GLAVNI FESTIVAL

NOVI KONCEPT LJETNIH IGARA Na otvorenju u režiji Ivana Miladinova arija ‘Nessun Dorma’ i projekcije o povijesti festivala

 Jakov Prkić / CROPIX

Otvorenje 66. po redu Dubrovačkih ljetnih igara ove će se godine razlikovati u odnosu na prethodne godine.

Prije svega, režira ga televizijski redatel j Ivan Miladinov, sin legende Televizije Zagreb Angela Miladinova, prema scenariju Mani Gotovac, ravnateljice Dramskog programa nacionalog festivala.

Na fasadi Sponze

U Dubrovniku će 10. srpnja tehnologijom 21. stoljeća na fasadi Sponze i crkve Sv. Vlaha biti predstavljena povijest Dubrovačkih ljetnih igara.

- Koristit ćemo na jedan novi način sve elemente dosadašnjih otvorenja. Fragmenti iz briljantih vremena Igara vidjet će se na zidovima, a s druge strane glumci poput Mislava Čavajde, Judite Franković, Dubravke Miletić, Nikše Kušelja te cijeli ansambl “Elementarnih čestica” uživo će na suvremen način govoriti Držića, Shakespearea, Vojnović i Barrica. Sve će to pratiti glazbeni ulomci te segment iz baleta “Opasne veze” u izvedbi mariborskog SNG-a - otkrila je Mani Gotovac.

U pratnji kneza

Sam početak otvorenja zamišljen je tako da počasni gosti Igara dolaze u gledalište u pratnji Mara Martinovića, odjevenog u kostim dubrovačkog kneza. Nakon hrvatske himne gase se svjetla i Domagoj Dorotić pjeva ariju “Nessun Dorma”, a uz nju se svjetla opet postepeno pale.

Festival će u glazbenome programu obilježiti nastup Ive Pogorelića, Alexandera Kutuzova te Itamara Golana s Guyom Braunsteinom. U dramskom programu su tri premijere: “Elementarne čestice” Michela Houellebecqa, u režiji Ivice Buljana, “Ledeni mjesec” Pascala Brucknera u režiji Vlatke Vorkapić te “Dubrovačkoj trilogiji” Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 16:40