KOTAR TEATAR

ČOVJEK KOJI SE BOJAO ZASPATI U Močvari u nedjelju jedinstvena komedija u formi Bouffona koja obrađuje svima nam poznati fenomen nesanice

 Kotar teatar

Posjetitelji zagrebačkog kluba Močvara imat će ove nedjelje od 20 sati priliku nazočiti svečanoj premijeri predstave "Čovjek koji se bojao zaspati", zanimljivog novog uratka organizacije Kotar teatar u suradnji s projektom Kazalište u Močvari (KUM).

Radi se prvom autorskom projektu Matije Kezele, glumca i samostalnog umjetnika, suosnivača i umjetničkog voditelja Kotar teatra koji je formalno obrazovanje stekao na Studiju Glume i Lutkarstva pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a naknadno se obrazovao pri Commedia School u Copenhagenu gdje je s vrhunskim predavačima imao prilike izučavati različite stilove komedije.

Umjetnost izrugivanja

Posebno se oduševio formom Bouffona koja je u Hrvatskoj nezastupljena te je, surađujući s Mariom Kovačem kao dramaturgom, iznjedrio autorski projekt - monodramu, za koju potpisuje tekst i režiju, kao i ideju za scenografiju i kostim.

Nastao iz kazališne tvornice Jacques Lecoqa, Bouffon je zapravo „umjetnost izrugivanja i ismijavanja“. Kao spoj različitih stilova može obuhvaćati elemente burleske, commedie dell arte, farse, parodije, satire i slapsticka te „dodiruje“ i komično i tragično. Bouffon je poput dvorske lude, zaštićen maskom izvođača/lude, a progovara gorku istinu...ogledalo je društva i predstavlja naše najiskrenije strahove i našu najveću licemjernost. Bouffon ismijava ono što je ljudski rod postao, no za razliku od klauna, ne podliježe uobičajenim sociološkim i izvedbenim normama.

Tema predstave je nemogućnost spavanja, nesanica kao posljedica preopterećenosti i iscrpljenosti. Teret kojeg društvo svaljuje na leđa pojedinca i kojeg on bez pogovora prihvaća, uvećan za teret kojega pojedinac sam sebi nameće, uz raznorazna očekivanja i strahove, rezultiraju nemogućnošću pronalaženja unutarnjeg mira, najavljuju iz organizacije predstave.

Kotar teatar, jedino profesionalno kazalište Gorskog kotara, ovim projektom nastavlja niz proizvodnje vlastitih predstava. Kontinuirano se udružuje, umrežava, povezuje i surađuje s kazalištima i organizacijama u nezavisnom sektoru i na taj način, iz godine u godinu, jača produkcijske kapacitete, zapošljava i angažira umjetnike, povezuje ih i daje im priliku da predstave sebe i svoj rad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:28