PRODUŽENI ZAGREBAČKI GLAZBENI VIKEND

Slatke muke ljubitelja ozbiljne glazbe

ZAGREB - Dvorana Lisinski i njezini pretplatnici ove sezone baš nemaju sreće s opernim divama. Mezzosopranistica Elina Garanča , koja je trebala nastupiti još prošle jeseni, zbog iznenadne bolesti ponovo je otkazala koncert u Zagrebu, koji se trebao održati večeras uz Simfonijski orkestar HRT-a.

Uprava Lisinskog odlučila joj je dati još jednu priliku, a novi datum, vjerojatnon tijekom travnja, trebao bi biti poznat sljedećeg tjedna.

Susret s genijem

Međutim, ta neugodna odgoda u posljedni čas, zagrebačke ljubitelje klasične glazbe, a i mnoge koji planiraju doći iz drugih gradova, pa i inozemstva, neće lišiti slatkih muka. Kako sve to stići, kako doći do karte više koja se traži, a naposljetku i kako sve to platiti.

Produženi zagrebački glazbeni vikend prepun sjajnih sadržaja, premda neće početi već večeras, nipošto nije upropašten. U subotu je na programu koncert koji se čeka već godinama: solistički recital Ive Pogorelića. Ulaznice su već odavno rasprodane, a ovih je dana, takoreći i prije nego su službeno puštene u prodaju, planulo još dvjestotinjak karata za mjesta na samoj pozornici na kojima će publika imati još bliskiji susret s Pogorelićevim genijem.

List i Chopin

Za one koji pomno prate svaki Pogorelićev korak na našim i svjetskim pozornicama, program ovog zagrebačkog recitala posebno je zanimljiv. Nakon desetak godina naš se najveći pijanist vraća Chopinovoj Sonati u b-molu, a još mnogo više vremena prošlo je otkako se Pogorelić posljednji put na koncertnom podiju bavio Sonatom u h-molu drugog velikog čarobnjaka klavira - Franza Liszta , u znaku čije 200. godišnjice rođenja protiče ova godina u svijetu glazbe.

Ove se subote u Lisinskom s uzbuđenjem čeka što će nam novo u spomenutim skladbama otkriti i pokazati pijanist poznat po originalnosti svojih interpretacija i po neprestanom istraživanju nota i mnogih tajni koje se među njima skrivaju.

Stotinjak pozivnica

Osim Garanče, još je jedna slavna operna pjevačica ostala dužna Zagrebu. Nakon termina otkazanog u veljači, češka mezzosopranistica Magdalena Kožena, još jedna ljepotica opernih i koncertnih pozornica divnoga glasa, u utorak u Lisinski dolazi s osmeročlanim ansamblom Private musicke, specijaliziranaim za ranu glazbu. Premda je Valentinovo već davno prošlo, program pod naslovom “Lettere amorose” (Ljubavna pisma) nije nimalo izgubio na zanimljivosti i privlačnosti. Sastavljen je od mahom nepoznatih i do sada rijetko ili nikada izvođenih ljubavnih pjesama talijanskih i španjolskih majstora ranog baroka.

Povrh svega navedenog, nedjelja u Zagrebu donosi jedan uistinu ekskluzivan koncert za koji se ulaznice i ne mogu kupiti, a povlašten je svatko tko je dobio jednu od stotinjak pozivnica. Proslavljeni hrvatski kontratenor Max Emanuel Cenčić, koji posljednjih godina osvaja svjetske pozornice i skuplja prestižne nagrade svojim diskografskim izdanjima, nastupit će u raskošnom salonu gornjogradske palače Gvozdanović. Uz uglednog londonskog pijanista Garyja Matthewmana Cenčić će nam ponuditi nipošto ne svoj, nego Schubertov Labuđi pijev, kako se zove zbirka popijevki najvećeg majstora tog glazbenog žanra.

Cenčićevim koncertom promovirat će se jedinstveni projekt koji, na poticaj i prema ideji Zlatka Madžara, realiziraju Muzej za umjetnost i obrt i HRT. Cilj je okupiti publiku koja je kadra i spremna svojim donacijama pomoći prijeko potrebnoj restauraciji i konzervaciji palače u Visokoj ulici broj 8. Najveći prilog svojim će besplatnim nastupima dati u prvom redu umjetnici, i to sama hrvatska glazbena elita.

Nakon Cenčića, do kraja ove i na početku sljedeće koncertne sezone, nastupit će još pijanistica Martina Filjak (31. svibnja), mezzosopranistica Renata Pokupić (13. lipnja), violončelistica Monika Leskovar (30. rujna) te gitarist Petrit Çeku (11. studenog). Svi koji ne dobiju mjesto u salonu Gvozdanović, kasnije će moći, zahvaljujući snimkama HRT-a, uživati u ekskluzivnoj kolekciji DVD-izdanja.

Bareza o Parsifalu

A ljubitelji opere i lijepih glasova u nedjelju u 11 sati pozvani su u predvorje zagrebačkog HNK gdje će, uoči skorašnje premijere Wagnerova Parsifala, o čudesnom i zagonetnom svijetu tog kultnog djela o Svetom Gralu govoriti maestro Nikša Bareza, redatelj Kurt Josef Schildknecht i ravnatelj Opere Branko Mihanović, uz pjevane ulomke koje će izvoditi John Pierce (Parsifal) i Dubravka Šeparović Mušović (Kundry) uz klavirsku pratnju Saše Britvića.

Genijalni Mađari u Lisinskom

Sjajna uvertira u ovaj fantastičan zagrebački glazbeni tjedan bio je preksinoć, u ciklusu Forte fortissimo Koncertne direkcije Zagreb, nastup genijalnog mađarskog pijanista Zoltána Kocsisa i njegovog, kako ga sam u šali zove, službenog violinista: mladog Barnabása Kelemena.

Ne baš prekobrojna publika nije skrivala oduševljenje, niti je štedila dlanove i grla nakon izvedbi Bartókove 1. rapsodije, Debussyjeve Sonate za violinu i klavir u g-molu i Beethovenove u G-duru op. 30. br. 3, a osobito nakon velike i iznimno zahtjevne Prve violinske sonate Béle Bartóka, koja trenutno teško da u čitavom svijetu ima bolje i kompetentnije izvođače od Kocsisa i Kelemena. Nisu ni oni štedili na dodacima, pa su završili koncert Kreislerovim Bečkim capricciom i Bartókovim Rumunjskim plesovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:56