CHARITY TILLEMAN-DICK

PREMINULA MLADA OPERNA DIVA KOJA JE ODUŠEVLJAVALA MILIJUNE UNATOČ TEŠKOJ BOLESTI Dvaput su joj presađivali pluća, na kraju je obolila i od raka...

 screenshot YouTube
 

Američka operna pjevačica Charity Tilleman-Dick, koja je glasom oduševljavala milijune unatoč teškoj bolesti zbog čega je dva puta prošla transplantaciju pluća, preminula je u dobi od 35 godina, javljaju svjetski mediji.

Pjevačica koju su nazivali još i Sunshine (Sunčev sjaj, Sunčeva svjetlost, prev.a.), preminula je u srijedu ujutro, a javnost je o tome obavijestila njezina obitelj.

Nema dvorane kojom nije vladala

- Ovog jutra zastor života spustio se nad jednom od njegovih heroina. Naša voljena Charity preminula je uz svog supruga, majku i rođake pored sebe i Sunčeve zrake na svom licu. Naša srca su slomljena. U ovom trenutku, svijet je mračno mjesto, ali zrake svjetlosti naše Charity dosežu dalje od njezinog tragičnog finala na zemaljskoj sceni. Njezino svjetlo nastavit će osvjetljavati srca tisuća ljudi i na taj način ona će uvijek biti s nama. Charity je naš heroj, volimo je - priopćila je ožalošćena obitelj na njezinom službenom Facebook profilu.

Slavna pjevačica posljednjih godina živjela je u Baltimoreu sa suprugom Yonatanom Doronom. Godinama se borila s plućnom hipertenzijom, povećanim tlakom u plućnoj cirkulaciji. Zbog toga je još 2009. morala na operaciju presađivanja pluća, a potom i na još jedan istovjetan zahvat.

Unatoč teškoj bolesti svojim sopranom nastupala je diljem Sjedinjenih Američkih Država, Europe i Azije. Pjevala je Titaniju u Snu Ivanjske noći, Gldu u Rigolettu, Violetu u La Traviati...

Nema pozornice koju nije osvojila, podsjeća u srijedu BBC, navodeći njezine uloge u New Yorku, Washingtonu, Budimpešti i nizu drugih gradova diljem svijeta. Rođena je u Denveru u mormonsko-židovskoj obitelji, u kući koju je dijelila s još desetero braće i sestara. Iako je od malena voljela pjevati, nagovarajući članove obitelji na simfonijske koncerte i u operu, u mladosti se htjela posvetiti politici. Njezin djed Tom Lantos preživio je Holokaust te je trideset godina bio zastupnik u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, a njezin stariji brat Tomicah Tilleman radio je kao pisac govora u kampanji Hillary Clinton. Charity je namjeravala slijediti njihov put.

- To je valjda naš obiteljski posao - rekla je za BBC u intervjuu 2013. godine. No, nakon što je završila studij i provela neko vrijeme u manjim političkim kampanjama, odlučila se vratiti glazbi.

Prognozirali joj dvije godine, preživjela petnaest

- Shvatila sam da si nikad ne bih oprostila da se nisam okušala u glazbi - ispričala je tada.

Krenula je s intenzivnim studijem na renomiranoj glazbenoj akademiji Franza Liszta u Budimpešti. Sa samo dvadeset godina dijagnosticirana joj je idiopatska plućna hipertenzija, rijetka bolest čiji su simptomi utjecali na rad njezina srca, a uzrok nije bio poznat. Zbog bolesti joj je, piše BBC, srce nateklo na tri i pol normalne veličine. Iako je dijagnoza bila zastrašujuća, Charity je sada barem razumjela zašto naglo ostaje bez zraka te je lovi nesvjestica. Liječnici joj već tada, prije gotovo petnaest godina, nisu davali više od dvije do pet godina života.

Iako su joj svi doktori savjetovali da se, zbog svog teškog zdravstvenog stanja, okani pjevanja, umjetnici to nikad nije bila opcija. Kako bi izbjegla operaciju, odlučila se za terapiju tekućim lijekom koji joj se automatski ubrizgavao kroz pumpicu pričvršćenu na prsa. Kada bi bila na audiciji ili pjevala, uređaj je vezala uz bokove kako ne bi privlačio pozornost.

- Sopran je težak i nepredvidljiv i bez teške bolesti - znala je reći.

Pet godina nakon dijagnoze u klinici u Ohiju izvršena joj je prva transplantacija pluća. Iako joj je zahvat doslovno spasio život, Charity se najviše bojala hoće li ostaviti posljedica na njezinu glasu.

Život sam posvetila radu i učenju, treniranju mog tijela i mojih pluća, i znala sam da sada mogu ostati bez svega toga - rekla je tada, kako podsjeća BBC. Nakon teške operacije bila je u komi mjesec dana, a dva mjeseca nije mogla samostalno disati. Čim se malo oporavila poželjela je zapjevati, a prva pjesma koju je otpjevala s novim plućima bila je "Smile" Nata Kinga Colea.

Nakon svega oboljela i od raka kože

Iako transplantirana pluća obično mogu izdržati i do pet godina nakon operacije, Charityn novi organ počeo je zakazivati nakon svega nekoliko mjeseci. Dok je čekala da se pojavi novi, adekvatan donor, liječnici su njezinoj obitelji rekli kako najvjerojatnije neće preživjeti. Nije gubila nadu, čekajući novi organ nastavila je pjevati, a dok bi ona bila na pozornici u blizini je bila spremna boca s kisikom. Pjevala je sve do 2012., govoreći kako je čudo što "ne može disati, ali može pjevati", a onda se pojavio adekvatan donor pluća. Dobila je organ koji je pripadao pokojnoj Amerikanki podrijetlom iz Hondurasa s čijom se kćeri Esperanzom Tufani nakon operacije sprijateljila.

I s novim parom pluća, Charity je nastavila pjevati, a njezin debitantski album American Grace dospio je na prvo mjesto ljestvice klasične glazbe kada je objavljen 2014.

Kao da sve što joj se dogodilo nije bilo dovoljno, godinu kasnije dijagnosticiran joj je agresivni karcinom kože, za koji se vjeruje da je rezultat teških lijekova koje je uzimala kako organizam ne bi odbio nova pluća. Podvrgnuta je kemoterapiji, zračenju i novim operacijama. Njezin mladi život sve se neupitnije gasio, no čini se kao da ona oko toga nikada nije bila pretjerano zabrinuta.

- Život je pun smrti, glazba puna tuge - zapisala je u svojim memoarima objavljenim 2017.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:13