ŠETNJA KROZ “NOVU KOMEDIJU”

NAKON TRI I POL MJESECA ZAGREBAČKO KAZALIŠTE KOMEDIJA OTVARA VRATA SVOJOJ PUBLICI Prva ovosezonska premijera je hit-komedija 'Tulum u samostanu'

 Ines Novković
 Voditelj Supertalenta Igor Mešin kaže da mu televizija neće remetiti rad na hit-komediji kojom se otvaraju vrata obnovljenog kazališta

Nakon tri i pol mjeseca radova zagrebačko kazalište Komedija napokon će otvoriti svoja vrata publici prvom ovosezonskom premijerom.

Ansambl Komedije u novu će sezonu s nešto zakašnjenja krenuti jako, hit-komedijom “Tulum u samostanu” autora Michaela Wynnea čija je pretpremijera zakazana za danas. Glumci Vanja Ćirić, Igor Mešin, Ronald Žlabur, Dajana Čuljak, Goran Malus, Sanja Marin i Ivan Čuić dobili su tako priliku da upravo oni prvi zaigraju u kompletno obnovljenom gledalištu čija je obnova koštala oko 2,5 milijuna kuna.

Ines Novković

Za Univerzijadu

- S radovima smo krenuli 30. srpnja i završili 12. studenoga. Komedija je dobila 430 novih stolaca, što je četiri manje nego prije, a sve kako bi naš ton-majstor imao bolji pregled, što znači i bolju akustiku u kazalištu. Sva rasvjeta u gledalištu zamijenjena je LED rasvjetom, a na pozornici su izvršeni tzv. kozmetički zahvati jer za veće i obuhvatnije radove ovaj put nije bilo sredstava u budžetu. Odrađeni su i svi soboslikarski radovi u gledalištu, a uređen je i prostor blagajne - objašnjava ravnatelj Komedije Krešimir Batinić.

Bili su to sve nužni zahvati, što i ne čudi jer je Komedija posljednji put kompletno obnovljena za Univerzijadu 1987., dakle prije točno 31 godinu. A nije da nije bilo potrebe jer krovište je bilo u tako lošem stanju da bi za kišnih dana kapalo na pozornicu, a voda se slijevala niz električne instalacije. Zato je sada krov privremeno saniran, ona kompletna obnova krovišta tek slijedi, a za iduću godinu Batinić je predvidio i nastavak sanacije ovog zaštićenog spomenika kulture u kojoj će se riješiti i prostori za umjetničko osoblje: garderobe, prostori za rekvizitu, toaleti u garderobama...

- Iako tek sada otvaramo vrata Komedije, to ne znači da smo bili besposleni. Išli smo s našim predstavama na gostovanja, a prvu premijeru imali smo u listopadu s “39 stepenica” Johna Buchana i Alfreda Hitchcocka u Jazz&cabaret klubu Kontesa, našoj novoj maloj sceni i te izvedbe sve su nam rasprodane. Naravno, ovako kasno nismo namjeravali krenuti u sezonu, no nisu nas usporili radovi, nego postupak javne nabave zbog kojega smo i krenuli u obnovu s više od mjesec dana zakašnjenja - objašnjava Batinić.

No, glumci su nakon dva mjeseca proba u pokusnoj dvorani, koja se nalazi u zgradi preko puta Komedije, spremni za premijeru “Tuluma u samostanu”, a kostimirane probe, na kojima je i nastao ovaj serijal fotografija, odradili su u novoobnovljenoj Komediji. - Riječ je o svjetskoj uspješnici, i to novijeg datuma, koja je praizvedena u Londonu 2009. i dobitnica je prestižne nagrade Olivier. To je urnebesna komedija, a na probi sam iz nekog razloga imao osjećaj kao da sam u kinu, a ne u kazalištu jer nema praznog hoda - najavljuje Batinić.

Ta priča, koju su s engleskog preveli Ivo Knezović i Hrvoje Vranić, a režirala Aida Bukvić, trebala bi biti bliska većini publike, posebno onoj koja je zagazila u srednje godine, izlazila, družila se po tulumima. Ovaj tulum je onaj novogodišnji, no u jednom trenutku iz niza razloga, pa tako i viška alkohola i opijata u krvi, sve u jednom trenutku krene krivo... Priča počinje kada Kate, koja je prekinula s dečkom, odluči pozvati grupu najbližih prijatelja u obnovljeni i navodno ukleti samostan, pretvoren u luksuznu kuću za odmor.

Ines Novković

Vikend-alkoholičar

- Glumim arhitekta, jednog jako dobrog i finog čovjeka kojem je zapravo život uništen i koji ne zna što bi sam sa sobom preko vikenda pa postaje vikend-alkoholičar. Sada smo već dva mjeseca u probama od jutra do mraka, no neće mi biti problem uskladiti predstavu sa Supertalentom koji vodim na Novoj TV - objašnjava Igor Mešin.

I njemu, baš kao i Vanji Ćirić koja ima glavnu ulogu Kate, iskustvo vlastitog tulumarenja, zaključuju oboje uz smijeh, za pripremu predstave dobro je došlo.

- S ovom ulogom poklopilo mi se puno toga jer sam se i ja, kao i Kate, morala suočiti s jednom novom fazom života u koju zagazite kada prijeđete 40 godina. Tada krene tada preispitivanje, gdje ste, što ste dosad učinili, suočavanje sa samim sobom. A onda, kao u slučaju Kate i njezinih prijatelja, uz pomoć alkohola malo se previše opuste, ohrabre, pa izađe na vidjelo i ono što bi trebalo, ali i što ne bi. I moram priznati da smo postali još bliži nego prije - zaključila je Ćirić na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:14