PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

NOVI ALBUM SAJSI MC Tanka granica između hip-hopa i turbo folka

 Screenshot: Youtube
 

Beogradska reperica Sajsi MC, pravim imenom Ivana Rašić, inteligentna je i seksepilna djevojka koja je svojedobno podigla prašinu s pjesmom “Antifa kučke”, a nedavno i s video-spotom “Kod moje devojke”, ali valja podsjetiti i na njezinu, navodno problematičnu suradnju s turbo-folk zvijezdom Jelenom Karleušom.

Karleuša na stranu, Sajsina suradnja sa Severinom u pjesmi “Silikoni” može se pojmiti poput suradnje Madonne (to bi kao bila Severina) i M.I.A.-e (to bi kao bila Sajsi) u “Give Me All Your Luvin’” (pitanje je tko je Nicki Minaj), a rekao bih i da je i vizualna stilizacija Ivane Rašić na tragu nekih balkanskih turbo-folk zvijezda koje su se posljednjih sezona produkcijom i vizualijama primaknuli određenim R&B, EDM i hip hop obrascima.

Time je i manje jasno koliko Sajsi MC “gazi šminkere” iz klubova za današnju “zlatnu omladinu”, odnosno je li njen sarkazam posve iskren ili je i ona tek jedna od njih, čak i kad je jasno da je srodnija Remi, Idi Prester ili Sassji. Usporedbe radi, ta granica nije naglašena kao svojedobno distinkcija u pjesmi “Zlatni papagaj” Električnog orgazma u kojoj je glazba toliko drugačija od onoga što su tada slušali “šminkeri” da je time bilo posve jasno kako je ista sarkazam, a ne oda “zlatnoj omladini”.

Sajsi MC je srpska M.I.A., to sugerira i njezin novi album “Rad, rad i samo bleja”, ali koliko je stil tih dviju dama drugačiji od glazbenih žanrova i pripadajuće publike koje “ironiziraju”? Kritika turbo-folka ili pop mimkrija, pitanje je sad, no jedno je nepobitno - Sajsi MC je zvijezda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:11