NOVI PROJEKT MARIJE SEKELEZ

DUGA U CRNINI Prva kazališna predstava u Hrvatskoj o velikoj ruskoj pjesnikinji Marini Cvetajevoj i njezinoj vezi s Pasternakom i Rilkeom

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.05.2019. u 15:44

, Image: 316034037, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Marina Cvetajeva

ZAGREB - Predstava "Duga u crnini", scenska interpretacija autobiografske proze Marine Cvetajeve u izvedbi, dramatizaciji i režiji Marije Sekelez, premijerno će biti prikazana 24. svibnja na zagrebačkoj Sceni Ribnjak.

 

"Nema veće i slavnije ruske pjesnikinje od Marine Cvetajeve. Njezina duboka osjećajnost kojom je prožela stotine napisanih pjesama, sudbina kojoj je neuspješno uzmicala bježeći od revolucija, progona i siromaštva, njezina ekstaza pisanja i, na koncu, tragično izabran kraj učinili su je velikom i obožavanom književnom heroinom koja je tek nakon smrti doživjela svjetsko priznanje i poštovanje", stoji u najavi.

 

Književni genij Marine Cvetajeve neodvojiv je od njezine biografije i ključnih događaja u njezinom životu. Cvetajeva je poeziju pisala neprestano, u najtežim trenucima, u emotivnim rastrojstvima, u rubnim životnim uvjetima. Živjela je burno i rastrzano, u teškim vremenima za Rusiju. Prve je pjesme napisala kao šestogodišnja djevojčica. Iako je pisala i prozu i esejistiku, u svjetskoj književnosti znana je prvenstveno kao pjesnikinja.

 

"Duga u crnini" prva je kazališna predstava u Hrvatskoj o životu i poeziji te velike ruske pjesnikinje i njezinoj umjetničkoj i intimnoj povezanosti s Pasternakom i Rilkeom.

 

Scensku interpretaciju njezine autobiografske proze osmislila je, dramatizirala i režirala istaknuta dramska umjetnica Marija Sekelez, koja je u svojoj bogatoj karijeri ostala upamćena po iznimno zapaženom scenskom utjelovljenju dviju snažnih žena i svjetski poznatih umjetnica, Isadore Duncan i Marije Callas.

 

Poeziju Marine Cvetajeve preveo je akademik Luko Paljetak. Scenu i kostime osmislila je Dinka Jeričević.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo