BITNA RAZLIKA

Fascinantna studija: ‘Hoćete živjeti duže? Sljedeći put kad dođete u bolnicu nemojte tražiti muškog doktora!‘

Lucija Svetina, prva hrvatska kardiokiruginja

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix
Niža stopa smrtnosti i ponovnog prihvata u bolnice je kod onih koje su liječile liječnice. Muškarci moraju poraditi na komunikaciji...

Žene se još uvijek bore za pravedniju ravnopravnost spolova, još uvijek, čak u 21 stoljeću, vrlo često vladaju predrasude da je primjerice kirurgija ‘muška‘ specijalizacija, čemu svjedoči velika razlika u broju muških napram ženskih kirurga.

No, izašla je jedna zanimljiva studija, koja je pokazala da ako želite dulje poživjeti budite sigurni da ćete veće šanse imati kod liječnice nego kod liječnika.

Riječ je o studiji, objavljenoj u utorak u recenziranom časopisu Annals of Internal Medicine.

Istraživači su otkrili da postoji niža stopa smrtnosti i ponovnog prihvata u bolnice kod onih koje su liječile liječnice.

Konkretno, pacijentice koje su liječile liječnice imaju manji rizik od smrti. Dakle, stopa smrtnosti kod pacijentica iznosila je 8,15 posto kada su ih liječile liječnice u usporedbi s 8,38 posto kada je liječnik bio muškarac.

Dok je razlika za muške pacijente bila manja, liječnice su imale stopu smrtnosti od 10,15 posto u usporedbi sa stopom muških medicinara od 10,23 posto. U oba slučaja, liječnice pobjeđuju!

Dr. Yusuke Tsugawa, izvanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu David Geffen na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu i viši autor studije rekao je da su nalazi važni i da bi mogli pomoći u poboljšanju skrbi za buduće pacijente.

Ne bi smjelo biti razlike

- Ishodi pacijenata ne bi se trebali razlikovati između muških i ženskih liječnika ako se bave medicinom na isti način - rekao je, a prenosi portal Health.

Zaključak dr. Yusuke Tsugawa je da nalazi ukazuju je da ženski i muški liječnici različito prakticiraju medicinu, a te razlike imaju značajan utjecaj na zdravstvene ishode pacijenata.

- Daljnja istraživanja temeljnih mehanizama koji povezuju spol liječnika s ishodima pacijenata i zašto je korist liječenja od liječnica veća za pacijentice, ima potencijal poboljšati ishode pacijenata - navodi.

Istraživači su ispitali podatke o odštetnim zahtjevima tijela Medicare od 2016. do 2019. za 458,100 žena i oko 319,800 muških pacijenata.

Samo 31 posto pacijenata dobile liječnice

Od toga su 142.500 i 97.500, ili oko 31 posto za oboje, liječile liječnice.

Primarni ishodi bili su 30-dnevna smrtnost od datuma prijema u bolnicu i 30-dnevni ponovni prihvat od datuma otpusta.

Istraživači su rekli da bi moglo biti nekoliko čimbenika koji pokreću razlike, piše Health.

Prethodna istraživanja pokazala su da bi muški liječnici mogli podcijeniti ozbiljnost bolesti svojih pacijentica od razine boli do gastrointestinalnih i kardiovaskularnih simptoma i rizika od moždanog udara, što bi moglo dovesti do odgođene ili nepotpune skrbi.

Nadalje, istraživanje pokazuje da liječnice mogu bolje komunicirati sa svojim pacijenticama, zbog čega je sličnije da ti pacijenti pružaju važne informacije koje dovode do boljih dijagnoza i liječenja.

Žene su komunikativnije

Pacijenticama može biti ugodnije primati osjetljive preglede i sudjelovati u detaljnim razgovorima sa ženskim liječnicima.

Dr. Tsugawa kaže da je potrebno više istraživanja o tome kako i zašto muški i ženski liječnici različito prakticiraju medicinu i njezin učinak na njegu pacijenata.

- Bolje razumijevanje ove teme moglo bi dovesti do razvoja intervencija koje učinkovito poboljšavaju skrb o pacijentima - rekao je.

Osim toga, trebalo bi ukloniti razlike među spolovima u plaćama liječnika, kazao je.

Važno je napomenuti da liječnice pružaju visokokvalitetnu skrb, te stoga više ženskih liječnika koristi pacijentima s društvenog stajališta.

Kod muških liječnika više komplikacija

Studija podržava slične nalaze objavljene prošle godine koji su otkrili da pacijenti koje operira ženski kirurg imaju manju vjerojatnost da će umrijeti ili doživjeti komplikacije od onih čiju operaciju izvodi muški liječnik.

Istraživanje u suradnji kirurga iz Kanade i SAD-a koju je objavio časopis Jama Surgery, pokazalo je da ženski kirurzi imaju niže stope nepovoljnih postoperativnih ishoda, uključujući smrt 90 dana i godinu dana nakon operacije, u usporedbi s onima koje su liječili muški kirurzi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:52