DICK DALE

PREMINUO GITARIST KOJI JE STVORIO NOVI GLAZBENI PRAVAC Kralj surf rocka i otac heavy metala, kojeg je 'oživio' Tarantino, umro u 82. godini

Dick Dale
 Profimedia, Zuma Press - Entertaiment
 

Dick Dale, kalifornijski glazbenik, začetnik stila zvanog "surf gitara" kojim je uvelike utjecao na skupinu Beach Boys, Jimija Hendrixa i heavy metal, umro je u 82. godini, objavili su njegovi suradnici.

Pravim imenom Richard Monsour, Dale se proslavio skladbom "Misirlou" krajem 50-ih godina, koja je 90-ih doživjela renesansu kada je korištena kao uvodna tema u kultnom filmu "Pakleni šund" Quentina Tarantina.

Daleovu smrt u subotu potvrdio je jedan od njegovih bivših bubnjara Dusty Watson. Uzrok smrti nije objavljen, no Dale je sve do kraja, unatoč slabom zdravlju, nastavio nastupati na turneji.

Počast mu je odao Brian Wilson, nekadašnji član Beach Boysa koji je napisao "Dickovo sviranje gitare imalo je na sve nas golem utjecaj".

"Počivaj u miru Dick Dale - oče surf gitare. Svi ti mnogo dugujemo. Rock on", napisao je Brian May, gitarist skupine Queen.

Dale je začetnik stila koji postiže bogat zvuk, reproducira surfanje koristeći se melodijama Bliskog istoka i prenoseći na gitaru ritmove darbuke (arapski bubanj).

Zapravo je Dale radio s legendarnim proizvođačem električnih gitara Leom Fendero kako bi dobio pojačala velikih kapaciteta zbog čega je dobio nadimak "otac heavy metala".

Svoju je tehniku opisao u intervjuu za New York Times 1994., kao "stil staccato teškog mitraljeza" referirajući se na "snagu Majke prirode, naše zemlje i našeg oceana".

Libanonskih korijena Dale je rođen 1937. u Bostonu, a mladost je proveo u Kaliforniji.

Glazba surf u biti je instrumentalna i svoj je vrhunac dosegla početkom 60-ih godina kada su je izvodile skupine kao što su Del Tones, Jan and Dean, Ventures i ponajprije Beach Boys. Taj glazbeni izričaj nerazdvojiv je od Kalifornije i njezine hedonističke surf kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:06