ČETIRI PREDSTAVE I IZLOŽBA

U ZAGREB STIŽE 13. MEĐUNARODNI FESTIVAL SANKTPETERBURŠKE KAZALIŠNE SEZONE Glavna atrakcija bit će predstava 'Solaris' koja se nastavlja na Lemov roman

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2019. u 11:21

13. MEĐUNARODNI FESTIVAL SANKTPETERBURŠKE KAZALIŠNE SEZONE

Prizor iz predstave "Solaris"

Od 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone.

Mjesto održavanja ovoga festivala bit će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, na čijoj su sceni peterburška kazališta već nastupala u okviru kulturnih programa od 2016. do 2018. godine. Zahvaljujući festivalu, stanovnici glavnog grada Hrvatske moći će se upoznati s predstavama raznih žanrova i formi i tako pobliže upoznati suvremenu umjetnost Sankt-Peterburga.

Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga - dvočinka "Taras" Festivalskog kazališta Baltički dom, baletna dvočinka "Solaris" Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta, komedija u dva čina "Ludi novac" Sanktpeterburškog državnog akademskog kazališta komedije N. P. Akimov te Molièreov "Tartuffe" u izvedbi Sanktpeterburškog državnog kazališta Masterskaja.

Dvočinka "Taras" Festivalskog kazališta Baltički dom na programu će se naći 13. rujna u 19:30 sati.

Predstavu prema motivima povijesnoga romana "Taras Buljba", Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, režirao je Sergej Potapov, mlada redateljska zvijezda, diplomant u klasi redatelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za kazališne umjetnosti u Moskvi. Prema redateljevim riječima, tekst je u potpunosti osuvremenjen, no ima nešto i od Gogolja.

Baletna dvočinka "Solaris" Državnog dramskog kazališta Prijut komedianta na programu će se naći 14. rujna u 19:30 sati.

Solaris je nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema, a glavno pitanje koje predstava postavlja glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje?

Komedija u dva čina "Ludi novac" Sanktpeterburškog državnog akademskog kazališta komedije N. P. Akimov na programu će se naći 15. rujna u 19:30 sati.

Radnja predstave A. N. Ostrovskog podsjeća na "Djevojku bez miraza", samo su sve postavke drame predstavljene na smiješan način. Posebna vrsta privremene rime čini zaplet i problematiku satire Ostrovskog relevantnima za današnjicu.

Molièreov "Tartuffe" u izvedbi Sanktpeterburškog državnog kazališta Masterskaja na programu će se naći 17. rujna u 19:30 sati.

Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvesti će predstavu "Tartuffe" u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Molièreov Tartuffe je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. I doista, u početku je sve vrlo smiješno, no, zatim iznenada i odjednom sve postaje vrlo ružno. Ružno zbog uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom.

Za vrijeme festivala održat će se i izložba "Peterburg u zrakama sunca" mladog ruskog umjetnika i fotografa Pavla Frančišina. Pavel Frančišin bavi se fotografijom od 2008. godine, aktivno radi u Rusiji i inozemstvu kombinirajući komercijalnu i umjetničku fotografiju. Romantizirajući sliku Sankt Peterburga, autor bilježi njegove glavne atrakcije: stroge siluete palača i katedrala, neobične zavijutke rijeka i kanala, složene obrise lukova mostova. Neobične perspektive i nestandardna kompozicija dočaravaju vizualni portret grada, naglašavajući povezanost s veličanstvenom prošlošću i promjenjivom sadašnjošću.

Međunarodni  festival Sanktpeterburške kazališne sezone je osnovan 2007. godine s ciljem jačanja i razvijanja odnosa između Sankt-Peterburga i kazališnih centara raznih europskih zemalja razmjenom ideja te održavanjem važnih kulturnih događaja. Festivalske predstave ranije su bile predstavljene u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu i drugim gradovima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo