NEPOTVRĐENI INTENDANT

Šnajder: Neka Biškupić jednom bude dosljedan i čvrst

Zagreb, 140708.Tiskovna konferencija, Ministarstvo kulture.Ministar kulture Bozo Biskupic odrzat ce konferenciju za novinare povodom upisivanja Starigradskog polja u Listu svjetske bastine UNESCO-a.Ministar kulture Bozo Biskupic.Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 Biljana Gaurina / CROPIX
Prije 12 godina Biškupić je srušio Šnajderov program kao nedovoljno stručan. Sad mora ocijeniti Mucalov

ZAGREB - Pozivam svog prijatelja Božu Biškupića da bude konzekventan i hrabar i da ne potvrdi imenovanje Mucala, izjavio nam je Slobodan Šnajder, jedan od naših najistaknutijih dramatičara i jedina osoba čije imenovanje za intendanta ministar kulture Božo Biškupić nije potvrdio.

Bilo je to prije dvanaest godina, ministar je s odlukom otezao dva mjeseca i na koncu priopćio da neće potvrditi Slobodana Šnajdera za intendanta riječkog HNK Ivan pl. Zajca. Šnajder nije izabran iz očitih razloga, nije bio ideološki i politički podoban, a kap koja je prelila čašu bio je njegov tekst o Alojziju Stepincu u kolumni koju je pisao u Novom listu. Kaptol je taj tekst prilično teško primio.

Stručni razlozi

Ministar Biškupić tada je poručio da je “Šnajderov program nezadovoljavajući, općenit i bez relevantnih podataka iz kojih bi bio vidljiv program budućeg intendanta nacionalne kuće”. U intervjuu za Vjesnik svoj stav obrazložio je riječima: “Čitajući prijedlog gospodina Šnajdera, mi nismo mogli nigdje vidjeti cjelinu tog programa, koji je trebao sadržavati četverogodišnji plan rada za sva četiri ansambla, koliko ih to nacionalno kazalište ima... Šnajder se u svom prijedlogu bavio samo Dramom općenito, a Balet i Opera, ansambli koji čine veći dio kazališne djelatnosti te nacionalne kazališne kuće, spomenuti su samo usputno, u eventualnom broju mogućih premijera. Uza sve to, čak ni za Dramu nije izrečen četverogodišnji program... Slobodan Šnajder nije potvrđen iz stručnih razloga.”

Opasan presedan

Tada su se danima objavljivali detalji Šnajderova programa. Danas se objavljuju detalji Mucalova programa, zabavljajući zainteresirane. No, ako Biškupić potvrdi prijedlog splitskog Kazališnog vijeća, onda će se s 12 godina zakašnjenja, morati, izgleda, i ispričati Šnajderu zbog razloga koje je naveo. I mali uvid u Šnajderov tadašnji program, naime, vrlo jasno otkriva da je bio napisan neusporedivo stručnije od programa Duška Mucala. Biškupić tako ima jedinstvenu priliku da se pozove na iste razloge i elegantno se izvuče iz priče. Ako potvrdi izbor, pozivajući se na cijenu demokracije i poštovanje autonomije vijeća, odaslat će vrlo jasnu poruku da Kerum u Splitu može raditi što hoće i tako napraviti opasan presedan za sva buduća imenovanja. Izbor Mucala tek je prvo veće Kerumovo imenovanje u kulturi. Svim ostalima još teku mandati pa stoga nije bilo prostora za prijateljske intervencije. Ali, u proteklih godina dana splitski gradonačelnik dao nam je dovoljno uvida u to kako izgleda proces njegova kadroviranja.

Bespomoćnost žrtve

- Pomalo je licemjerno zgražati se nad Splitom - kaže Slobodan Šnajder - a još jučer smo šutjeli dok je politika kadrovirala uzduž i poprijeko kulturnih institucija. Samo, ovo nije trenutak za relativiziranje situacije, ne smijemo pristati na ono što se naziva bespomoćnost žrtve. Napisao sam u svojoj kolumni kako znam da u kontekstu mojeg izbora Biškupić nije djelovao kao samostalan subjekt i da mogu, naravno, žaliti što nije tada bio hrabriji. Svejedno, ovaj put je od presudne važnosti da djeluje kao ministar kulture Republike Hrvatske i da iskoristi ovlasti koje su mu dane.

Prag osjetljivosti bio je histerično visok

U trenutku kad je Biškupić odbio Šnajdera, kulturna javnost žestoko je prosvjedovala. U to vrijeme, naime, Šnajder je bio zapravo prognan iz Hrvatske, ali njegove drame redovito su se izvodile u inozemstvu. Cijeli slučaj Šnajder je 2000. prokomentirao u intervjuu za Vreme, objašnjavajući zašto je izbor njegovih kolumni iz Novog lista dobio naslov “Kardinalna greška”: - Odnosi se na kolumnu o kardinalu Stepincu, kojom sam platio intendanturu u Rijeci. Ja sam, eto, rekao strašne stvari koje nitko nije htio čuti - a kad malo raskopate što sam to rekao, onda se vidi kako je prag osetljivosti bio histerično visok. Rekao sam nešto što je potpuno evidentna činjenica - da je Stepinac kolaboracionist s problemima savjesti. To je, dakle, istina i za tu istinu vrijedi dati intendantsko mjesto u Rijeci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:26