JALTA, JALTA

Sanda Langerholz: ‘Ne treba se opterećivati usporedbom sa mnom’

 Goran Mehkek/Cropix
Vlado Štefančić ponovno je preuzeo redateljsku palicu najgledanije predstave hrvatskog kazališta

- Presretan sam što je ‘Jalta, Jalta’ ponovno krenula, jer sam to godinama priželjkivao. Reakcija premijerne publike u zagrebačkom kazalištu Komedija bila je sjajna, glumci su tu pozitivnu energiju mjerili duljinom aplauza, a ja radošću na licima gledatelja - priča Vlado Štefančić, koji je ponovno preuzeo redateljsku palicu jedne od najizvođenijih predstava domaćeg kazališta.

Trideset i devet godina nakon praizvedbe novu postavu “Jalte” uprizorila je nova glumačka generacija kazališta Komedija, ali i neki iz starije glumačke postave, pa je tako Boris Pavlenić, koji je nekad igrao ruskog sobara Grišu, sada dobio ulogu ruskog generala.

Prožele ih emocije

Novu “Jaltu” iz publike je pratila i Sanda Langerholz, koju je na daskama, u njezinoj neponovljivoj ulozi Nine zamijenila Sandra Bagarić.

- Iz stare postave u publici smo bili Smiljka Bencet, Richard Simonelli i ja, a naravno da su nas sve prožele emocije i sjećanja dok smo slušali nenadmašne melodije Alfija Kabilja - priča Sanda Langerholz, čiju je prisutnost u publici Kabiljo apostrofirao darujući joj ružu, na što je gledalište uzvratilo velikim pljeskom.

Trema na pokusima

- Drago mi je što je naš, pa tako i moj, doprinos ovoj predstavi zapamćen. Nakon premijere sam se susrela sa Sandrom, čestitala joj i rekla da se ne mora bojati usporedbi između nas dvije jer nema potrebe za strahom - govori Sanda.

A Sandra Bagarić nastavlja put na kojem je originalna postava stala prije šesnaest godina. Priznaje da je na prvim pokusima, imala tremu.

- Bila sam svjesna da će me uspoređivati sa sjajnom Sandom Langerholz, ali kako su probe odmicale, ja sam svoju Ninu davala na jedan drugi, skroz novi način.

Sanda je bila stvorena za Ninu

- Kao redatelju nemoguće mi je uopće i usporediti Sandu i Sandru. 1971. godine Sanda je zahvaljujući svojoj edukaciji, naprosto bila predodređena za ulogu Nine Filipovne. Sandra je u ‘Jaltu’ došla kao školovana operna pjevačica, koja je preko opereta stigla i do mjuzikla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:16