IZBOR JAZZ KRITIČARA SAŠE DRACHA

TOP LISTA SVJETSKIH JAZZ ALBUMA 2016. Na vrhu je zadnji projekt veličanstvenog benda koji se protestnim albumima uvijek svrstavao na stranu potlačenih

1. Charlie Haden

Liberation Music Orchestra

Time/Life, Impulse

Uoči smrti Charlieja Hadena, jednog od najvećih jazz basista i skladatelja svih vremena, ECM je objavio Carta de Amor, koncertne snimke trija Haden/Gismonti/Garbarek, duete Jasmin i The Last Dance s Keithom Jarretom, a tokijski live duet s Gonzalom Rubalcabom, Charlie, izišao je posthumno. Time/Life je, pak, vjerojatno zadnji projekt veličanstvenog Liberation Music Orchestra koji je Haden osnovao 1969. godine, benda koji se protestnim albumima uvijek svrstavao na stranu obespravljenih i potlačenih. Tako su komentirali Vijetnam, pa s The Ballad of the Fallen intervencije i revolucije u Srednjoj Americi, albumom Dream Keeper Južnu Afriku, a s Not in Our Name Bushovu politiku. Haden nije bio samo salonski ljevičar, radi svojih antirasističkih i antikolonijalnih stavova, s bine, u lice portugalskih fašistima, odsjedio je i u tamošnjem zatvoru, kad su mu se i Miles Davis i Dexter Gordon i Coltrane mogli samo duboko pokloniti. Time/Life govori o ekologiji, s dvije snimke na kojima je i Haden, dok središnje tri skladbe potpisuje potpisuje Carla Bley, kao veličanstveni oproštaj s prijateljem i suborcem, čudesnim glazbenikom kojemu je LBO bio tek jedan od sile paralelnih projekata.

2. Carla Bley/Andy Shepard/Steve Swallow:

Andando al Tiempo, ECM

Melodiozan i svjež album trija koji su rijetki sretnici mogli ljetos čuti u Grožnjanu. Iako ti glazbenici imaju zajedno više od dvjesto godina, glazba koju sviraju, redom skladbe Carle Bley, intimnog je i introspektivnog karaktera, na tragu njihova također sjajnog albuma Trios snimljenog tri godine ranije.

3. Wolfgang Muthspiel:

Rising Grace, ECM

Austrijski gitarist s jakom je ekipom (B. Mehldau - klavir, B. Blade - bubnjevi, A. Akinmusire - truba i L. Grenadier - bas) usuglasio album profinjenog ugođaja u kojem ovi inače vrlo različiti glazbenici u pažljivom osluškivanju tvore meku i dopadljivu, no neku sasvim novu i zaokruženu zvučnu sliku.

4.Julian Lage:

Arclight, Mack Avenue Records

Virtuozni gitarist koji je slavu stekao kao još dijete 90-ih danas ravnopravno surađuje s najvećima, a ovim albumom dorađenih pre-bebop standarda sa svojim trijom nudi kristalno čist i jasan zvuk, minucioznog muziciranja, u smjeru onoga što možda podsjeća i na stil Billa Friesella.

5. Tom Harrell:

Something Gold, Something Blue,

Highnote

Sudar dvojice jakih trubača, seniora Harrella i mladog, drčnog Akinmusirea urodio je sjajnim albumom. Obojica s puno prostora, svaki svojim stilom, s puno uvažavanja. Vrlo moderan, čvrst, katkad i za slušanje zahtjevan jazz, u vrhunskoj izvedbi i s fenomenalnim pratećim bendom.

6. John Scofield:

Country for Old Men,

Impulse

Rijetko iz spoja country i jazz glazbe izađe nešto dobro. Ipak, Scofield je u ovom vremešnom triju, s basistom S. Swallowom i bubnjarom B. Stewartom, svirajući H. Williamsa, D. Parton, M. Haggarda, Shaniu Twain i druge, napravio remek djelo koje i slavi country gitariste i odmiče u improvizaciju.

7. Theo Crocker:

Escape Velocity, O’Keh

Mladi američki trubač kojeg nam je prije tri godine u Zagreb dovela Dee Dee Bridgewater (koja i na ovom albumu pjeva) se ne zaustavlja i pobire odlične kritike. U svojoj glazbi miješa i “organski” funk i soul i ritmove hip-hopa, ali rado se oslanja i na Afro-Cubanu i New Orleans, no uvijek modernog izričaja.

8. Vijay Iyer/Wadada Leo:

A Cosmic Rhythm With Each Other, ECM

Vijay Iyer je pijanist i skladatelj nevjerojatne širine i interesa, koji se ovdje našao u duetu sa sjajnim trubačem. Spajanje ovih instrumenata mora je Manfredu Eicheru bilo poticajno, jer je u konačnici ovaj sraz doveo do vrlo zanimljive atmosfere i boja, začudnog preplitanja eha trube i pedale klavira.

9. Joshua Redman & Brad Mehldau:

Nearnes, Nonesuch

Devedesetih su Redman i Mehldau počinjali u zajedničkom kvartetu, da bi poslije izgradili sjajne solo karijere. Ovi dueti snimljeni su po Europi prije par godina, kad više nisu imali što dokazivati, a uzajamno nadopunjavanje postalo im je važnije, baš kao što je to ljetos Redman s bendom pokazao u Rovinju.

10. Dwiki Dharmawan:

Pasa Klever, Moon June

Indonezijski pijanist na ovom duplom albumu uspijeva pomiriti neobične izričaje i tradicije, world music učas zaswinga, pa skrene u fusion, pa u free jazz, uzburkanih ritmova, razuzdanih solaža i klavira i gitare i basa i perkusija, čas u rocku, čas na dalekom istoku. Melodiozno, gotovo pjevno i nepredvidivo.

11. John Zorn: Painted Bird

12. Gregory Porter: Take me to the Alley

13. Maria Schneider: Data Lords

14. John Coltrane: Love Supreme, trostruko izdanje

15. Ralph Alessi: Quiver

16. Paolo Fresu & Omar Sosa: Eros

17. Cristina Pato Quartet: Latino

18. Jane Moonheit: The Songbook Sessions

19. Sheila Jordan: Better Than Anything

20. The Bad Plus: Its Hard

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:22