'ITD'

POZNATA KOREOGRAFKINJA PRIPREMA NOVI KRATKI KLASIČNI BALET Izvest će ga odrasli rekreativni plesači: 'Video će publiku odvesti na putovanje svemirom'

Ilustracija: Koreografkinja Ljiljana Gvozdenović (lijevo) s plesačima
 Neja Markičević / CROPIX
 

Poznata koreografkinja Ljiljana Gvozdenović na scenu postavlja novi kratki klasični balet, kojeg je nazvala 'ITD'. Bit će premijerno izveden 1. prosinca na zagrebačkoj Sceni Travno u sklopu Festivala malih plesnih formi. Predstava počinje u 18 sati, a ulaznica stoji 20 kuna.

Riječ je o nastavku njenog baleta 'Plutanje' koji je premijerno izveden prije dvije sezone. Nositelji projekta su članovi 'Plesne skupine A balet', koju je ona osnovala i vodi. Riječ je o odraslim rekreativnim plesačima baleta koji su u ovoj predstavi predvođeni solisticom Gradskog kazališta Komedija Tamarom Masnjak i prvakom Baleta HNK u Zagrebu Andrejem Izmestjevim, koji je i surađivao kod stvaranja ove predstave.

- Takva vrsta koreografije je zahtjevna, zaista, osobito u ovom kratkom baletu u kojemu je generacijski raspon od 13 do 35 godina, koliko ima najstarija plesačica. Glazbena podloga je glazba Eduarda Griega, odnosno, izbor iz njegova opusa u kojemu se tematski naslanjam na putovanja Peer Gynta - kaže Gvozdenović.

Split, 080415.
Ljiljana Gvozdenovic, koreografkinja baleta Macak u cizmama.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX
Ljiljana Gvozdenović 2015.

Kostimi koje je odabrala vrlo su jednostavni jer prate linije tijela. No, najavljuje kako je zato video materijal koji će se tijekom predstave moći vidjeti raskošniji - publiku će odvesti na putovanje svemirom, kao i u svijet mašte.

- Nadam se da će idućih sezona taj projekt dobiti nastavak jer kao i pokret i umjetnički čin nema granice, nego se nastavlja i traje dok autor to želi. Kako naslov predstave kaže ITD… - zaključuje Gvozdenović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:18