KOTAR TEATAR

ČOVJEK KOJI SE BOJAO ZASPATI U Močvari u nedjelju jedinstvena komedija u formi Bouffona koja obrađuje svima nam poznati fenomen nesanice

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2019. u 17:05

Kotar teatar

Posjetitelji zagrebačkog kluba Močvara imat će ove nedjelje od 20 sati priliku nazočiti svečanoj premijeri predstave "Čovjek koji se bojao zaspati", zanimljivog novog uratka organizacije Kotar teatar u suradnji s projektom Kazalište u Močvari (KUM).

Radi se prvom autorskom projektu Matije Kezele, glumca i samostalnog umjetnika, suosnivača i umjetničkog voditelja Kotar teatra koji je formalno obrazovanje stekao na Studiju Glume i Lutkarstva pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a naknadno se obrazovao pri Commedia School u Copenhagenu gdje je s vrhunskim predavačima imao prilike izučavati različite stilove komedije.

Umjetnost izrugivanja

Posebno se oduševio formom Bouffona koja je u Hrvatskoj nezastupljena te je, surađujući s Mariom Kovačem kao dramaturgom, iznjedrio autorski projekt - monodramu, za koju potpisuje tekst i režiju, kao i ideju za scenografiju i kostim.

Nastao iz kazališne tvornice Jacques Lecoqa, Bouffon je zapravo „umjetnost izrugivanja i ismijavanja“. Kao spoj različitih stilova može obuhvaćati elemente burleske, commedie dell arte, farse, parodije, satire i slapsticka te „dodiruje“ i komično i tragično. Bouffon je poput dvorske lude, zaštićen maskom izvođača/lude, a progovara gorku istinu...ogledalo je društva i predstavlja naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no za razliku od klauna, ne podliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama.

Tema predstave je nemogućnost spavanja, nesanica kao posljedica preopterećenosti i iscrpljenosti. Teret kojeg društvo svaljuje na leđa pojedinca i kojeg on bez pogovora prihvaća, uvećan za teret kojega pojedinac sam sebi nameće, uz raznorazna očekivanja i strahove, rezultiraju nemogućnošću pronalaženja unutarnjeg mira, najavljuju iz organizacije predstave.

Kotar teatar, jedino profesionalno kazalište Gorskog kotara, ovim projektom nastavlja niz proizvodnje vlastitih predstava. Kontinuirano se udružuje, umrežava, povezuje i surađuje s kazalištima i organizacijama u nezavisnom sektoru i na taj način, iz godine u godinu, jača produkcijske kapacitete, zapošljava i angažira umjetnike, povezuje ih i daje im priliku da predstave sebe i svoj rad.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo