DANIELA SCHILLACI

TALIJANSKA SOPRANISTICA UOČI PREMIJERE TRUBADURA 'Splitska publika dobro poznaje Verdija i zato jako volim pjevati za njih

 Paun Paunović / HANZA MEDIA

U HNK Split u subotu će premijerno biti izvedena opera “Trubadur” Giuseppea Verdija, koja je nastala u suradnji HNK Split i Osijek.

Riječ je o jednom od najpopularnijih djela opernog repertoara, koje će splitska publika vidjeti u režiji Roberta Boškovića i pod glazbenim vodstvom Harija Zlodre. Kao protagonisti nastupit će talijanska sopranistica Daniela Schillaci u ulozi Leonore, mezzosopranistica Terezija Kusanović, operna prvakinja splitskog HNK bit će Azucena, ulogu Manrica tumačit će bugarski tenor zavidne međunarodne karijere Ivan Momirov, a Grof Luna bit će bariton Jure Počkaj, jedan od najboljih slovenskih opernih pjevača mlađe generacije te nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš u ulozi Ferranda.

Veliki interes publike privukla je Daniela Schillaci, koju publika već dobro zna. Prvi put su je čuli prije dvije godine, kada je pjevala ulogu CioCio San u Butterfly, potom je bila Leonora u “Moći sudbine”, ovo ljeto Aidu u “Aidi” i Abigaille u “Nabuccu”, a nastupila je i u Verdijevom “Requiemu”. Svoju pjevačku karijeru započela je pobjedom na natjecanju Giuseppe di Stefano u Trapaniju 1998. na kojem je proglašena najboljim mladim pjevačem. Njezin “lijep, voluminozan glas, sposoban i za najfinije detalje” oduševio je publiku i kritičare, a tijekom karijere surađivala s velikim dirigentskim imenima kao što su: Roberto Abbado, Placido Domingo, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Gianpaolo Bisanti, Roberto Gianola, Julian Kovatchev, Alain Lombard, Fabio Mastrangelo, Gianandrea Noseda, Yutaka Sado te s redateljima kao što su: Franco Zeffirelli, Robert Carsen, Paul Curran, Willy Decker...

- Splitska publika me sada, nakon nekoliko nastupa, već dobro poznaje i, usudila bih se reći, voli. Oni su vrlo izbirljivi, jako dobro poznaju i operu, a posebno Verdija, i zato jako volim pjevati za njih. Do suradnje sa splitskim kazalištem je došlo preko maestra Iva Lipanovića, s kojim me već 20 godina veže prijateljstvo. Jako sam sretna što je došlo do ove suradnje - ističe Schillachi, koja priznaje kako su se ona i splitska publika odmah dobro razumjeli upravo zato što vole Verdija. No, njenu najdražu operu skladao je Vincenzo Bellini. “Norma” je, kaže, prekrasna, premda glavna uloga zahtijeva maksimum napora od pjevača. To je povezuje s ulogom koju će u subotu prvi put otpjevati pred splitskom publikom - cijela je opera veoma teška i komplicirana, kaže, a posebno za pjevača.

- Da ne ulazim u tehničke detalje, riječ je zaista o kompliciranoj ulozi, koja zahtijeva vrhunsku vještinu. No, ja jako volim takve uloge, tako da sam zapravo uvijek sretna kad se preda mnom nađe ovako zahtjevna uloga - istaknula je Schillaci, koja će u Splitu ostati još deset dana, a potom putuje u Moskvu, gdje pjeva u operi “Jeruzalem”. Također Verdijevo djelo, kaže kroz smijeh talijanska sopranistica, i dodaje kako se nada da će uskoro opet, u nekoj novoj operi, dobiti priliku pjevati pred publikom koju jako voli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:43