Mani Gotovac

‘Rastanci‘: žudnja, strast i velika ljubavna afera u kulturnim krugovima. Protagonisti su dobro poznati

Split,010414.
HNK Split.
Povodom premijere predstave Ucene zene koja ce biti izvedena na sceni HNK Split ovog tjedna, odrzana je konferencija za medije i razgovor sa publikom.
Na fotografiji: Mani Gotovac.

 Vojko Basic Cropix/Cropix
Glavne likove, ljubavnike i supružnike Luz i Luv, igraju Tanja Smoje i Janko Popović Volarić. Predstava se priprema u HNK Rijeka

Predstava po posljednjem romanu Mani Gotovac "Rastanci", koji govori o ljubavi muškarca i žene, žudnji i rastancima, premijerno će biti izvedena na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci 27. ožujka, u prilagodbi Elvisa Bošnjaka i režiji Anastasije Jankovske.
Riječ je o romanu u kojem se glavni likovi Luz i Luv, igraju ih Tanja Smoje i Janko Popović Volarić, ljubavnici i supružnici, nakon godina zajedničkog života razilaze, pa ponovno sreću u nekoliko navrata, ostajući povezani do kraja.
Scenografkinja i kostimografkinja je Marita Ćopo a koreograf Pravdan Devlahović. U ostalim ulogama su Jelena Lopatić, Damir Orlić, Leonora Surian Popov, Denis Brižć, Romina Tonković, Deni Sanković, Jasmin Mekić, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev, Ivna Bruck i drugi. Autor glazbe je Grisha Levchenko a autor video projekcija Martin Šatović.
Kako je rekla sama Mani Gotovac, događaji u romanu izmišljeni su, imena i prezimena ponekad stižu iz zbilje, ali sve u vezi s njima pripada isključivo mašti. U romanu se spominju stvarne osobe iz zagrebačkih umjetničkih i novinarskih krugova proteklih desetljeća.
Mani Gotovac (1939.-2019.) bila je teatrologinja, kazališna kritičarka i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta, najprije u splitskom, a potom u riječkom HNK-u. Pokrenula je međunarodni festival Riječke ljetne noći, bila je izbornica i članica žirija hrvatskih i međunarodnih festivala, a u nizu predstava sudjelovala je kao dramaturginja, umjetnička savjetnica, suradnica ili suautorica. Anastasija Jankovska u razgovoru za Hinu ističe da je, čitajući roman Mani Gotovac i upoznajući njezin život i djelo, bilo jasno da je stvarnost transformirana u fikciju. "Najvažnija je priča, jer su sve predstave o ljubavi ili njenom nedostatku. U ovom slučaju je priča podignuta na n-tu poziciju, kao i opraštanja i strast", rekla je redateljica.

S obzirom na to da se odnos glavnih likova u romanu u bitnome podudara s onim Mani Gotovac i scenografa, likovnog umjetnika, pisca i redatelja Željka Senečića, a njemu je i posvećen, Jankovska ističe da Luz i Luv u predstavi nisu Gotovac i Senečić te da predstava ne govori o Maninom životu.
Autor adaptacije i dramaturg Elvis Bošnjak ustvrdio je da je riječ o romanu vrlo ekspresivnog realizma, koji je on želio očuvati u prilagodbi. Roman je vrlo teatralan i pogodan za postavljanje na scenu, ocijenio je.
"Najzanimljivije je što se događa u jakom umjetničkom krugu od 70-tih godina prošlog stoljeća do nedavno, osobito u vremenima kada je umjetnost u bivšoj Jugoslaviji bila na vrhuncu, i uglavnom nije potpadala pod komercijalne utjecaje. Radile su se velike stvari i veliki filmovi, a veliki su redatelji dolazili ovamo režirati", istaknuo je.
Priča o ljudima koji se apsolutno daju, tretirajući život kao umjetničku platformu
Kada je riječ o društvenoj i umjetničkoj sceni prije tridesetak godina, Jankovska smatra da je tada umjetnost bila mnogo važnija i bliža ljudima. Mnogo se družilo i razgovaralo o pitanjima umjetnosti koja nas i danas muče, dodala je.
"Ovdje imamo umjetnike koji su jako izloženi, koji od svog života rade još jednu kreaciju. Ovo je priča o ljudima koji se apsolutno daju, koji život tretiraju kao jednu vrstu umjetničke platforme. No pitanje je u kojoj mjeri to čovjek kože izdržati i kakvi se lomovi događaju", kaže Bošnjak.
Elvis Bošnjak napominje da Gotovac u romanu koristi likove sa stvarnim imenima, stvarne likove s izmišljenim imenima i posve izmišljene likove, što je bilo prilično zahtjevno za prilagodbu. "Izazov je postaviti tu vrstu odnosa u tako povišenim okolnostima u kojima se događa priča. Oni ne mogu voditi običan život, mnogi današnji umjetnici nemaju mogućnosti živjeti običan život, a možda čak i ne žele", naglašava.
Jankovska i Bošnjak ističu zadovoljstvo visokom razinom kvalitete cjelokupne glumačke ekipe.
Bošnjak smatra da je Mani Gotovac kazališna osoba prema kojoj ni kazalište, vrijeme ni prostor u kojem je radila nisu mogli biti ravnodušni. Unosila je mnogo energije u sve što je radila, te svakako spada među one koji su oblikovali kazališnu scenu, zaključio je.
Anastasija Jankovska je kazališna, filmska i televizijska glumica te kazališna redateljica. Ostvarila je tridesetak zapaženih kazališnih uloga u HNK-u Split, a u redateljske vode krenula je s predstavom "Usidrene" po dramskom tekstu Elvisa Bošnjaka. Za glumačka ostvarenja nagrađena je na Danima satire 2010. i na Festivalu glumca 2013. te je dvaput nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta.
Elvis Bošnjak, glumac, dramski pisac i scenarist, odigrao je stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Bio je ravnatelj Drame HNK Split i dramskog programa Splitskog ljeta te umjetnički voditelj kazališta PlayDrama iz Splita. Autor je dvanaest drama i scenarist nekoliko filmova. Dobitnik je niza nagrada među kojima su i nagrade Vladimir Nazor, Marul i Marin Držić. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:20