UŽIVO IZ METROPOLITANA

Opera Johna Adamsa: Nixon, Mao i Kissinger kao operni junaci

ZAGREB - Kao izvanredni dodatak popularnom ciklusu Met u Lisinskom, u zagrebačkoj će se koncertnoj dvorani večeras, od 19 sati, iz New Yorka izravno prenositi izvedba opere “Nixon u Kini” Johna Adamsa , jednog od najvećih i najpopularnijih suvremenih američkih skladatelja.

Vojni zborovi na pisti

U minimalističkom stilu kojem je uzor bio Philip Glass, Adams je na libreto pjesnikinje Alice Goodman u tri čina uglazbio stvarne događaje i fiktivnu nadgradnju Nixonova povijesnog posjeta Kini u veljači 1972. godine.

Prvi čin počinje na vojnom aerodromu pored Pekinga na kojem vojnički zborovi čekaju Nixona, koji u ovoj najnovijoj njujorškoj produkciji slijeće u predsjedničkom avionu.

Osim dvojice predsjednika, važne uloge, kao što su ih imali i u tom političkom događaju, imaju njihove supruge i najbliži politički suradnici Henry Kissinger i Ču-En-Laj.

Dirigira sam skladatelj

Drugi čin prati Nixonovu suprugu na izletu po kineskim selima, a treći je posljednja zajednička večera dviju delegacija. Nixonov lik, koji je po karakteru i sudbini sličan Verdijevom Simonu Bocanegri , tumači svestrani američki bariton James Maddalena, dok je Maova tenorska dionica povjerena Robertu Brubakeru. Redatelj je slavni Peter Sellars, a dirigirat će sam autor.

Zagrebačka operna publika doista bi mogla postati među najrazmaženijima na svijetu. Svi oni koji zbog bilo kojeg razloga večeras propuštaju premijeru Wagnerova “Parsifala” u HNK, imaju sjajnu alternativu u Lisinskom.

A uz to je s “Čarobnom frulom” iz milanske Scale preksinoć u Movieplexu krenuo još jedan niz prijenosa spektakularnih opernih produkcija iz najvećih europskih opernih kuća. HNK ima žestoku konkurenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 18:34