Protjerani jež ponovno među nama

ZAGREB - Naša dječja kazališta žive od uprizorenja domaće i strane klasike. Jedan od rijetkih glasovitih primjeraka koji u posljednjih dvadeset godina teško ili nikako ne nalazi put do pozornice je “Ježeva kućica” Branka Ćopića. Nepravdu ispravlja Scena Gorica gdje “Ježurku” režira Robert Waltl, a premijera je zakazana za sutra.  



U svojih pola stoljeća života “Ježeva kućica” je prošla put od žustrog prihvaćanja do potpunog odbacivanja i stidljivog ponovnog prihvaćanja. U vrijeme kad su jezični čistunci bili najglasniji, i kad je svaki “da s prezentom” mnogima smrdio po sumporu, izbačena je iz lektire i sklonjena od dječje publike. Posljednjih godina vraća se u opticaj, ali se u lektiru nije vratila. Službeni odgovor na pitanje zašto, i dalje je - zbog jezika. Budući da je to priča za manju djecu, recimo u prvom ili drugom razredu osnovne škole, jezik koji nije sasvim pravilan naprosto nije prihvatljiv.



Underground život



Autor glazbe je Damir Martinović Mrle, lider riječke rock - grupe Let 3, a uloga Mede povjerena je  Mladenu Badovincu iz splitskog TBF  
Kroz čitavo to vrijeme “Ježeva kućica” živi svoj više ili manje underground život, jer, jezikoslovcima i lektir-majstorima usprkos, dobro sjeda i djeci i odraslima. - Kad smo počeli raditi “Ježevu kućicu, ustanovio sam da svi znaju taj tekst, i to ne samo moja generacija, nego i mladi. Čini mi se da se automatski pamti, tko god ga pročita, usvoji ga. I po tome je jedinstven u našoj kulturi, ne znam ni za jedan drugi domaći tekst koji tako izravno komunicira - kaže Ivica Buljan, dramaturg na predstavi.



Prema njegovu mišljenju, snaga “Ježeve kućice” upravo je u jeziku. - U osnovi teksta je neki oblik folklorne tradicije, a opet se radi o autonomnom umjetničkom djelu i ta jezična struktura pogađa nesvjesno i proizvodi slike. Zato ostaje s nama, poput magične formule, poput mantre - kaže Buljan.



Autor glazbe, i to prvi put za dječju predstavu, je Damir Martinović Mrle, lider riječke rock-grupe Let 3, a u predstavi glume Ana Vilenica, Ivana Roščić, Martina Vrbos, Stipe Kostanić te Mladen Badovinac.





Trapavi medo



- Prvi put sam se prihvatio pisanja glazbe za dječju predstavu i mogu reći da sam stvarno uživao u tome. Svu muziku napravio sam kod kuće na kompjutoru, a radi se o elektronskoj glazbi koja mi nije strana jer s tom vrstom muzike odavno eksperimentiramo i u Let3. Za aranžmane su zaslužni Olja Dešić i Damir Prodanović Prlja, a sve troje vrlo smo zadovoljni obavljenim poslom - kaže Damir Martinović Mrle, autor glazbe za predstavu “Ježeva kućica”.



- Imam iza sebe ponešto kazališnih nastupa, ali još nikad nisam glumio u predstavi za djecu - kaže Mladen Badovinac iz TBF-a, koji u “Ježevoj kućici” glumi medu, i nastavlja: - Moj medo je trapav, lakom, vječno gladan, pomalo blentav, ali jako vedar i neopterećen. Uloga mede mi se jako svidjela, bez problema sam je svladao, a sad se još samo moram izboriti s tremom. Prije svakog nastupa ja imam tremu, a ovaj put “pere” me jače nego ikad - priznaje glazbenik.

I. Gruić, K. Rožman
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 23:55