VRH JAZZ SCENE

POČEO 9. VIP ZAGREB JAZZ FESTIVAL Tia Fuller kvartet u ZeKaeM-u

 Mladen Pobi / Cropix
Izvanredno uigrani, donedavno sasvim ženski sastav bio je "pojačan" atraktivnim bubnjarom Clarence Pennom koji je imao puno prostora i za solo dionice i za nadahnute dijaloge

Odličnim koncertom kvarteta američke saksofonistice Tie Fuller počeo je u četvrtak 9. Vip Zagreb Jazz Festival. Iako zagrebački ZeKaeM nije bio pun, Tia Fuller je pokazala da je s pravom svrstavaju u sam vrh američke jazz scene.

Školovana glazbenica i pedagoginja na Berkleeju predstavila je svoj četvrti samostalni album "Angelic Warrior", snažnu mješavinu najvećim dijelom vlastitih skladbi modernog jazza, hard core bopa, ali i tvrdih funky preradbi standarda poput Body and Soul i Cherokee.

Izvanredno uigrani, donedavno sasvim ženski sastav bio je "pojačan" atraktivnim bubnjarom Clarence Pennom koji je imao puno prostora i za solo dionice i za nadahnute dijaloge, što s basisticom Mimi Jones, što sa samom Tiom. Vrlo su energični bili i dijalozi Tie i njezine sestre Shamie na klavijaturama, i uopće, bend se tijekom koncerta izvrsno opustio.

Mijenjala su se raspoloženja i ritmovi, potekla je prisna komunikacija s publikom, a Tia je odsvirala i nekoliko zaista ponesenih solo dionica, na suho, bez pratnje benda i pokazala i izvanrednu energiju i domišljatost u improvizaciji. Njen je saksofon i strasno režao u hermetičnim dionicama i melodiozno nosio u opuštenijim baladama, a koncert je završio efektnim bisom. Žestok plesni funky ritam prvo je ubrzao i uzavreo gotovo do usijanja da bi ga vješto aranžirano vrlo postepeno utišali i umirili u sasvim nježni nokturno, kojim su publiku ispratili na počinak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 06:46