NAJBOLJI U 2011. GODINI

FOTO Nagrade hrvatskog glumišta: Frljićeva ‘Mrzim istinu’ najbolja drama, Ferenčini nagrada za režiju

 Goran Mehkek/CROPIX
Frljićeva ‘Mrzim istinu’ najbolja drama, Ferenčini nagrada za režiju. Najbolji mladi glumci su Tara Rosandić i Filip Križan. Najbolja opera je ‘Parsifal’

Ovogodišnja dodjela Nagrade hrvatskoga glumišta u zagrebačkom HNK bila je dosadnija no inače, ali o tom, potom. Scenarij priredbe potpisale su Dora Delbianco i Zinka Kiseljak, režiju Saša Broz, a TV prijenos Ivan Miladinov. Nakon ubitačnog, dvoipolsatnog prenemaganja mnoštva sudionika, doznali smo sljedeće:

Za najbolju režiju TV drame nagrađen je Dario Pleić, za dvije epizode kriminalističke serije “Mamutica”.

Scenaristice ZKM-a

Najbolja je dramska predstava u cjelini “Mrzim istinu” Olivera Frljića i Teatra &TD, a najbolju režiju potpisuje Dražen Ferenčina za Krležina “Michelangela Buonarrotija” u izvedbi Kazališta lutaka Zadar. Najbolji dramski tekst je “Ovo bi mogla biti moja ulica” Jelene Kovačić i Anice Tomić, u produkciji ZKM-a.

Najbolja je glumica Jelena Miholjević s ulogom Kate u “Kati Kapuralici” Vlaha Stullija, u režiji Darija Harjačeka, a najbolji glumac Goran Grgić s ulogom Grge u predstavi “Amateri” Borivoja Radakovića, u režiji pokojnog Petra Večeka.

Za najbolje mlade glumce nagrade su osvojili Tara Rosandić za ulogu Lene u predstavi “Tko je srušio Berlinski zid” i Filip Križan za ulogu Olivera u predstavi “Mrzim istinu”.

Za najbolju opernu predstavu oglašen je Wagnerov “Parsifal” dirigenta Nikše Bareze i redatelja Kurta Josefa Schildknechta, u produkciji zagrebačkog HNK.

‘Air’ najbolji balet

Za najboljeg opernog pjevača ocijenjen je Siniša Hapač za ulogu Mazepe u operi “Mazepa” P. I. Čajkovskog. Najbolja je, pak, operna pjevačica Vedrana Šimić, s ulogom Adriane Lecouvreur u operi “Adriana Lecouvreur” Francisca Cilče, dirigentice Nade Matošević Orešković i redatelja Ozrena Prohića, u produkciji riječkog HNK.

Za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje u Operi nagrađen je Nikša Bareza za spomenutu produkciju “Parsifala”.

Za najboljeg koreografa izabran je Dinko Bogdanić za “Brezu” Veseljka Barešića, u izvedbi kazališta Komedija, a najbolji je balet “Air” Krešimira Seletkovića, koreografa Martina Müllera, zagrebačkog HNK i Muzičkog Biennalea.

Nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje primili su glumac Zlatko Crnković i mezzosopranistica Nada Puttar - Gold.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:29