STIŽE ‘ANĐEO OD LEDA‘

Redatelj, koji je u Mađarskoj proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost, ima novi autorski projekt u ZKM-u

Glumci s redateljem Árpádom Schillingom rade na predstavi ‘Anđeo od leda‘

 Marko Ercegović
Što se događa kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kad se sunovrate u svoju suprotnost?

Slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkoj beskompromisnosti, naglo prekida karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji. Zaplet je ovo dostojan kakvog suvremenog romana ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini TV seriju ili film.

"Anđeo od leda", autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, kroz živi scenski susret s akterima ove drame napisane upravo za ansambl Zagrebačkog kazališta mladih spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetosti. Premijera predstave, čiju dramaturgiju potpisuje Katarina Pejović, zakazana je za 26. travnja 2024.

Što se događa kad je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kad naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kad se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage?

Podnaslov "Anđela od leda" - "Pročišćavajuća moć dobrih namjera" - u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

image

Árpád Schilling

Marko Ercegović

Árpád Schilling, mađarska redateljska zvijezda i višestruko međunarodno nagrađivani autor, zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira. Ali zato je prisutan diljem Europe, pa je tako "Anđeo od leda" njegova druga režija u ZKM-u, gdje je 2018. postavio "Pansion Eden", predstavu o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

U "Pansionu Eden" sve je bilo povezano s vrlo uznemirujućom pričom o krijumčarima ljudima koju Hrvatska živi danas, a koju je Schilling ponio sa sobom iz Mađarske, o prijevozu živih bića u hladnjači… I dogodila se tragedija. Schillinga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara s glumcima, a od kazališta s kojima surađuje očekuje hrabrost. "Anđeo od leda" s podnaslovom - "Pročišćavajuća moć dobrih namjera" - zacijelo će biti još jedan hrabri ZKM-ov iskorak.

U predstavi glume Nataša Dangubić, Filip Nola, Luka Knez, Veronika Moćan/Elizabeta Brleković, Dado Ćosić, Nadežda Perišić Radović, Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Zoran Čubrilo, Nikolina Prkačin, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez i Milivoj Beader. Sedam učenica popravnog doma utjelovljuju Lucija Milojčić/Lucija Parunov, Petra Novalija/Lucija Stanković, Ramona Ivanda/Laura Jajaš, Lora Štiglić/Tonka Ružić, Dora Matijević/Lucija Gagić, Ela Petreković/Lara Škaler i Sofija Lalić/Nea Gjurček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25