MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

47. PIF Od Ježića Jančeka do Islanđanina Gunnara kojem je banka zaplijenila kuću

Festival otvara predstava "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama

47. PIF, Međunarodni festival kazališta lutaka od 15. do 20. rujna u Zagrebu će tijekom pet službenih festivalskih dana okupiti goste iz osam zemalja i predstaviti 16 predstava u službenoj konkurenciji, dva ulična performansa, dvije studentske predstave i dvije lutkarske skupine djece i mladih iz Zagreba.

Prije službenog otvaranja PIF-a, danas se u prostorima Kulturnog centra Travno otvara izložba „100 godina slovenske lutkarske umjetnosti“, organizirana u suradnji sa slovenskim centrom UNIMA, Kazalištem lutaka Ljubljana i Mini Teatrom. Najuspješniji radovi likovnog natječaja "Lutka, maska... PIF" bit će izloženi na izložbi u EtnoArt galeriji od 12. rujna.

Kao i svake godine, u subotu 13. rujna zagrebačkom špicom zavladat će povorka lutaka pod vodstvom festivalske maskote, gigantske lutke Pifka.

Sam festival bit će otvoren predstavom "U trenu" britanskog lutkara Stephena Mottrama, koji je na 31. PIF-u osvojio nagradu za animaciju.

Stephen Mottram

Dio programa i ove je godine namijenjen isključivo odrasloj publici. Na PIF dolazi 'Saga' njujorškog vizualnog kazališta Wakka Wakka i Vizualnog kazališta Nordland. Predstava govori o raspadu života Gunnara Oddmunsona. Nakon što ga je obitelj napustila, a banka mu zaplijenila kuću i automobil, budi se u ovom Islanđaninu drevna nordijska želja za osvetom. Predstava je na programu u Kerempuhu u utorak 16. rujna u 21 sat.

Predstava "Tristan, Izolda..." Kazališta u Klodzkom spaja najpoznatiju srednjovjekovnu romancu s japanskom lutkarskom poetikom i tako donosi dodatne estetske doživljaje.

Mlađi gledatelji moći će uživati u neodoljivom glinenom ježiću u predstavi Lutkarskog kazališta Maribom "Ježić Janček" te kolažu poezije i lutaka "Mali daždevnjak prelazi cestu" Lutkarskog kazališta Ljubljana. Iz Poljske stiže Kazalište Maska sa svojom vizijom Andersenove "Snježne kraljice", dok će gosti iz bugarskog Državnog kazališta lutaka Trgovište uz pomoć 13 marioneta ispričati romantičnu bajku sa zabavnim elementima "Princeza i iznošene cipelice". Poetičnost kazališta u sjenama prikazat će izraelsko Kazalište Far u predstavi "Mjesečeva princeza" nastaloj u spoju drevne tradicionalne tehnike sjena u kombinaciji s modernom tehnologijom.

Genijalni genije, Kazalište lutaka Zadar (foto: Iva Perinčić)

Uz probrane predstave iz svijeta, festival i ove godine nudi pregled hrvatskog lutkarstva. U službenoj konkurenciji nastupit će čak sedam predstava hrvatskih lutkarskih kazališta i družina, a tu su već tradicionalno i studenti glume i lutkarstva s Umjetničke akademije u Osijeku koji će izvesti adaptaciju Gogoljeve "Kabanice" namijenjenu odrasloj publici i autorski projekt "Potraga za dijamantnom suzom" koji će biti izveden na otvorenom.

Mlade nade zagrebačkog lutkarstva, polaznici lutkarskog studija Učilišta ZKM-a i učenici OŠ Frana Galovića svoje će kratke predstave izvesti pretposljednjeg i posljednjeg dana festivala. Tu je i interaktivna lutkarska instalacija "Ti si lutka" skupine Itinerania iz Barcelone te performans u pokretu "Zarsissa" izraelskog kazališta Kipod. Naposljetku, PIF-ovu će publiku na otvorenom zabavljati jedna od najpopularnijih ručnih lutaka, britka i vesela Petruška i to u autentičnoj izvedbi Kazališta lutaka Moskva.

Predstave će se izvoditi na Sceni Travno, u ZKM-u, ZKL-u, Kerempuhu, Dječjem kazalištu Dubrava, KIC-u, Centru za kulturu i informiranje Maksimir te na gradskim ulicama i trgovima, Cvjetnom trgu i platou Mamutice. U slučaju kiše program se premješta u zatvoreni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 04:16