LED ZEPPELIN U KINU

Stari i mudri bogovi još uvijek imaju rock’n’roll u malom prstu

Kad čovjek u kinu odgleda dvosatnu koncertnu snimku “Celebration Day”, najradije bi si odgrizao znate već što jer nije uživo doživio taj povratnički nastup Led Zeppelina održan 10. prosinca 2007. u londonskoj O2 Areni u spomen na Ahmeta Erteguna, osnivača Atlantic Recordsa.

Bilo je u proteklih pet godina glasina o povratničkoj turneji Led Zeppelina, no Robert Plant je, nažalost, ostao neumoljiv. Nažalost, jer s obzirom na viđeno u kinu, reunion turneja Led Zeppelina, čiju je karijeru dokinula smrt bubnjara Johna Bonhama, jedna je od rijetkih koja bi imala smisla.

Lako i graciozno

Možda Jimmy Page na “Celebration Day” izgleda poput stare indijanske skvo, John Paul Jones izgleda poput ostarjelog maratonca, a Robert Plant poput ostarjelog vikinga zabunom ubačenog u šou biznis, no zapravo su njih trojica decentno ostarjela i izgledaju poput starih i mudrih bogova rocka. Gromko podržani bubnjarskim salvama Bohnamova sina Jasona koji udara poput oca, njih trojica rock’n’roll još uvijek imaju u malom prstu. Nakon početne tri-četiri pjesme svoju magiju izvode lakoćom i gracioznošću od koje zastaje dah, kao da su opet na nekoj od legendarnih, razvratnih turneja iz prve polovine 70-ih između čijih su koncerata u svom privatnom avionu šibali gole stražnjice grupi djevojaka.

Danas bi se u Zagrebu besplatno vozili tramvajem, toliko su stari, ali tutnjava “Black Doga”, “Dazed and Confused”, “Whole Lotta Love” i “Rock and Rolla”, teksture “Misty Mountain Hopa” i “Kashmira”, senzualnost najveće rock-balade “Stairway to Heaven”, seksepil “Since I’ve Been Loving You” i začaranost bluesa “Trampled Under Foot” kojim su se ponovo uputili do jednog od svojih učitelja, Roberta Johnsona, učas su nas teleportirali u vrijeme u kojima su se albumi Led Zeppelina i prilika da ih čovjek vidi barem u kinu, kad već ne može uživo, očekivali poput najvećih i najvažnijih događaja u životu.

Aleja uspomena

“Hvala što ste nam omogućili da šest tjedana ponovo proživljavamo uspomene”, rekao je Plant na koncertu u čast Ahmeta Erteguna, ali nije ovo samo šetnja alejom uspomena. “Celebration Day” kao jednokratni reunion Led Zeppelina još je jedan dokaz moći nekoć najvećeg rock-benda na svijetu, potvrda da rock u poznim godinama itekako ima smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:50