PREMIJERA U GAVELLI

'KOLOVOZ U OKRUGU OSAGE' Odlična trosatna predstava, prva novog ravnatelja Svrtana

 Neja Markičević / Cropix
Grandiozno djelo svi glumci iznijeli su točno ili briljantno

Gavella je dala odličnu, gotovo trosatnu premijeru: “Kolovoz u okrugu Osage” suvremenog američkog dramatičara i glumca Tracyja Lettsa (r. 1965.) redateljica Snježana Kilibarda (r. 1968.) uspjelo je iznijela na scenu, u prijevodu Tomislava Kuzmanovića.

Tekst i redateljica prvi su izbor novoga Gavellina ravnatelja, glumca Borisa Svrtana. I on je, dakle, uspješno počeo mandat. Ova neorealistička drama, po kojoj je snimljen poznat film i čiji je autor dakle živi klasik američke književnosti, ležala je dvije godine u ladici prethodnoga ravnatelja. Nije mu se učinila zanimljivom…

Pjesnik i njegova žena

A posrijedi je gotovo grandiozno djelo, praizvedeno na Broadwayu 2007., koje se i nas može dodirnuti, čiji autor piše na tragu Eugenea O'Neilla i Tennesseeja Williamsa, a za ovaj je tekst osvojio Pulitzerovu i pet nagrada Tony. Obiteljska drama “Kolovoz u okrugu Osage” među ostalim inspirirana je Čehovljevom dramom “Tri sestre” (Letts je prije šest godina napisao i svoju verziju “Tri sestre”). Umjesto Irine, Olge i Maše, pred nama su Barbara, Karen i Ivy. Jedino što su one ispunile svaka svoju želju: Barbara se udala u veći grad, Karen odlutala u svijet u potrazi za užicima, a Ivy ostala u provincijskom gradiću u kojem su odrasle. Kao i u Čehova, onu Moskvu u prenesenom značenju doseći neće ni jedna. Centralni lik drame njihova je mati Violet Weston. Odrasla u siromaštvu udala se za mladića koji se lijepo probio u životu, postao utjecajan sveučilišni profesor i pjesnik. Ali desetljeća prođu, valjda pola stoljeća nije objavio ni stiha, djeca se razbježala, žena se ubija tabletama, a on, penzioner, alkoholom.

Toga pater familiasa, Beverlyja Westona, dobroga čovjeka bez volje, dosta neprimjetno igra Zoran Gogić. Možda je to i razlog tromijeg početka predstave. Naime, dramu pokreće upravo njegov nestanak, cijela obitelj okuplja se oko gospođe Violet, tu je i njezina sestra Mattie Fae sa suprugom i sinom. Obiteljsko okupljanje prilika je da se ocrtaju karakteri i doznaju njihove tajne…

Tri sjajne kreacije

Postupno postaje jasno, otišao je stari od kuće da se ubije. Poslije su i tijelo našli, ribe mu izjele oči. A drama dalje teče...

Violet Weston najbolja je dosad uloga Anje Šovagović Despot. Tu dominantnu, ali nesretnu ženu igra u širokom rasponu osjećaja i stanja, iznosi postupno na vidjelo njezine traume i razloge njezina inata. Dakako, najvažnije, pogodila je osnovni ton uloge, njezinu, da tako kažem, temperaturu. Neukrotivu tugu, čiji je vjerojatno glavni razlog nedostatak muževljeve ljubavi, Violet cijeli život liječi tabletama. To je dovodi u stanja kakva je zbilja teško odigrati prirodno. Anja Šovagović Despot potpuno je svladala i njih i još je u ulogu unijela i moment oštrog humora.

Bojana Gregorić Vejzović kao kći Barbara s jednakim sluhom igra, kako će se poslije ustanoviti, kći koja će naslijediti majčinu sudbinu i tablete. Nela Kocsis isto je posve zaokružila ulogu Karen Weston, na prvi pogled najčitljiviju od svih sestrinskih, ulogu priproste sebičnjakinje, ali opet duboko nesretne.

Prigovor scenografiji

Antonija Stanišić Šperanda Ivy je odigrala veoma strpljivo, pomalo otkrivajući njezinu nježnu dušu i nesretnu ljubav. Jelena Miholjević sestru je glavne junakinje, Mattie Fae, zaigrala također točno i smjelo, kao control freaka pogonjenoga neutaživom grižnjom savjesti (pokojnik je otac njezina jedinog djeteta). I manje uloge ženske lijepo su izrađene, osobito je mlada Anja Đurinović zabavno, do u detalje, razrađeno, odigrala 14-godišnju Jean Fordham. Darko Milas upečatljivo, a smireno igra supruga Mattie Fae, Charlija, a njihova “sina” također uvjerljivo igra Hrvoje Klobučar. Dobri su i Janko Rakoš kao Bill Fordham, Barbarin muž i Đorđe Kukuljica, koji šerifa Deona igra kao dobrog provincijalca. Posebno briljira Ranko Zidarić, kao dijaboličan glupan i zavodnik Steve i nevjerni zaručnik Karen.

Glavni je problem predstave neprikladna scenografija Valentine Crnković. Naime, posrijedi je obitelj boljestojeća, koja se jedva izdigla, a ti imaš dojam da si upao među klošare što žive među nekakvim plahtama. Mogao se ovaj za nas ipak predug tekst još ponešto skratiti. No, to će već glumci učiniti sami.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 00:21