MIRKO BOCH

ŠEF ZAGREBAČKE FILHARMONIJE UOČI NOVE SEZONE 'Krećemo s Fil(m)harmonijom, projektom koji spaja glazbu i filmske hitove'

 

- Puno je glazbenih poslastica u sezoni pred nama, imamo za svakog ponešto. Snimamo treći CD, osmislili smo poseban glazbeni ciklus za djecu, gostujemo diljem Europe... Uza sve to imamo i novi projekt 'Fil(m)harmonija', a već znamo i što ćemo raditi u sezoni 2020./2021. - kaže nam ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch.

I zaista, kad počne nabrajati, jasno je kako Filharmonija zaista misli na svoju publiku, a očigledno je i kako vodi računa o nekoj novoj publici, koju treba tek privući. Među njima su i djeca, pa su ove godine prvi put pokrenuli “Minimini ciklus”, namijenjen baš klincima, koje žele odgojiti u poznavatelje i ljubitelje glazbe.

- U rujnu otvaramo taj ciklus premijerom 'Ježeve kućice'. Riječ je o 35 minuta dugoj glazbeno-vizualnoj predstavi. To je zapravo koncertna predstava u kojoj će glumiti Hana Hegedušić, Borko Perić i Vladimir Tintor. Režirala ju je Petra Radin. Nakon predstave djeca će moći doći na pozornicu, vidjeti instrumente, zaviriti među note, pričati s dirigentom, sviračima... Želimo im približiti glazbu i zato nema dobne granice, već roditelji mogu dovesti svu djecu, bez obzira koliko su stara - pojašnjava Boch i dodaje kako će se u istom ciklusu, uz nekoliko repriza ove predstave, moći pogledati i “Božić kod zimogroznih”, koji će također režirati Petra Radin.

Treći CD

Osim toga, ističe, Filharmonijini redovni ciklusi nude zajedno 22 koncerta. Tako pred zagrebačku publiku dovode pijanista Andrewa von Oeyena, potom domaćeg pijanista Bruna Vlaheka, koji ostvaruje uspjehe diljem svijeta, violinisticu Karen Gomyo, dirigenta i violinista Massima Quarta, koji je specijalist za Paganinijeva djela. Valja još istaknuti i pijanista Simona Trpčeskog, koji će izvedbom Beethovenovog “5. koncerta za klavir” obilježiti 250. godišnjicu rođenja tog skladatelja te nastup operne dive Dubravke Šeparović Mušović. U goste dolazi i dirigentica Alevtina Ioffe te brojni drugi gosti.

Zagreb, 231216. 
U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski odrzan je svecani koncert Zagrebacke filharmonije, 2Cellos i pijanistice Mije Pecnik kao dio humanitarne akcije Pokazi ljubav - gledaj srcem. Prikupljenim sredstvima adaptirati ce se opremanje kabineta senzorne integracije Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek. 
Na fotografiji: Mirko Boch.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / HANZA MEDIA
Mirko Boch

- U studenom nas čeka snimanje trećeg CD-a za izdavačku kuću Oehms classics. Nosač zvuka ćemo snimati s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, umjetničkim savjetnikom Filharmonije, koji se smatra jednim od najvećih dirigenata današnjice. Naravno, već sad je u planu i idući CD, koji ćemo snimati u sezoni nakon. Na njemu ćemo svirati hrvatsku modernu glazbu 20. stoljeća, tako da ćemo izvoditi djela Olje Jelaske, Berislava Šipuša, Dubravka Detonija, Ive Josipovića... - ističe Boch.

Domaći skladatelji

A upravo djela domaćih skladatelja, uz strane klasike, izvodit će orkestar i na turneji u sklopu koje će gostovati u europskim glazbenim centrima. Pred njima su, naime, nastupi u Beču, Dresdenu, Münchenu, Zürichu i Frankfurtu, a pod ravnanjem dirigenta Kristjana Järvija, za kojeg mnogi ističu kako je riječ o jednom od najinovativnijih dirigenata današnjice.

- Svirat ćemo djela Jakova Gotovca. Uvijek koncerte koristimo kao priliku da predstavimo domaće skladatelje, da publika otkrije njihovu glazbu i mislim da nam to polazi za rukom. Naravno, sviramo i druge autore, no uvijek imamo na umu da najprije promoviramo Zagreb i Hrvatsku, pa se toga držimo kad odlučujemo što ćemo izvoditi - ističe Boch i dodaje kako će u Salzburgu orkestar održati svečani koncert u novogodišnje jutro, što je posebno jer već četvrti put sviraju takav koncert u Mozartovu gradu. Velika je to čast, kaže.

- Imamo bogatu sezonu i dosta toga nudimo publici. Sigurno je da će svako naći nešto za sebe. No osim što smo jako ponosni za program sezone, jako nam je važan i europski projekt 'Fil(m)harmonija', u kojem sudjelujemo i koji povezuje četiri grada - Novi Sad, Ilok, Suboticu i Vukovar. Nositelji projekta su Filharmonija i Muzička omladina Novog Sada - kaže Boch i pojašnjava kako je u planu 12 večeri glazbe i filma u sklopu kojih će se izvoditi glazba iz kultnih Chaplinovih klasika “Mališana” i “Cirkusa”, uz projekcije filmova uživo u posebnome ambijentu otvorenih gradskih pozornica. Projekt počinje u rujnu u Novom Sadu, a potom se nastavlja u Iloku. Potom u svibnju iduće godine ide u Suboticu, dok je u Vukovaru u srpnju.

Plejada dirigenata

- U projektu se spajaju veliki filharmonijski orkestar sa svevremenim filmskim hitovima na velikom platnu, zbog čega se očekuje brojna publika, a važno je pritom istaknuti kako će ulaz na sve izvedbe za sve zainteresirane biti slobodan. U izvedbama, kao gosti Zagrebačke filharmonije, sudjelovat će i šest glazbenika odabranih audicijom Muzičke omladine Novog Sada - smatra Boch i dodaje kako su svi sudionici projekta, inače financiranog iz EU fondova, sigurni da će on pridonijeti kvaliteti života lokalnih zajednica, ali i da će privući brojne turiste.

Premda je još rano razgovarati o sezoni 2020./2021. Boch već zna neke detalje. Premda o nekim imenima ne želi govoriti, jer pregovori još traju, ipak nam je odao neke detalje. Bit će to sezona u kojoj će Filharmonija slaviti 150 godina i tim će povodom snimiti još jedan nosač zvuka, a tijekom sezone će predstaviti i djela hrvatskih autora sa svih CD-a koje su snimili. Poznat je repertoar dirigenata, među kojima su i Dmitrij Kitajenko i Pavel Kogan. Na pozornici Lisinskog, najavljuje Boch, publika će moći vidjeti plejadu dirigenata koji su važni za povijest Filharmonije: neke viđa svake sezone, a drugih nije bilo neko vrijeme.

- Više detalja imat ćemo kroz neko vrijeme i o njima ćemo svakako izvijestiti javnost. Mislim da je Filharmonija sjajna - naših 118 izvrsnih glazbenika poznato je u našoj zemlji, ali i izvan granica Hrvatske. Kad imamo otvorene audicije, na koje se svi mogu prijaviti, redovno nam se javlja više od stotinu stranih umjetnika. To pokazuje da je riječ o međunarodno priznatom ansamblu, koji dobro predstavlja svoj grad i državu, i time nam daje još jedan razlog za ponos - zaključuje Boch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:00