NOVI PROBLEMI S OSTAVŠTINOM IVANA MEŠTROVIĆA

Ilegalni odljev ‘Žene u molitvi’ na aukciji u Budimpešti

Nije potrebno biti neki poseban detektiv za umjetnine kako bi se zaključilo da sa skulpturom “Žena u molitvi” Ivana Meštrovića, koja je prekjučer ponuđena na aukciji u galeriji Biksady u Budimpešti, nije sve baš posve čisto: kada se preračuna njezina vrijednost iz mađarske valute, skulptura se nudi za otprilike šest tisuća eura.

A riječ je o jednom od važnijih Meštrovićevih radova, i to iz 1917. godine, što je razdoblje koje je najviše na cijeni među kolekcionarima. Djela iz tog razdoblja u pravilu postižu cijenu i do sto tisuća eura.

Original u Splitu

Problemi oko ilegalnih skulptura Ivana Meštrovića nisu nepoznati, pisali smo i mi o njima više puta, a i sam ravnatelj Muzeja Ivana Meštrovića Andro Krstulović Opara kaže: “S ilegalnim odljevima djela ovog umjetnika koji se znaju pojaviti na tržištu često se susrećem.” Na prvi se pogled čini da je riječ o još jednom u nizu takvih odljeva. Međutim, priča uskoro poprima detektivske razmjere. Naime, riječ je o skulpturi čiji je gipsani model osamdesetih godina - nestao iz zemlje.

Originalni je brončani kip ‘Žena u molitvi’ Ivan Meštrović poklonio Hrvatskoj te se prema darovnom ugovoru iz 1952. nikako ne smije umnožavati”, kaže Rumjana Meštrović, supruga kiparevog sina Mate. Naime, u darovnici koju je Meštrović potpisao deset godina prije svoje smrti, Vladi NR Hrvatske prepisao je Kaštelet i ljetnu palaču u Splitu, Mauzolej u Otavicama i stambenu zgradu u Mletačkoj ulici u Zagrebu i, naravno, dobar dio skulptura.

Međutim, jasno je napomenuo da se ni jedna od ovih poklonjenih skulptura ne smije umnožavati.

Originalni se kip “Žena u molitvi” nalazi u Muzeju Ivana Meštrovića u Splitu. Za umjetnikova života odliven je još jedan kip koji je danas u jednoj privatnoj kolekciji u Londonu.

U Buenos Airesu

Postoji i treći odljev, koji se nalazi u Atelieru Meštrović u Zagrebu: “Ovaj je kip za Zagreb, unatoč tome što nije postojala dozvola svih nositelja autorskih prava, odliven osamdesetih godina. Ja, nadalje, posjedujem podatke da je originalni gipsani model ‘Žene u molitvi’, koji je bio u obiteljskom vlasništvu, gospođa Marija Meštrović, i to uz dozvolu države, iznijela u Argentinu gdje joj se gubi daljnji trag, no bez dopuštenja ostalih nasljednika kipara”, objašnjava dalje Rumjana Meštrović.

Marica Meštrović, koja je jedno od kipareve četvero djece, danas živi u Buenos Airesu. Godine 1984. ona se, prema vlastitoj želji, brinula o darovnici. Dio je ostalih nasljednika bio nezadovoljan njezinim radom.

Godine 2006. potpisan je sporazum o razvrgnuću suvlasničke zajednice, i pravni su odnosi među nasljednicima drukčije formulirani.

Na nepravilnosti u radu Marice Meštrović ukazivao je i Zvonko Maković koji je zbog teksta o toj temi, objavljenog u Feral Tribuneu, krajem 90-ih osuđen na četiri mjeseca zatvora uvjetno.

Christie’s i Sotheby’s

“Maković tada, nažalost, nije posjedovao dokumente koje ja danas posjedujem, a koji svjedoče da je Marija Meštrović iz zemlje ilegalno odnijela nekoliko skulptura, među kojima je i gipsani model ‘Žene u molitvi’”, navodi dalje Rumjana Meštrović.

Ona je, inače, prošle godine, otprilike u isto vrijeme, zaustavila prodaju odljeva iste skulpture; u posljednji ju je trenutak s dražbe povukla aukcijska kuća Christie’s. Kako kaže, nadala se da će londonska aukcijska kuća opovrgnuti njezine sumnje da se radi o falsifikatu, “u najboljem slučaju ilegalnim odljevima, jer teoretski je postojala vjerojatnost da je to poznata kopija iz zbirke u Londonu, oni su je povukli u posljednjem trenutku s aukcije”, kaže. Sumnju je tada budila i niska cijena, do pet tisuća funti.

Brončani originali slične tematike iz približnog razdoblja na aukcijama su mnogo bolje prolazili: “Portret Ruže Klein” iz 1915., koji je nastao Londonu, prodan je u Sotheby'su za 90.500 funti, dok je brončana skulptura “Majka uči dijete moliti” u istoj aukcijskoj kući prodan za gotovo 100 tisuća funti. Ista se skulptura nudila u Beču, Milanu, Münchenu...

Problemi pod tepihom

“Danas se pod tepih gura mnogo problema, pa tako i to da u stalnom postavu čak i muzeji imaju ilegalne odljeve, dok neka vrijedna djela koja je Meštrović poklonio 1952. i danas nisu javnosti izložena. To je pravni i moralni apsurd; stvari se trebaju rješavati sustavno, a ne samo kada bukne požar”, naglašava Rumjana Meštović.

Nismo saznali da li je “Žena u molitvi” u Mađarskoj i prodana. No, secesijska skulptura dugih prstiju sklopljenih u molitvi, što je tema koja je kipara tih godina okupirala, ostaje, očito poželjan motiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:29