'TVOJA ZEMLJA'

UDRUGA ČIJI JE KLJUČNI ČOVJEK DESETLJEĆIMA BIO IVO JOSIPOVIĆ KRITIZIRALA INAUGURACIJU Društvo skladatelja: 'Nas autore ste moralno zakinuli!'

Klapa Sv. Juraj
 HINA/ POOL/ Damir SENCAR / CROPIX
 

Možda malo u sjeni hrvatske himne 'Lijepa naša' u izvedbi Josipe Lisac, tijekom inauguracije Zorana Milanovića na Pantovčaku je izvedena i pjesma 'Tvoja zemlja'. Nastupom klape Sv. Juraj koja je izvela tu pjesmu završila je svečanost prisege, no način na koji je ova uspješnica najavljena tijekom inauguracije nije se baš svidjela Hrvatskom društvu skladatelja (HDS).

Iako iz HDS-a čestitaju i šalju najbolje želje za uspješan mandat novom predsjedniku Zoranu Milanoviću, zamjeraju protokolu što u najavi pjesme nisu navedeni autori skladbe, Alfi Kabiljo i Drago Britvić, koja je danas izvedena na Pantovčaku.

- HDS ljubazno podsjeća i moli i Ured PRH i medije da u svojim budućim objavama vezano za svečanu prisegu, navode i autore pjesama. Izostavljanje imena autora skladbe koja je, uz himnu RH „Lijepa naša domovino“ Josipa (Josifa) Runjanina i Antuna Mihanovića, jedina izvedena prilikom prisege, predstavlja nesretan propust u poštivanju moralnih prava autora. Kao ljudi koji su stvorili pjesmu idealnu za ovako važnu prigodu, vjerujemo da svi zajedno zaslužuju barem spominjanje, stoji u priopćenju.

- Naša budućnost isto u velikoj mjeri ovisi i o tome kako ćemo se odnositi prema vlastitoj kulturi, citiraju iz HDS-a dio Milanovićevog inauguralnog govora dodajući da se nadaju da će u skoroj budućnosti i navođenje autora postati uobičajena praksa.

Na ovaj propust protokola reagirao je i veliki hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo, autor glazbe za pjesmu 'Tvoja zemlja'.

- Veoma sam ponosan da se izvodi pjesma „Tvoja zemlja“ čiju sam glazbu skladao, a pokojni Drago Britvić je napisao tekst.

Nažalost, svugdje se spominje kao pjesma Vice Vukova, koji je prvi tu pjesmu izveo, a nakon njega ogroman broj pjevača ozbiljne, zabavne i narodne glazbe, kao i mnogi zborovi (HRT), profesionalni, amaterski, crkveni, mnogi ansambli diljem europskog i američkog kontinenta itd.

Kako se ovih dana svugdje spominje samo kao „pjesma Vice Vukova“, a ne spominju se imena autora, smatramo da smo moralno i materijalno zakinuti; ja, Alfi Kabiljo kao autor glazbe i pokojni Drago Britvić kao autor teksta, odnosno njegovi nasljednici. Stoga vas molimo da u svim sredstvima javnog priopćavanja, na odjavnoj špici, komentaru voditelja ili slično, ubuduće spominjete i naša imena, kao autore kultne pjesme 'Tvoja zemlja', stoji u reakciji Alfija Kabilja.

Inače, valja spomenuti da je glavni tajnik HDS-a godinama bio bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:13