KAZALIŠNI KRITIČAR JUTARNJEG ODABRAO

Pet mladih glumaca pred kojima je budućnost

Nitko, zapravo, ne zna ima li u Hrvatskoj previše profesionalnih kazališnih glumaca. Još se manje zna koliko njih nakon završene Akademije dramskih umjetnosti odustane od glume. Kako bilo, svake otprilike četiri godine razložno je pisati o novoj generaciji. Predstavljamo, evo, petoricu mladih glumaca koji su pokazali osnovni talent i među kojima bismo mogli potražiti buduće nositelje repertoara nekih od vodećih domaćih kazališnih kuća. Dakako, uzeli smo u obzir samo one najmlađe glumce koji su napravili više uloga i koji imaju kakav-takav umjetnički kontinuitet.

Nada iz Splita

Filip Križan nova je nada ansambla zagrebačkog Dramskog kazališta Gavella, Vedran Živolić zaigrao je nekoliko lijepih uloga u Zagrebačkom kazalištu mladih, Mijo Jurišić praktički je jedini mladi glumac koji napreduje u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Luka Petrušić postaje, iz predstave u predstavu, prava uzdanica Satiričkog kazališta Kerempuh, a Sven Jakir najviše je radio dosad u Teatru &td, a njegov redateljski adut jest svima Miran Kurspahić.

Novac nije motiv

Više puta dosad sam pisao o mladim glumačkim nadama našeg glumišta. Neki od njih ispunili su očekivanja, drugi se još uvijek traže. Biti glumac samo je naoko atraktivno zanimanje. Prepreka je mnogo, motiva umjetničkih malo, a i novac je neizvjestan. Za mladog glumca je dakako najvažnije da redovito igra. Ne manje važno je i da mu je kazalište ispred televizije. Rijetki su, naime, glumci koji mogu izdržati pritisak s više strana i pritom ne potonuti u manire i na brzinu odrađene poslove. Kazališna gluma je, štogod se mislilo o teatarskoj umjetnosti, zahtjevnija nego gluma pred kamerom. Iziskuje i više energije i više koncentracije. A i uspjeh ili neuspjeh trenutačni su i donose više zadovoljstva odnosno razočaranja.

FILIP KRIŽAN, 25 godina

Discipliniran i autoironičan

Imao je sreće zaigrati lani u predstavi “Mrzim istinu” Olivera Frljića, u kojoj tumači lik redatelja dok je bio mladić. U ovoj predstavi Frljić razotkriva vlastiti život, a gluma se temelji na razrađenoj interakciji. Križan se u toj predstavi pokazao kao discipliniran i uvjerljiv umjetnik, koji se dobro snalazi i u delikatnim situacijama tik uz gledatelje, gdje nema prilike da ga zaklone svjetla, glazba ili distanca. Trenutno u Gavelli igra u četiri predstave, Moliereovu “Tartuffeu”, Gogoljevoj “Ženidbi”, Mihanovićevom komadu “Prolazi sve” i Čehovljevom “Platonovu ili drami bez naslova”. Krasi ga komički talent, bistrina i autoironija.

VEDRAN ŽIVOLIĆ, 26 godina

Idealan je kao nositelj teških uloga

Član je ansmabla Zagrebačkog kazališta mladih. Za njegov glumački razvoj dosta zasluga ima Božidar Violić, naš najstariji aktivni redatelj, koji mu je bio povjerio glavnu ulogu Hipolita u složenom komadu Sarah Kane “Fedrina ljubav”.

Zapaženu ulogu, Roberta, dao je i u domaćem komadu mladog pisca Ivora Martinića “Moj sin samo malo sporije hoda”.

U posljednje dvije sezone tako se probio među glumce s najviše uloga u ZKM-u. Krasi ga, među ostalim, neobičan, pomalo nazalan bas-bariton, koji kao da pristaje mnogo starijoj osobi. Smirena pojava i osebujna boja glasa njegovi su glavni vanjski aduti.

Vjerojatno će se razviti u odličnog nositelja teških dramskih uloga, a leže mu i tzv. lirski komadi.

Glumački je zanat prije Akademije desetak godina pekao u Puli.

MIJO JURIŠIĆ, 29 godina

Odlično se snašao u vrlo teškoj ulozi Hamleta

Nada splitskog HNK, odakle glumci inače bježe glavom bez obzira u Zagreb, istaknuo se prije dvije godine zaigravši Hamleta, u režiji ruskog redatelja Aleksandra Ogarjova. U toj za njegove godine preteškoj ulozi snašao se zapravo odlično. Visok, dobroćudnog izgleda, ovaj mladi glumac dobro se snalazi i u komičnim ulogama, a za igru na još višoj razini nedostaje mu jedino životno iskustvo.

SVEN JAKIR, 29 godina

Svestran, duhovit, energičan i komičan

Njegova je glavna baza posljednje vrijeme bio Teatar &td, gdje se pokazao kao svestran glumac, ponajprije komičar. Zapazio sam njegovu igru u predstavi Mirana Kurspahića “Žrtve zemljopisa” gdje se istaknuo duhovitošću i energijom. Posrijedi je glumac nekonvencionalan, strpljiv i radoznao, sklon rizicima. Sven ne igra samo na hrvatskom jeziku, i to mu je jedan od uloga za budućnost.

LUKA PETRIŠIĆ, 30 godina

Scenska energija i odlična mimika

Ovaj je Zagrepčanin možda najbolji komičar u ansamblu Satiričkog kazališta Kerempuh. Neobične pojave, plav, visok, štrkljast, nosat, odlikuje se velikom scenskom energijom i izazitom mimikom. Među ovom petoricom glumaca najdovršeniji je kao umjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 14:13