‘BUĐENJE PROLJEĆA‘

Moritz počini samoubojstvo zbog neuspjeha u školi, a Wendla umre od posljedica ilegalno napravljenog pobačaja...

Predstava ‘Buđenje proljeća‘

 Luka Dubroja
Predstavu nastalu po drami Franka Wedekinda režira Patrik Sečen, a premijera u Teatru &TD zakazana je za 24. travnja​

Premijera predstave "Buđenje proljeća", najpopularnije drame njemačkog autora Franka Wedekinda, održat će se u srijedu 24. travnja u Polukružnoj dvorani &TD-a s početkom u 20 sati.

Režije se prihvatio Patrik Sečen, dramaturginja i autorica adaptacije je Karla Mesek, a igraju mlade nade hrvatskog glumišta Rok Juričić, Melody Martišković, Toni Kukuljica, Ema Šunde i Damian Humski. Reprizne izvedbe na rasporedu su 25., 26. i 28. travnja.

image

Predstava ‘Buđenje proljeća‘

Luka Dubroja

Wedekindova drama "Buđenje proljeća" napisana je kao kritika institucija koje sudjeluju u odgoju i obrazovanju djece. Likovi odraslih predstavljaju nosioce institucionalnih vrijednosti, a likovi djece silu koja se pokušava oduprijeti tim vrijednostima.

Podnaslov drame implicira na to da se radi o dječjoj tragediji. Zbog problema u sustavu na koje drama ukazuje, dvoje djece završava tragično - Moritz Stiefel počini samoubojstvo zbog neuspjeha u školi, a Wendla Bergmann umre od posljedica ilegalno napravljenog pobačaja. Predstava "Buđenje proljeća" razlikuje se od drame Franka Wedekinda po izostanku likova odraslih.

image

Predstava ‘Buđenje proljeća‘

Luka Dubroja

Izravne sukobe između likova odraslih i djece zamjenjuju odjeci tih sukoba, unutarnji sukobi i posljedice tih sukoba na odnose između likova djece. Prostor odriješen likova odraslih trebao bi biti prostor u kojem je moguće neopterećeno istraživanje seksualnosti, odnosa prema fantaziji, nasilju i smrti, ali to ne može biti.

Iako se radi o adolescentskoj sklonosti istraživanju koja je dio odrastanja, posljedice prijestupa ostaju neizbježne.

Predstava progovara o raspadu tek uspostavljenih svjetova i otvara pitanje društvene odgovornosti koje se tiče svih uzrasta.

image

Predstava ‘Buđenje proljeća‘

Luka Dubroja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:25