put, u Rijeku je dovela ekipa iz Distunea, riječke agencije koja, po grassroots principima, raste iz godine u godinu, odgajajući novu publiku i ulazeći u sve zahtjevnije produkcije. Uskoro, 13. kolovoza, u Rijeku dovode Calexico, što je prava poslastica za glazbene sladokusce, a i buduću prijestolnicu kulture pozicionira kao važnu točku na europskoj koncertnoj mapi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:03