HNK U ZAGREBU

Dodijeljene Nagrade hrvatskoga glumišta, najbolja dramska predstava je ‘Don Juan‘

Igor Kovač i Dušan Bućan; predstava ”Don Juan” u režiji Dejana Projkovskog dobila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini

 Nera Šimić/Cropix
Najboljim redateljem u kategoriji drame proglašen je Ivan Leo Lemo za režiju predstave "Zakon Zagore"

Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta dodijeljene su u petak u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a najboljom dramskom predstavom proglašen je "Don Juan" u režiji Dejana Projkovskoga.

image

Premijera drame Don Juan, redatelja Dejana Projkovskog

Vedran Peteh/Cropix

Nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini osvojila je predstava "Don Juan" Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog i produkciji HNK u Zagrebu.

Najboljim redateljem u kategoriji drame proglašen je Ivan Leo Lemo za režiju predstave "Zakon Zagore" u produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

image

Anita Matic Delić, dobitnica nagrade za glavnu žensku ulogu, u kategoriji najbolje dramsko umjetničko ostvarenje

Nera Šimić/Cropix

Najbolja dramska glumica je Anita Matić Delić za ulogu u predstavi "Na dnu oceana postoje neki svjetovi" Romana Nikolića u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Arterarij iz Zagreba, a glumac Vedran Dakić, koji je glumio Duška u predstavi "Plišana revolucija" Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića u produkciji Kulturnog centra Osijek.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Ana Magud za ulogu Kate u predstavi "Velo misto" Miljenka Smoje u režiji Marine Pejnović, a mušku Dušan Bućan za ulogu Sganarella u predstavi "Don Juan" Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku je ulogu nagradu osvojila Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi "Plišana revolucija" i za ulogu Tamarine mame u predstavi "Sutra to možeš biti ti". Za mušku ulogu nagradu je osvojio Luka Knez, koji je glumio Šimu u predstavi "Beštije" autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko.

image

Jakov Bilić, Paško Vukasović, Višnja Babić; predstava "Dražen" dobila je nagradu za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade

Nera Šimić/Cropix

Najbolju žensku ulogu za u kategoriji ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade ostvarila je Mia Vladović za ulogu Haruna u predstavi "Mačak u čizmama" Charlesa Perraulta u režiji Nine Kleflin, a mušku Toni Kukuljica za ulogu Dražena u predstavi "Dražen" Paška Vukasovića i Ivane Vuković u koprodukciji HNK u Šibeniku i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Prestava Dražen osvojila je i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade.

Ana Tonković dobitnica je nagrade za najbolju adaptaciju libreta "Ero s onoga svijeta" Milana Begovića za istoimenu predstavu, izvedenog u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami, koja se dodijeljuje bijenalno, osvojio je Domagoj Ivanković za ulogu u radio drami "Your love is king" Espija Tomičića u režiji Hane Veček i za ulogu u radio drami "Naša kuća" Kristine Kegljen u režiji Hane Veček.

Kristian Milić nagrađenje za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami za režiju 1. epizode TV serije "Nestali 2".

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se autorskom timu i ansamblu predstave "Pravila su jednostavna" u produkciji Umjetničke organizacije Četveroruka iz Zagreba.

Nagradu za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Marin Gozze u drami "Tiha noć" Miljenka Smoje/Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK Split, a za kostimografiju Alan Hranitelj u opereti "Šišmiš" Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Kategorija operete ili mjuzikla

"Vesela udovica", opereta Franza Lehára u režiji Damira Lončara i produkciji HNK u Osijeku, proglašena je najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla.

Za najbolji redatelj u kategoriji operete i mjuzikla je Leo Mujić, koji je režirao mjuzikl "Ljepotica i zvijer" Alana Menkena, Howarda Ashmana, Tima Ricea i Linde Woolverton u produkciji kazališta Komedija.

image

Rieka Suzuki i Takuya Sumitomo, prezenteri nagrade za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletnoj predstavi koju je osvojio Leo Mujić

Nera Šimić/Cropix

Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je osvojila Marija Kuhar Šoša za ulogu Adele u opereti "Šišmiš" Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu, a mušku Domagoj Dorotić za ulogu Gabriela von Eisensteina u opereti "Šišmiš" Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu je osvojio Benjamin Šuran za ulogu Franka u opereti "Šišmiš" Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Balet

Najboljom baletnom predstavom proglašen je "Peer Gynt" na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK u Zagrebu.

Nagradu za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu osvojio je Leo Mujić za koreografiju predstave "Veliki Gatsby" na glazbu Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Prima, Samuela Barbera, Glena Millera, George Whitefield Chadwidska i u izvedbi HNK Split na 68. Splitskom ljetu.

Natalia Kosovac najbolja je ženska uloga u baletu, za ulogu Valerije u baletu "Spartak" na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Solveig u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK u Zagrebu.

Najbolja muška uloga u baletu pripala je Takuyi Sumitomo za ulogu Spartaka u baletu "Spartak" na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Peer Gynta u baletu "Peer Gynt" na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK Zagreb.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nagradu je dobila Maria Matarranz de las Heras za ulogu Julije u predstavi "Romeo i Julija" na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiřija Bubeničeka i u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

image

Želimir Mesarić dobitnik je nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u operi

Nera Šimić/Cropix

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistica Branka Beretovac - Vondraček.

Utemeljitelji nagrade, koja se dodjeljuje od 1992. su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list, glavni pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora.

image

Lovro Juraga, Dajana Čuljak i Davor Svedružić

Nera Šimić/Cropix
image

Ervin Baučić

Nera Šimić/Cropix
image

Vanda Winter

Nera Šimić/Cropix
image

Aria Dunda, Jakov Svarc i Iva Katarina Vrdoljak, prezenteri nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade

Nera Šimić/Cropix
image

Natalia Kosovac, dobitnica nagrade za najbolje ostvarenje u baletu, i prezenteri Guilherme Alves Gameiro i Iva Vitić Gameiro

Nera Šimić/Cropix
image

Takuya Sumitomo, dobitnik nagrade za najbolje ostvarenje u baletu

Nera Šimić/Cropix
image

Ana Magud, dobitnica nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u drami, za sporednu žensku ulogu

Nera Šimić/Cropix
image

Marija Kuhar Šoša dobila je nagradu za najbolje umjetničko ostvarenje u mjuziklu ili operi

Nera Šimić/Cropix
image

Ana Tonković, dobitnica nagrade za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave i prezenteri Anita Schmidt i Davor Špišić

Nera Šimić/Cropix
image

Domagoj Ivanković, dobitnik nagrade za najbolja glumačka ostvarenja u radio drami, i prezenteri Ivana Soldo Čabraja i Miroslav Čabraja

Nera Šimić/Cropix
image

Jakov Bilić, Paško Vukasović, Višnja Babić; predstava "Dražen" dobila je nagradu za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade

Nera Šimić/Cropix
image

Iva Hraste Sočo i Branka Beretovac Vondraček, dobitnica nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje u operi

Nera Šimić/Cropix
image

Massimiliano Volpini, direktor Baleta HNK

Nera Šimić/Cropix
image

Vladimir Ham; "Vesela udovica" u režiji Damira Lončara dobitnica je nagrade za najbolju predstavu u opereti ili mjuziklu

Nera Šimić/Cropix
image

Vedran Dakić, dobitnik nagrade za glavnu mušku ulogu u kategoriji najbolje dramsko umjetničko ostvarenje

Nera Šimić/Cropix
image

Igor Kovač i Dušan Bućan; predstava "Don Juan" u režiji Dejana Projkovskog dobila je nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini

Nera Šimić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 12:44