PARAF - BODE KAO TRN

PRVI PUNK BEND U ISTOČNOJ EUROPI Obljetnica prijelomnog trenutka riječke kulturne scene

 Nikola Petković / Feri Rumić
 

Bila je srijeda, 22. ožujka 1977., kada su se na pozornicu u sjedištu Talijanske zajednice Circolo popeli gitarist i pjevač Valter Kocijančić, basist Zdravko Čabrijan i bubnjar Dušan Ladavac Pjer, prva postava legendarnog riječkog benda Paraf. Koncert je počinjao u 19.30, a morao je završiti do 22 sata.

Prije Parafa nastupili su danas potpuno zaboravljeni bendovi Taurus, Azimut i Gea, “pristojni” riječki glazbenici, daleko umješniji u sviranju nego što su to bili mladi i gnjevni pankeri koji će im ukrasti show.

Kako je pisao riječki publicist Velid Đekić, publike je bilo između 350 i 400. Paraf im je isporučio zvučno-vizualni udar, sirovi punk rock popraćen imidžom koji su riječki klinci pokupili iz stranih glazbenih časopisa – poderane traperice i majice, sva sila “željezarije”, lanaca i ziherica… Dobar dio prisutnih bacio se u pogo, a dio je pak napustio dvoranu, revoltiran nevještim sviranjem i nerafiniranom bukom. Đekić je rekonstruirao i repertoar izveden u Circolu, “među pozlaćenim neobaroknim štukaturama” palače iz 19. stoljeća – “Problemi riječke općine”, “Profesori”, “Dolje diše”, “Crkve”, “Iz očaja pjevam”… Klinci su “iz očaja” pjevali protiv škole, Crkve, direktora, rupa na cestama, a ovaj se njihov nastup uzima kao prvi službeni punk koncert u Rijeci, ali i ovom dijelu Europe. “Neslužbeni”, gerilski, odnosno nenajavljeni, pred slučajnim prolaznicima, održao se godinu ranije, 1977., u tadašnjem Parku Vladimira Nazora (danas Nikole Hosta), ali nakon Circola su u Rijeci punk, postpunk i novovalni bendovi počeli nicati kao gljive poslije kiše.

Za sve prolaznike

U povodu obilježavanja 40. obljetnice ovog događaja, koji se računa prijelomnim trenutkom u riječkoj kulturi, na Korzu je u petak otvorena izložba “Paraf - bode kao trn” čiji je autor Velid Đekić, dizajn potpisuje Mladen Stipanović, a organizirana je u suradnji s gradskim Odjelom za kulturu. Izložba, koju slobodno mogu pogledati svi prolaznici na glavnoj riječkoj šetnici, prema Đekićevim riječima, donosi vizualnu rekonstrukciju svih bitnih točaka u karijeri benda, od početka do kraja. S obzirom na to da su prvi put javno nastupili još 1977. (Wikipedia navodi i “još neslužbeniji” novogodišnji nastup iz 31. prosinca 1976. na Belvederu), dakle prije ljubljanskih Pankrta, Đekić Parafe smatra prvim punk bendom u istočnoj Europi, grupom koja je stvorila uvjete za rađanje riječke i istočnoeuropske punk scene.

Karijera u dvije faze

Karijera Parafa dijeli se, ugrubo, na dvije faze – onu prvu, s pjevačem Valterom Kocijančićem (danas školskim učiteljem u jednoj riječkoj osnovnoj školi) na čelu, i kasniju, s pjevačicom Pavicom Mijatović (umjetnički pseudonim Vim Cola). Prvu je obilježio kultni album “A dan je tako lijepo počeo” s bezvremenskim pjesmama kao što su “Na tragu”, “Perspektiva”, “Narodna pjesma” ili “Hit tema”, a glazba koju su tada stvarali bila je klasični gitaristički punk rock na tragu bendova kao što su Sex Pistols, Richard Hell and the Voidoids, The Damned ili The Heartbreakers čiju su “Chinese Rock” prepjevali u čuvenu anti-himnu “Rijeka”.

Fazu s Pavicom na vokalu obilježili su, pak, albumi “Izleti” i “Zastave” te glazbeni iskorak u postpunk vode, s dosta sintesajzera u zvučnoj slici, na tragu bendova poput Gang of Four, Public Image Limited ili The Wire. S djelovanjem je Paraf prekinuo sredinom 80-ih, a okupljali su se za razne obljetničarske prigode 90-ih i 2000-ih.

Riječko punk proljeće

Kako to obično biva, djelovanje Parafa, kao i drugih eksjugoslavenskih punk bendova, u samim je počecima izazvalo nerazumijevanje establishmenta, uz cenzure tekstova, nametanje čuvenog “poreza na šund”, pa i policijsku represiju, a danas se grupa smatra riječkim kulturnim dobrom.

Izložba posvećena Parafu na Korzu uvod je u ono što se naziva “riječko punk proljeće” koje će svoju kulminaciju imati 22. ožujka, na samu obljetnicu koncerta u Circolu. Kako je najavio riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar, tog će datuma biti otkrivena restauracija legendarnog grafita Parafa na stubama što se spuštaju od Kozale prema Parku, a u 19 sati će se održati tribina na temu punka nekad i danas. Po završetku tribine u Talijanskoj zajednici Circolo, sada u sasvim drugačijim okolnostima nego ‘78., bit će izvedene pjesme tog kultnog benda.

U sklopu “pankerskog proljeća”, 23. ožujka u Art kinu Croatia prikazat će se dokumentarni film “The Filth and the Fury” režisera Juliena Templea koji se bavi Sex Pistolsima. Ove će se godine održati i niz događaja u povodu 40 godina Ri-Rock festivala, manifestacije koja je opstala do današnjih dana, a planira se i retrospektivna izložba s naslovnicama albuma riječkih rock bendova od devedesetih godina naovamo te izdavanje CD boxa s pjesmama Parafa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:55